Γεραπετρίτης για Ιμάμογλου: Παραχωρήσεις από το κράτος δικαίου και τις πολιτικές ελευθερίες δεν είναι ανεκτές
Στα αποτελέσματα της πενταμερούς της Γενεύης αλλά και την απόσταση από λύση στο Κυπριακό αναφέρθηκε ο Γεραπετρίτης
Παραχωρήσεις από το κράτος δικαίου και τις πολιτικές ελευθερίες δεν είναι ανεκτές, σημείωσε ερωτηθείς για τη σύλληψη του Δημάρχου Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου από τη Λουμπλιάνα, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη την Τετάρτη, ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.
«Παραχωρήσεις από το κράτος δικαίου και τις πολιτικές ελευθερίες δεν μπορεί να γίνονται ανεκτές. Οφείλονται πειστικές απαντήσεις για κάθε επικαλούμενη παραβίασή τους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Σημαντική η αναζωογόνηση των συνομιλιών
Ο Γεραπετρίτης ο οποίος μετέβη Σλοβενία μετά την επίσκεψη του στη Γενεύη για την πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό, δήλωσε την ικανοποίηση του για την αναζωογόνηση των συνομιλιών μετά από οκτώ χρόνια αδράνειας.
Αν και αναγνώρισε ότι «βρισκόμαστε ακόμη πολύ μακριά από την επίτευξη λύσης, η οποία μπορεί να νοηθεί μόνο εντός του πλαισίου των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας για μία Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία» ο Γεραπετρίτης τόνισε ότι «ήταν όντως μεγάλο βήμα το ότι τα δύο μέρη συζήτησαν με διαβουλευτικό τρόπο, μαζί με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Τουρκίας και της Ελλάδας και με την εκπροσώπηση του Ηνωμένου Βασιλείου».
Απτά αποτελέσματα σημειώνει ο Γεραπετρίτης
Αναφέρθηκε ακόμα σε απτά αποτελέσματα από τις συνομιλίες για το Κυπριακό στη Γενεύη, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών λέγοντας «ο διορισμός Προσωπικού Απεσταλμένου για το Κυπριακό Ζήτημα, ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τα επόμενα βήματα, το οποίο είναι εξαιρετικής σημασίας. Και ειδικά η επόμενη συνάντηση στο διευρυμένο σχήμα των πέντε, συμπεριλαμβανομένων των δύο μερών και των τριών εγγυητριών δυνάμεων, τον ερχόμενο Ιούλιο. Και βεβαίως μία λίστα θετικών μέτρων. Μέτρων, τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν βάση για περαιτέρω οικοδόμηση εμπιστοσύνης, κάτι που αυτή τη στιγμή αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα».
Ο Γεραπετρίτης επεσήμανε ότι για να μπορέσει να προχωρήσει η διαδικασία πρέπει να «αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη» για να προσθέσει πως «δεδομένων των συνθηκών αυτή τη στιγμή στον κόσμο, υπάρχει μικρή ελπίδα ότι θα μπορούσαμε να έχουμε καλές ειδήσεις. Και καλή είδηση θα μπορούσε να είναι μόνον η επανένωση».
Ευρωπαϊκή άμυνα και συνοχή
Κατά τις κοινές του δηλώσεις με την ΥΠΕΞ της Σλοβενίας, ο Γεραπετρίτης ρωτήθηκε και για το θέμα της ευρωπαϊκής άμυνας.
Απαντώντας εάν η πρόταση για μεταφορά κονδυλίων από τη συνοχή στην άμυνα, θα δημιουργήσει επιπλέον εμπόδια στη Διεύρυνση και αν ανησυχεί πως αυτό θα προκαλέσει χάσμα ακόμα και ανάμεσα στα κράτη μέλη, ο Γεραπετρίτης μίλησε για «δύο αλήθειες».
«Η πρώτη αλήθεια είναι πως η διαδικασία Διεύρυνσης πρέπει να προχωρήσει. Η Διεύρυνση είναι κομβική για την Ευρώπη. Χρειαζόμαστε μία συμπεριληπτική Ευρώπη. Και όσο μεγαλύτερη είναι Ευρώπη, τόσο ισχυρότερη γίνεται. Ειδικά στις μέρες μας, που χρειάζεται να επιδείξουμε ενότητα και δύναμη. Βεβαίως, υπάρχουν υποψήφιοι σε προ-ενταξιακή διαδικασία και πρέπει να τους ενθαρρύνουμε πλήρως. Μαζί με τη Σλοβενία έχουμε εργαστεί για την παροχή συγκεκριμένων κινήτρων και τεχνογνωσίας. Και θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατό μέσο, προκειμένου να καταστήσουμε δυνατή την πρόοδο στη διαδικασία Διεύρυνσης με έναν ουσιαστικό τρόπο στο μέλλον» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά την αμυντική αυτονομία της ΕΕ, μίλησε για «μία πρωτοβουλία που έχει υλοποιηθεί κατόπιν έντονων προσπαθειών τα τελευταία τρία έτη. Είναι σημαντικό η Ευρώπη να καταστεί αυτόνομη και αυτάρκης. Είναι σημαντικό, όχι μόνο για την ισχύ των κρατών μελών, αλλά και για την ευημερία των ευρωπαϊκών λαών».
Εξέφρασε ωστόσο ανησυχία σχετικά με την πιθανή μεταφορά κονδυλίων από τον τομέα της συνοχής.
«Θεωρώ πως η συνοχή αποτελεί παράγοντα-κλειδί στην Ευρώπη. Είναι η καρδιά της «κοινωνικής» Ευρώπης. Δεν μπορούμε να έχουμε πολλές παραχωρήσεις στον τομέα αυτό. Όλοι αναγνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι να αναπτύξουμε τις δυνατότητες του αμυντικού μηχανισμού της ΕΕ. Αλλά, από την άλλη πλευρά, αυτό δεν μπορεί να αποβεί εις βάρος των δαπανών στον τομέα της κοινωνικής συνοχής. Πρέπει να βρούμε εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης του νέου αυτού τρόπου διαμόρφωσης του προϋπολογισμού» ανέφερε ο ΥΠΕΞ.
- Συνελήφθη 23χρονος που έτρεχε με 72 χλμ. με πατίνι στη Συγγρού – Δείτε βίντεο
- Τα φωτοβολταϊκά ακτίδα φωτός στην ενεργειακή κρίση – Έκθεση προβλέπει φθηνότερο ρεύμα
- Ινστιτούτο Τσίπρα: Ελλάδα και Βουλγαρία στις πρώτες θέσεις ενεργειακής φτώχειας στην ΕΕ
- ΠΑΣΟΚ: Επίσημη πρώτη για το Πολιτικό Συμβούλιο- Τα «μέτωπα» με Μαξίμου και… Καστανίδη
- Μπάγερν – Παρί: «Γιγαντομαχία» στο Μόναχο, με… φόντο τον μεγάλο τελικό της Βουδαπέστης
- Ποδήλατο, τρέξιμο, πατίνια και σκύλος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
- Xiaomi 17 Series: Μία flagship εμπειρία από την Xiaomi με κορυφαίες δυνατότητες συνδεσιμότητας
- Θεσσαλονίκη: Δύο συλλήψεις για κύκλωμα που διακινούσε ναρκωτικά – Τους έπιασαν με 27 κιλά skunk
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 06.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-kathrinepnw-12506594-1-315x220.jpg)











































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442