Τραμπ: Προανήγγειλε δασμούς 25% στα ευρωπαϊκά προϊόντα
«Λάβαμε την απόφαση και θα την ανακοινώσουμε σύντομα, θα είναι 25%», διαβεβαίωσε ο Τραμπ.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πριν από λίγο, με την ευκαιρία της πρώτης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου του στον Λευκό Οίκο, ότι στα ευρωπαϊκά προϊόντα θα επιβληθούν «σύντομα» τελωνειακοί δασμοί ύψους 25%.
«Λάβαμε την απόφαση και θα την ανακοινώσουμε σύντομα, θα είναι 25%», διαβεβαίωσε ο Τραμπ. Πρόκειται για το ύψος δασμών το οποίο αναμένεται να επιβληθεί από τις αρχές Απριλίου επίσης στα καναδικά και μεξικανικά προϊόντα.
Προ ημερών, ο Τραμπ δήλωσε πως “θα κάνουμε κάτι πολύ ουσιαστικό με τους δασμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν θα επιβάλω δασμούς στην ΕΕ; Θέλετε την πραγματική απάντηση ή τη διπλωματική; Ασφαλώς. Η ΕΕ μας συμπεριφέρθηκε πολύ άσχημα”.
Θυμίζουμε πως στις 9/2 ο Τραμπ ανακοίνωσε την επιβολή δασμών 25% σε όλες τις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ, με ισχύ από τις 10/2.
Σύμφωνα με την έκθεση της UBS, η άμεση επίπτωση των νέων δασμών στην Ευρωζώνη εκτιμάται ως περιορισμένη. Οι κυριότεροι εξαγωγείς χάλυβα προς τις ΗΠΑ είναι ο Καναδάς, η Βραζιλία και το Μεξικό, ενώ για το αλουμίνιο οι μεγαλύτεροι προμηθευτές είναι ο Καναδάς, η Κίνα και το Μεξικό. Μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες, όπως η Γερμανία, οι Κάτω Χώρες, η Ιταλία και η Γαλλία, συγκαταλέγονται στους 15 μεγαλύτερους εξαγωγείς χάλυβα και αλουμινίου προς τις ΗΠΑ, αλλά το μερίδιό τους δεν ξεπερνά το 5% των συνολικών εισαγωγών των ΗΠΑ.
Οι δασμοί του 2018
Το 2018, η κυβέρνηση Τραμπ είχε επιβάλει παρόμοιους δασμούς 25% και 10% αντίστοιχα στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφάλειας. Σε απάντηση, η ΕΕ είχε επιβάλει αντίμετρα, με δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 2,8 δισ. ευρώ, όπως μοτοσικλέτες Harley-Davidson, ουίσκι bourbon και τζιν παντελόνια. Παράλληλα, κατέθεσε προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ).
Το 2021, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η κυβέρνηση Μπάιντεν κατέληξαν σε συμφωνία που προέβλεπε ποσοστώσεις για αδασμολόγητες εξαγωγές μετάλλων από την ΕΕ προς τις ΗΠΑ. Ως αντάλλαγμα, η ΕΕ ήρε τους δασμούς της στα 2,8 δισ. ευρώ και ακύρωσε προγραμματισμένα αντίμετρα αξίας 3,6 δισ. ευρώ.
- Ωδή στην πιο τρελή χρονιά της δεκαετίας του ’90
- Αεροπορική εταιρεία στην Ολλανδία ακυρώνει πτήσεις λόγω της αύξησης του κόστους των καυσίμων
- Ο Αρμπελόα φεύγει και η λίστα είναι έτοιμη
- Μακελειό σε σχολείο στην Τουρκία: Τι κατέθεσε ο πατέρας του δράστη – «Σχεδίαζε επίθεση 5 ημέρες πριν»
- «Τραυματισμένοι γονείς φώναζαν τα παιδιά τους» – Μαρτυρία από τη νύχτα των βομβαρδισμών στη Βηρυτό
- Οι προσπάθειες διασωστών και γιατρών να σώσουν τη Μυρτώ – Στο μικροσκόπιο οι κηλίδες αίματος στο Airbnb
- Λάσο: «Ο Παναθηναϊκός είναι μια ομάδα με παίκτες επιπέδου MVP σχεδόν σε κάθε θέση»
- Τουρκία: Νεκρός από αιμορραγία ο 14χρονος δράστης του μακελειού σε σχολείο – Νέα στοιχεία από τη νεκροψία
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 16.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/abhijith-chandran-z4ylX1Z5FQE-unsplash-315x220.jpg)












































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442