Ισραήλ: Οι ΗΠΑ συγχωνεύουν το Γραφείο Παλαιστινιακών Υποθέσεων με την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ
Ο Ρούμπιο «αποφάσισε να μεταφέρει το γραφείο που διαχειρίζεται τις σχέσεις της Ουάσιγκτον με τους Παλαιστίνιους στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ», ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες Τρίτη ότι οι ΗΠΑ θα κλείσουν το Γραφείο Παλαιστινιακών Υποθέσεων που λειτουργούσε χωριστά στην Ιερουσαλήμ, ένα μέτρο σε μεγάλο βαθμό συμβολικό, το οποίο όμως υποστηρίζεται από το Ισραήλ (στη φωτογραφία του Reuters/Ammar Awad, επάνω, η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ).
Ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο «αποφάσισε να μεταφέρει το γραφείο που διαχειρίζεται τις σχέσεις της Ουάσιγκτον με τους Παλαιστίνιους στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, να συγχωνεύσει πλήρως τις αρμοδιότητες του Γραφείου αυτού με άλλα τμήματα της πρεσβείας των ΗΠΑ», δήλωσε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τάμι Μπρους.
«Η απόφαση αυτή δεν αντανακλά μια αλλαγή πολιτικής απέναντι στους Παλαιστινίους»
Το Γραφείο Παλαιστινιακών Υποθέσεων των ΗΠΑ θα υπάγεται τώρα στον πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Ισραήλ Μάικ Χάκαμπι και θα συγχωνευθεί με τα άλλα τμήματα της πρεσβείας στο Ισραήλ τις επόμενες εβδομάδες, πρόσθεσε η Μπρους.
Η απόφαση αυτή δεν αντανακλά μια αλλαγή πολιτικής απέναντι στους Παλαιστινίους αλλά εντάσσεται στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε η εκπρόσωπος.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ είχε μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, σηματοδοτώντας μια μεγάλη νίκη για το Ισραήλ.
Ταυτόχρονα είχε κλείσει το Γραφείο Παλαιστινιακών Υποθέσεων, ένα είδος προξενείου στην Ιερουσαλήμ για τους Παλαιστίνιους.
Αντιτάχθηκε το Ισραήλ
Ο προκάτοχος του Ρούμπιο, ο Αντονι Μπλίνκεν, επιδίωξε να ξανανοίξει το προξενείο, διατηρώντας παράλληλα την πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ, αλλά το Ισραήλ αντιτάχθηκε σ’ αυτό.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες επομένως εγκατέστησαν το Γραφείο Παλαιστινιακών Υποθέσεων εντός του χώρου της πρεσβείας, ωστόσο αυτό λογοδοτούσε χωριστά στην Ουάσιγκτον.
Το κλείσιμο του γραφείου αυτού, που λειτουργούσε ανεξάρτητα από την πρεσβεία, αποφασίζεται σε μια χρονική στιγμή που το Ισραήλ διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, σ’ αντίποινα για την επίθεση της Χαμάς στο έδαφός του την 7η Οκτωβρίου 2023.
Πηγή: ΑΠΕ
- Ο Μέσι έγινε έξαλλος με τον διαιτητή Πινέιρο: «Να μου μιλάς με σεβασμό, όπως εγώ» (vid)
- ΗΠΑ: Πέθανε ξαφνικά ο στενός σύμμαχος του Τραμπ, ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ
- Χανιά: Μετέφεραν πλυντήριο ρούχων πάνω σε… ηλεκτρικό πατίνι – Δείτε βίντεο
- Ο Άντι Μπέρναμ θα είναι ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας – Τον στηρίζει η πλειοψηφία των Εργατικών βουλευτών
- Πέθανε η Αντουανέτ Μπάουερ, η ηθοποιός του Star Trek και του The Twilight Zone
- Hellenic Train: Διακοπή δρομολογίων του Προαστιακού Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης λόγω φωτιάς – Η ανακοίνωση
- «Η Ντουμπάι έχει καταθέσει πρόταση στην Μπαρτσελόνα για τον Σενγκέλια»
- Με επιθέσεις σε χώρες του Κόλπου απαντά το Ιράν στα πλήγματα των ΗΠΑ – Χτύπημα και σε 2ο πλοίο στα Στενά
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 12.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/benjamin-davies-__U6tHlaapI-unsplash-315x220.jpg)





















![Αμερικανός βουλευτής καταγγέλλει ότι ισραηλινοί έποικοι τον έθεσαν «υπό κράτηση» στη Δυτική Όχθη [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/2026-07-11T111604Z_984763959_RC26AMAT2526_RTRMADP_5_ISRAEL-PALESTINIANS-WEST-BANK-KHANNA-315x220.jpg)












































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442