Τρίτη 17 Ιουνίου 2025
weather-icon 21o

Στα ερείπια του πολέμου για λίγα views: Η νέα ταξιδιωτική εμμονή του TikTok

Η στροφή αυτή τροφοδοτείται από viral βίντεο στο TikTok που αναδεικνύουν την αισθητική των ερημικών τοπίων και τα «κρυμμένα διαμάντια» της UNESCO.

Μια ανησυχητική τάση αναδύεται στον παγκόσμιο τουρισμό: όλο και περισσότεροι ταξιδιώτες με διάθεση για ρίσκο επιλέγουν να επισκεφθούν μία από τις πιο επικίνδυνες χώρες του κόσμου, αναζητώντας περιεχόμενο που ξεχωρίζει στα κοινωνικά δίκτυα και κυρίως στο TikTok.

Η Λιβύη, χώρα της Βόρειας Αφρικής που έχει διαλυθεί από χρόνια πολιτικής αστάθειας και εμφύλιων συγκρούσεων, υποδέχεται πλέον περίπου 90.000 τουρίστες τον χρόνο. Την ώρα που η πλειονότητα των Βρετανών εξακολουθεί να προτιμά ξαπλώστρες σε Ισπανία και Τουρκία, μια νέα γενιά περιπετειωδών ταξιδιωτών εγκαταλείπει τα κοκτέιλ δίπλα στην πισίνα για «ανεξερεύνητα ερείπια», τοπική κουλτούρα — και στρατιωτικά σημεία ελέγχου.

Τα «κρυμμένα διαμάντια» της UNESCO

Η στροφή αυτή τροφοδοτείται από viral βίντεο που αναδεικνύουν την αισθητική των ερημικών τοπίων και τα «κρυμμένα διαμάντια» της UNESCO, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι λεγόμενοι «τουρίστες του κινδύνου» να αψηφούν τις επίσημες ταξιδιωτικές οδηγίες και να κατευθύνονται σε μία από τις πιο ασταθείς περιοχές του πλανήτη.

Ανάμεσά τους και το ζευγάρι Χάντσον και Έμιλι, γνωστοί στα social media για την αποστολή τους να επισκεφθούν όλα τα κράτη του κόσμου. Το 2024 πρόσθεσαν τη Λιβύη στη λίστα τους, φτάνοντας τα 196 από τα 198 αναγνωρισμένα κράτη. Περιέγραψαν την εμπειρία τους ως αναπάντεχα ασφαλή. Μιλώντας στη Mirror, ανέφεραν: «Ο σωματοφύλακάς μας έπαιρνε τη δουλειά του πολύ σοβαρά – μας ακολουθούσε μέχρι και στην τουαλέτα. Δεν φανταζόμασταν ποτέ ότι θα βλέπαμε κάποιες από αυτές τις χώρες και νιώθουμε ευγνωμοσύνη».

Το ζευγάρι εξήρε τα εντυπωσιακά ερείπια της Λέπτις Μάγκνα, τους «όμορφους» δρόμους της Τρίπολης και τη φιλοξενία των ντόπιων. Όμως, παρά τη θετική εικόνα που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο για την αρχιτεκτονική, τις παραδόσεις και τη γαστρονομία της χώρας, πολλοί ειδικοί εξακολουθούν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών εξακολουθεί να αποθαρρύνει κάθε μετακίνηση στη Λιβύη, προειδοποιώντας για τρομοκρατικές επιθέσεις, απαγωγές και συγκρούσεις μεταξύ ένοπλων ομάδων. Όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα: «Οι επιθέσεις μπορεί να είναι αδιάκριτες, ακόμα και σε περιοχές όπου κινούνται ξένοι. Οι Βρετανοί και άλλοι Δυτικοί θεωρούνται στόχοι υψηλής αξίας για απαγωγές».

Βυθισμένη στο χάος η χώρα

Η πρεσβεία του Ηνωμένου Βασιλείου δεν λειτουργεί εντός της Λιβύης και σε περίπτωση ανάγκης, οι Βρετανοί πολίτες θα πρέπει να αναζητήσουν βοήθεια στην Τυνησία. Τα τελευταία χρόνια, η κατάσταση στη χώρα παραμένει τεταμένη. Το 2022, τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν σε βομβιστική επίθεση αυτοκινήτου που αποδόθηκε στο Ισλαμικό Κράτος, ενώ το 2021, δύο ξεχωριστές επιθέσεις στο νότο άφησαν πίσω τέσσερις νεκρούς. Το 2023, μάχες στην Τρίπολη κόστισαν τη ζωή σε 55 άτομα και έκλεισαν το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας.

Από την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι το 2011, η χώρα παραμένει βυθισμένη σε εσωτερικές συγκρούσεις με δύο αντίπαλες κυβερνήσεις, την παρουσία ξένων μισθοφόρων και εστίες έντασης σε πολλές περιοχές.

Παρά τις σοβαρές προειδοποιήσεις, κάποιοι τουρίστες συνεχίζουν να βλέπουν τον κίνδυνο ως μέρος της εμπειρίας. Στο TikTok, τα βίντεο από ερήμους, αρχαίες πόλεις και «μυστικούς» τουριστικούς προορισμούς συγκεντρώνουν εκατομμύρια προβολές. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η Λιβύη είναι παρεξηγημένη και ότι μπορεί να είναι ασφαλής εφόσον κάποιος είναι προσεκτικός. Ωστόσο, οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως πρόκειται για μια ενεργή εμπόλεμη ζώνη – και κάθε ταξιδιωτική απόφαση προς τα εκεί χρειάζεται εξαιρετική περίσκεψη.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 17 Ιουνίου 2025
Απόρρητο