Τυνησία: Οκτώ καταδίκες σε θάνατο για τη δολοφονία του βουλευτή της Αριστεράς Μπράχμι το 2013
Οκτώ άτομα καταδικάστηκαν σε θάνατο για τη δολοφονία του βουλευτή Μοχάμεντ Μπράχμι το 2013 στην Τυνησία, με καταιγισμό πυρών μπροστά στα μάτια της συζύγου του και των παιδιών του.
Οκτώ κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε θάνατο χθες Τρίτη στη δίκη για τη δολοφονία το 2013 του βουλευτή και ηγέτη της τυνησιακής αριστεράς Μοχάμεντ Μπράχμι το 2013, που είχε σοκάρει τη χώρα, μεταδίδουν τυνησιακά ΜΜΕ (στη φωτογραφία αρχείου του Reuters, επάνω, διαδηλωτής στην Τύνιδα κρατά αφίσα με τη φωτογραφία του δολοφονημένου Μπράχμι).
Οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για τη διάπραξη εγκλήματος με σκοπό ν’ «αλλάξει η φύση του κράτους» και να προκληθεί «αναταραχή» στην Τυνησία, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου.
Ο Μοχάμεντ Μπράχμι ήταν σκληρός επικριτής των ισλαμιστών στην εξουσία τότε στην Τυνησία
Σε τρεις από αυτούς επιβλήθηκε δεύτερη θανατική ποινή, για τη διάπραξη «ανθρωποκτονίας από πρόθεση και εκ προμελέτης». Σ’ ένατο κατηγορούμενο, που δικάστηκε ερήμην, επιβλήθηκε ποινή πενταετούς κάθειρξης.
Η τυνησιακή δικαιοσύνη απαγγέλλει συχνά καταδίκες σε θάνατο, ειδικά για υποθέσεις τρομοκρατίας. Ωστόσο εφαρμόζεται de facto μορατόριουμ στην επιβολή της εσχάτης των ποινών από το 1991, όταν είχαν γίνει οι πιο πρόσφατες εκτελέσεις.
Ο Μοχάμεντ Μπράχμι, ηγέτης και βουλευτής της εθνικιστικής αριστεράς, εκλεγμένος στη συντακτική συνέλευση που ανέλαβε την κατάρτιση νέου Συντάγματος, δολοφονήθηκε με καταιγισμό πυρών στην Τύνιδα την 25η Ιουλίου 2013, μπροστά στο σπίτι του, την ημέρα της τυνησιακής εθνικής εορτής κι εν μέσω ραμαζανιού.
Ηταν σκληρός επικριτής των ισλαμιστών στην εξουσία τότε στην Τυνησία. Η είδηση της δολοφονίας του σόκαρε τη χώρα, μερικούς μήνες μετά τον φόνο άλλης μορφής της τυνησιακής αριστεράς, του Σόκρι Μπελάιντ, επίσης μπροστά στο σπίτι του.
Διαδηλωτές συμμετείχαν σε συγκεντρώσεις και πορείες στην Τύνιδα και σ’ άλλες πόλεις της χώρας μετά τον φόνο του Μοχάμεντ Μπράχμι. Το χαμογελαστό πρόσωπο του μυστακοφόρου πολιτικού μετατράπηκε σε σύμβολο της τζιχαντιστικής βίας στην Τυνησία.
Καταιγισμός πυροβολισμών
Είχε εκλεγεί βουλευτής στη Σίντι Μπουζίντ, την περιοχή που υπήρξε λίκνο της εξέγερσης η οποία ανέτρεψε το καθεστώς Μπεν Αλί το 2011, στην πρώτη πράξη της λεγόμενης Αραβικής Ανοιξης.
Τον δολοφόνησαν δυο άνδρες που κινούνταν με μοτοσικλέτα μπροστά στα μάτια της συζύγου του και των παιδιών του. Σύμφωνα με τις αρχές, χτυπήθηκε από 14 σφαίρες 9 χιλιοστών.
Η οικογένεια κατηγόρησε το ισλαμιστικό κόμμα που βρισκόταν τότε στην εξουσία, το Ενάχντα, πως ευθυνόταν για τη δολοφονία. Η παράταξη αυτή το διέψευσε κατηγορηματικά.
Ανθρώπινη θάλασσα μετέτρεψε την κηδεία του σε διαδήλωση σε νεκροταφείο της Τύνιδας, στο «τετράγωνο των μαρτύρων».
Τζιχαντιστές που ορκίζονταν πίστη στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) ανέλαβαν την ευθύνη για τις δολοφονίες των Σόκρι Μπελάιντ και Μοχάμεντ Μπράχμι.
Η δολοφονία του Σόκρι Μπελάιντ είχε πυροδοτήσει το ξέσπασμα σοβαρής πολιτικής κρίσης στη χώρα, οδηγώντας στην παραίτηση του επικεφαλής της κυβέρνησης την εποχή.
Αυτή του Μοχάμεντ Μπράχμι επίσης κλόνισε το τυνησιακό πολιτικό σκηνικό και ανάγκασε το Ενάχντα να παραχωρήσει την εξουσία σε κυβέρνηση τεχνοκρατών, λίγο καιρό μετά την υιοθέτηση νέου θεμελιώδους νόμου.
Τον Μάρτιο του 2024, τέσσερις κατηγορούμενοι για τον φόνο του Σόκρι Μπελάιντ καταδικάστηκαν και αυτοί σε θάνατο.
Πηγή: ΑΠΕ
- Το El Niño επιστρέφει ισχυρό και θεαματικό εν μέσω κλιματικής κρίσης – Επηρεάζεται η Ελλάδα;
- Συνταγή: Κεφτεδάκια με σάλτσα πιπεριάς Φλωρίνης
- Φαρμακοποιοί: Πρόβλημα δημόσιας υγείας η κατ΄ οίκον διανομή φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ
- Νεκρή βρέθηκε 74χρονη στις τουαλέτες του Πολιτιστικού Κέντρου στο Άργος Ορεστικού
- Δυσαρεστημένος ο Τραμπ με την πρόταση του Ιράν αλλά την εξετάζει – Δεκάδες χώρες ζητούν το άνοιγμα του Ορμούζ
- Αίθριος ο καιρός σε όλη τη χώρα – Έως τους 27 βαθμούς η θερμοκρασία
- Βάλε το μπρόκολο στη διατροφή σου – Κάνει καλό
- Σύγκρουση τρένων στην Ινδονησία: Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών – Δεκάδες τραυματίες
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 28.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/t_h_e_h_i_d_d_e_n_-peWhm5_xJjI-unsplash-315x220.jpg)
































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442