Πάπας Φραγκίσκος: Είχε επιλέξει το 80% των καρδινάλιων που θα εκλέξουν τον διάδοχό του
Ο Πάπας Φραγκίσκος είχε επιλέξει καρδινάλιους που μοιράζονταν την ίδια κοσμοθεωρία και άλλους με κριτήριο τη γεωγραφική ποικιλομορφία του κονκλάβιου
Εντός των επόμενων τριών εβδομάδων οι καρδινάλιοι κάτω των 80 ετών θα εισέλθουν στην Καπέλα Σιξτίνα για να εκλέξουν τον νέο πάπα. Από τους 135 καρδινάλιους που έχουν δικαίωμα ψήφου, ο πάπας Φραγκίσκος ανέδειξε τους 108. Αυτό σημαίνει ότι το 80% των ψήφων θα προέρχεται από καρδινάλιους που οφείλουν τη θέση τους στον Φραγκίσκο.
Άλλοι 22 είχαν επιλεγεί από τον συντηρητικό προκάτοχό του, Βενέδικτο ΙΣΤ’, και πέντε από τον Ιωάννη Παύλο Β’.
Το κονκλάβιο χαρακτηρίζεται επίσης από γεωγραφική ποικιλομορφία. Όταν ο Φραγκίσκος επιλέχθηκε το 2013 η πλειοψηφία των καρδιναλίων που ψήφιζαν ήταν Ευρωπαίοι. Αυτή τη φορά, οι Ευρωπαίοι αποτελεί το 39% του σώματος – ενώ το 17% των καρδιναλίων που ψηφίζουν προέρχεται από την Ασία, το 15% από τη Βόρεια Αμερική και από 13% από τη Νότια Αμερική και την Αφρική.

Πηγή: Axios
Το ερώτημα είναι αν οι καρδινάλιοι αυτοί θα επιλέξουν έναν διάδοχο ευθυγραμμισμένο με την εκσυγχρονιστική κοσμοθεωρία του Φραγκίσκου ή αν θα συσπειρωθούν γύρω από έναν πιο συντηρητικό ποντίφικα.
Στην πρόσφατη ιστορία, οι καρδινάλιοι έχουν συχνά επιλέξει τη συνέχεια (όπως η επιλογή του Βενέδικτου ΙΣΤ’ για να αντικαταστήσει τον Ιωάννη Παύλο ΙΙ). Αλλά έχουν κάνει και πιο ριζοσπαστικές αλλαγές, όπως ήταν το πέρασμα από τον Βενέδικτο στον Φραγκίσκο.
Ενώ ο Φραγκίσκος ανέδειξε ορισμένους καρδιναλίους που θεωρούνταν προοδευτικοί, άλλους τους επέλεξε με κριτήριο όχι την ιδεολογία τη γεωγραφική προέλευση προκειμένου να εξυπηρετείται η ποικιλομορφία.
Μειωμένη η εκλογική επιρροή των συντηρητικών
Παρόλα αυτά, ο Φραγκίσκος μείωσε την εκλογική επιρροή της συντηρητικής πτέρυγας της εκκλησίας κατά τη διάρκεια των 12 ετών της θητείας του ως πάπας.
Οι περισσότεροι πάπες ιστορικά ήταν Ιταλοί και σχεδόν όλοι ήταν Ευρωπαίοι. Πολλοί Ιταλοί καρδινάλιοι – συμπεριλαμβανομένου του αναπληρωτή του Φραγκίσκου Πιέτρο Παρολίν – θεωρούνται ως πιθανοί διάδοχοι.
Αλλά υπάρχουν επίσης υποψήφιοι από την υποσαχάρια Αφρική και την Ανατολική Ασία, οι οποίοι όπως ο Φραγκίσκος, εάν εκλεγόταν στο αξίωμα θα έγραφαν ιστορία για τις περιοχές τους.
Ορισμένοι αναλυτές έχουν σημειώσει ότι πολλοί από τους καρδιναλίους που ανέδειξε ο Φραγκίσκος βρίσκονται σε τοποθεσίες μακριά από τη Ρώμη και δεν αλληλοεπιδρούν τακτικά, γεγονός που ενδεχομένως καθιστά δυσκολότερο τον σχηματισμό συνεκτικών εκλογικών μπλοκ.
- Γιατί το Netflix στρέφει το streaming προς την παραδοσιακή TV
- Μπαρτσελόνα – Ρεάλ Μαδρίτης 2-0: Κατέκτησε το 29ο πρωτάθλημα στην ιστορία της η «Μπάρτσα»!
- Γιορτή σήμερα 11 Μαΐου – Ποιοι γιορτάζουν | Εορτολόγιο
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 11.05.2026]
- Μίλαν-Αταλάντα 2-3: «Κραχ» των γηπεδούχων και κίνδυνος να χάσει το Champions League
- Σεισμός τώρα στην Κω
- 6G: Μάχη για δύο στην κούρσα – Οι δύο υπερδυνάμεις που ανταγωνίζονται
- Όλα τα γκολ της αγωνιστικής σε πλέι οφ και πλέι άουτ της Super League (vids)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 11.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/francisco-moreno-U8kQFsu9vzw-unsplash-315x220.jpg)










































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442