
Προθεσμίες και τελεσίγραφα για μέτρα στα Πανεπιστήμια, χωρίς να απαντά στα κρίσιμα, έδωσε η Σοφία Ζαχαράκη
Η κυβέρνηση μετά τα αποτυχημένα μέτρα για την ασφάλεια στα πανεπιστήμια πετά τις ευθύνες στους πρυτάνεις, καλώντας όλα τα Πανεπιστήμια έως τα τέλη Ιουλίου να έχουν καταθέσει σχέδια ασφαλείας.
Την αυστηροποίηση του πλαισίου για όσους φοιτητές συλληφθούν με την κατηγορίας της βίας εντός των πανεπιστημίων που θα φθάνει ακόμα και στη προσωρινή παύση της ιδιότητάς τους ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη κατά τη Σύνοδο των Πρυτάνεων, στη Χαλκιδική.
Παράλληλα η κυβέρνηση μετά τα αποτυχημένα μέτρα για την ασφάλεια στα πανεπιστήμια, με κορωνίδα την πανεπιστημιακή αστυνομία, πετά τις ευθύνες στους πρυτάνεις, καλώντας όλα τα Πανεπιστήμια έως τα τέλη Ιουλίου να έχουν καταθέσει σχέδια ασφαλείας και έως το τέλος του έτους να έχουν εγκαταστήσει συστήματα πλήρως ελεγχόμενης πρόσβασης.
Για την επιτάχυνση των πειθαρχικών διαδικασιών εντός των ΑΕΙ πλέον η υποχρεωτική συγκρότηση πειθαρχικών συμβουλίων εντός των Ιδρυμάτων περνά από τις σχολές και τα τμήματα σε κεντρικό επίπεδο διοίκησης. Οι πρυτάνεις φέρουν την ευθύνη για την εφαρμογή μέτρων και σε περίπτωση μη συμμόρφωσής τους με τις διατάξεις των νόμων προβλέπονται πειθαρχικά και διοικητικά μέτρα, ακόμη και έκπτωση τους από το αξίωμα, κάτι πάντως που η κ. Ζαχαράκη εκτίμησε πως δε θα χρειαστεί να συμβεί, καθώς, όπως διευκρίνισε, και στη Σύνοδο επιβεβαιώθηκε, η συναντίληψη και δέσμευση των πρυτάνεων για την αντιμετώπιση των περιστατικών βίας στα πανεπιστήμια.
Ειδικότερα, μεταξύ των παρεμβάσεων που σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας είναι:
- Η υποχρέωση κάθε ΑΕΙ να συγκροτήσει εντός συγκεκριμένης προθεσμίας ένα και μόνο Πειθαρχικό Συμβούλιο, η άμεση έναρξη της πειθαρχικής δίωξης χωρίς περιθώρια καθυστέρησης και η ολοκλήρωση της διαδικασίας εντός δύο (2) μηνών, με δυνατότητα παράτασης μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.
- Αυτοδίκαιη αναστολή της φοιτητικής ιδιότητας για 24 μήνες σε περιπτώσεις ποινικής δίωξης για πράξεις βίας κατά της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας ή για σημαντική καταστροφή εγκαταστάσεων, καθώς και αυτοδίκαιη διαγραφή σε περίπτωση αμετάκλητης ποινικής καταδίκης.
- Πειθαρχικές και διοικητικές κυρώσεις για Πρυτάνεις και μέλη ΔΕΠ που δεν ασκούν τις υποχρεώσεις τους, καθώς και αυτόματες συνέπειες όταν παραβιάζονται θεσμοθετημένες προθεσμίες.
- Υποχρέωση άμεσης κατάρτισης και επικαιροποίησης -έως το τέλος Ιουλίου- όλων των Σχεδίων Ασφαλείας με έγκριση από αρμόδια επιτροπή – Άμεση κατάρτιση εσωτερικών κανονισμών – Δημιουργία Παρατηρητηρίου Φαινομένων Βίας στο ΥΠΑΙΘΑ – Πλήρης στελέχωση και ενεργοποίηση της Μονάδας Ασφαλείας και Προστασίας κάθε ΑΕΙ.
- Υποχρεωτική χρήση της ακαδημαϊκής ταυτότητας ως μέσου ελέγχου εισόδου και εξόδου. Κατά προτεραιότητα στους πανεπιστημιακούς χώρους των ΑΕΙ στα μεγάλα αστικά κέντρα. Επίσης εγκατάσταση και λειτουργία κατάλληλων τεχνολογικών συστημάτων καταγραφής πρόσβασης, ως αναπόσπαστο τμήμα του συνολικού πλαισίου πρόληψης.
- Θέσπιση ειδικού ποινικού πλαισίου για την πανεπιστημιακή βία, κατά τα πρότυπα της αθλητικής και της ενδοοικογενειακής βίας, με εκδίκαση των σχετικών υποθέσεων κατά απόλυτη προτεραιότητα, τη θέσπιση ειδικών διαδικασιών και προθεσμιών για την ταχεία απονομή της δικαιοσύνης, καθώς και την επιβολή αυστηρών κυρώσεων σε περιπτώσεις οργανωμένων περιστατικών βίας.
- Σε περίπτωση αποδεδειγμένης φθοράς ή καταστροφής πανεπιστημιακής περιουσίας από φοιτητή, ο δράστης θα καλείται να αποκαταστήσει τη ζημία και σε περίπτωση μη καταβολής, η οφειλή βεβαιώνεται και θα διαβιβάζεται για είσπραξη στη Δ.Ο.Υ.
Διαγραφές φοιτητών
Σε ό,τι αφορά τις διαγραφές φοιτητών που έχουν συμπληρώσει το ανώτατο όριο φοίτησης, η υπουργός Παιδείας επισήμανε ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί, αλλά σύντομα θα κατατεθεί στη βουλή νομοθετική ρύθμιση που θα αφορά τη διάκριση ενεργών και ανενεργών εγεγγραμένων με κριτήρια όπως η συμμετοχή τους σε εξετάσεις, σε εργασίες και πρακτική άσκηση, οι μονάδες ECTS που απομένουν για τη λήψη πτυχίου.
«Κάποιος ο οποίος μπορεί να είναι εγγεγραμμένος 20 και 30 χρόνια και δεν έχει κανένα ενδιαφέρον πλέον να συνεχίσει τις σπουδές, δεν μπορεί να επιβαρύνει τις λίστες του πανεπιστημίου. Ο νόμος λοιπόν θα εφαρμοστεί. Θα έρθει νομοθετική ρύθμιση -μέχρι και το τέλος του Ιουνίου θα μπορέσουμε να την έχουμε φέρει- όπου θα διακρίνουμε τον ενεργό από τον ανενεργό φοιτητή. Αυτή είναι μια πολύ σημαντική ποιοτική διάκριση, γιατί κάποιοι έχουν εμφανιστεί τα τελευταία δύο χρόνια σε εξετάσεις, έχουν πάει σε πρακτική, μπορεί να έχουν κάνει μια εργασία, μια έρευνα, μια διατριβή. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει ενδιαφέρον να συνεχίσουν ή έχουν συγκεντρώσει ένα πολύ σημαντικό ποσοστό των μονάδων ECTS. Σε αυτούς οφείλουμε να δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία και βέβαια υπάρχει μια ειδική κατηγορία που είναι οι εργαζόμενοι ή τα άτομα με αναπηρία, άτομα που αντικειμενικά να έχουν λόγο ασθενείας ή στην οικογένεια τους μπορεί υπάρχει ένας πολύ σοβαρός λόγος ασθένειας. Νομίζω ότι με αυτές τις διαβεβαιώσεις έχουμε από τη μία τη δεδηλωμένη πρόθεσή μας να τελειώσουμε με αυτό το θέμα των ανενεργών φοιτητών, αλλά επίσης να δώσουμε και μια ευκαιρία στους ανθρώπους οι οποίοι πράγματι προσπαθούν, είναι εκεί, είναι παρούσες και παρόντες και λένε ότι θέλω μια δεύτερη ευκαιρία, αλλά αυτή δεν μπορεί προφανώς να δοθεί χωρίς προϋποθέσεις, γιατί θα αδικήσει και αυτούς οι οποίοι παρίστανται, συμμετέχουν, κάνουν όλα αυτά τα οποία καθιστούν την πανεπιστημιακή ζωή τόσο ζωτικής σημασίας».
- Νετανιάχου: Επίθεση σε Μακρόν επειδή κριτίκαρε τον αποκλεισμό της Γάζας – «Υιοθετεί την προπαγάνδα της Χαμάς»
- Το μήνυμα του 9ο NFL Athens: Κανένα Παιδί δεν είναι μόνο του! – 97.225 χιλιόμετρα Αγάπης για το «Μαζί για το Παιδί»!
- Mιχάλης Καλλερές: Ενας αθλητής στο φάσμα του αυτισμού που στέλνει μήνυμα κατά των αποκλεισμών
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις