Αντικειμενικές αξίες: Τι αλλάζει λόγω δικαστικών αποφάσεων που τις μπλοκάρουν
Σε αναμονή για επαναπροσδιορισμό στις αντικειμενικές αξίες βρίσκονται δώδεκα δήμοι μετά την αποδοχή των ενστάσεών τους από το υπουργείο Οικονομικών
Ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων αναλαμβάνουν να ξεμπλέξουν το κουβάρι των αντικειμενικών αξιών και να προσδιορίσουν νέες τιμές σε περιοχές όπου δικαστικές αποφάσεις έχουν μπλοκάρει τις αξίες που λαμβάνει υπόψη της η Εφορία για να υπολογίσει φόρους και τέλη.
Έως 15 Απριλίου θα πρέπει να έχει δημοσιευτεί η υπουργική απόφαση για τις νέες τιμές ζώνης στην επίμαχη περιοχή της Ραφήνας
Η αρχή γίνεται σε μια περιοχή (ζώνη Ζ΄) του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου όπου ύστερα από δικαστικές προσφυγές το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε την αντικειμενική αξία που είχε ορίσει το υπουργείο Οικονομικών.
Στην περιοχή εφαρμόζεται σήμερα ένα προσωρινό σύστημα αυτόματου προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων, ενώ οι εκτιμητές θα πρέπει να «τρέξουν» γρήγορα τις διαδικασίες για τη σύνταξη εισήγησης της τιμής εκκίνησης στην «επίμαχη» περιοχή της Ραφήνας καθώς έως τις 15 Απριλίου 2025 θα πρέπει να έχει δημοσιευτεί η υπουργική απόφαση με την οποία θα καθορίζονται νέες τιμές ζώνης.
Για τον προσδιορισμό της τιμής εκκίνησης οι εκτιμητές θα χρησιμοποιήσουν το Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων και δεδομένα αξιών ακινήτων από ΑΑΔΕ, συμβολαιογράφους, υποθηκοφυλακείο, Κτηματολογικό Γραφείο. Οι εκτιμητές θα πρέπει να ολοκληρώσουν το έργο τους εντός δέκα εργάσιμων ημερών και αμέσως μετά αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών για την έκδοση της σχετικής απόφασης.
Την ίδια ώρα, δώδεκα Δήμοι σε όλη τη χώρα βρίσκονται σε αναμονή για αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες μετά την αποδοχή των ενστάσεών τους από το υπουργείο Οικονομικών.
Οι αντικειμενικές τιμές
Ο επαναπροσδιορισμός των αντικειμενικών αξιών αφορά 36 περιοχές στους Δήμους Αγ. Αναργύρων – Καματερού, Βριλησσίων, Χαλανδρίου, Γλυφάδας, Πειραιά, Ιθάκης, Καρπάθου, Λουτρακίου, Σύμης, Πύργου, Ρόδου και Λέρου.
Οι συγκεκριμένοι Δήμοι πριν από 2 χρόνια είχαν υποβάλει αίτημα στο υπουργείο Οικονομικών ζητώντας «κούρεμα» των αντικειμενικών τιμών οι οποίες είχαν αυξηθεί τον Ιούνιο του 2021 και ενεργοποιήθηκαν για μεταβιβάσεις ακινήτων την 1η Ιανουαρίου 2022. Το υπουργείο έκανε δεκτό το αίτημά τους και ανέθεσε σε ιδιώτες εκτιμητές τον επαναπροσδιορισμό των τιμών εκκίνησης στις συγκεκριμένες ζώνες.
Σύμφωνα με τις εντολές που είχαν λάβει οι ιδιώτες εκτιμητές θα έπρεπε εντός 15 εργάσιμων ημερών να ολοκληρώσουν το έργο τους και στη συνέχεια να παραδώσουν το πόρισμά τους στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ο οποίος θα αποφασίσει για την «τύχη» των αντικειμενικών αξιών στις συγκεκριμένες περιοχές.
Ωστόσο, το χρονοδιάγραμμα δεν έχει τηρηθεί και η διαδικασία προχωρά με αργά βήματα.
Πηγή: ΟΤ
- Ένοχοι δύο αστυνομικοί για τον βιασμό 19χρονης στο ΑΤ Ομονοίας
- Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για τους κινδύνους για την υγεία των επιζώντων των δύο σεισμών στη Βενεζουέλα
- Ο Μόουζες Ράιτ υπογράφει στην Μπαρτσελόνα και πληρώνει τη ρήτρα του για να πάει στη Μιλάνο
- Κίνηση: Μποτιλιάρισμα στον Κηφισό, καθυστερήσεις στο λιμάνι του Πειραιά
- «Το Ιράν σχεδιάζει να δολοφονήσει τον Τραμπ», υποστηρίζει το Ισραήλ
- Χάος στο Παρίσι: Επεισόδια μετά την πρόκριση της Γαλλίας στα ημιτελικά του Μουντιάλ (vids)
- Ο «εξευρωπαϊσμός» του ΝΑΤΟ – Η Ευρώπη, ο στόχος του 5% των αμυντικών δαπανών και το πολλαπλό κόστος
- Ο Έντουαρντ Φουρλόνγκ δεν θυμίζει σε τίποτα τον 13χρονο Τζον Κόνορ του Terminator
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)





































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442