Δασμοί: Σκέψεις Τραμπ για +25% σε αυτοκίνητα, τσιπς και φάρμακα
Οι ανακοινώσεις του Ντόναλντ Τραμπ συμπίπτουν με την επίσκεψη ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας στην Ουάσιγκτον
Μελετώντας τα επόμενα βήματα ενός ταχέως κλιμακούμενου εμπορικού πολέμου, ο Ντόναλντ Τραμπ σκέφτεται να επιβάλει δασμούς περίπου 25% στις εισαγωγές αυτοκινήτων, φαρμάκων και τσιπς. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε ότι μελετά δασμούς στο επίπεδο του 25% στις εισαγωγές αυτοκινήτων και τουλάχιστον σε αυτό το επίπεδο στα φαρμακευτικά προϊόντα και τους ημιαγωγούς.
«Θα είναι 25% και υψηλότερα και θα είναι γίνουν σημαντικά υψηλότερα κατά τη διάρκεια του έτους», είπε ο Τραμπ, αναφερόμενος στα τσιπ και τα ναρκωτικά. Η πιθανότητα πρόσθετων αυξήσεων αργότερα μέσα στο έτος έχει σχεδιαστεί για να δώσει στις εταιρείες «λίγη ευκαιρία» να μετεγκαταστήσουν τις δραστηριότητές τους στις ΗΠΑ.
Ο πρόεδρος πρόσθεσε ότι «μάλλον» θα παράσχει τις τελικές λεπτομέρειες για τους δασμούς στα αυτοκίνητα στις 2 Απριλίου, ημερομηνία που είχε δηλώσει προηγουμένως ότι θα τεθούν σε ισχύ.
Τα σχόλιά του, που συμπίπτουν χρονικά με τις απευθείας συνομιλίες Ουάσιγκτον – Μόσχας για τον πόλεμος στην Ουκρανία, σηματοδοτούν την τελευταία επίθεση από τον Τραμπ, καθώς προσπαθεί να αναδιαμορφώσει την εμπορική σχέση της Αμερικής με τον κόσμο. Σημειώνεται επίσης, ότι η προαναγγελία των νέων δεσμών έρχεται την ώρα που μια αντιπροσωπεία της ΕΕ έφτασε στην Ουάσιγκτον σε μια προσπάθεια να αποτρέψει μια περαιτέρω κλιμάκωση.
Ο εμπορικός πόλεμος του Ντόναλντ Τραμπ
Ο Τραμπ έχει ήδη ανακοινώσει δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου που πρόκειται να τεθούν σε ισχύ τον επόμενο μήνα και πλήττουν την Κίνα με επιπλέον εισφορά 10%. Και την τελευταία στιγμή πάγωσε τα σχέδια για νέους δασμούς 25% στον Καναδά και το Μεξικό μετά την επίτευξη συμφωνιών με τις δύο γειτονικές του χώρες.
Ο πρόεδρος έβαλε επίσης στο στόχαστρο την ΕΕ την Τρίτη. Καθώς ο επίτροπος εμπορίου Maroš Šefčovič προσγειώθηκε στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ για τριήμερες συνομιλίες, ο Τραμπ επανέλαβε τα παράπονά του για το εύρος του εμπορικού ελλείμματος και και τα σχέδιά του για επιβολή αμοιβαίων δασμών στο μπλοκ.
«Η ΕΕ ήταν πολύ άδικη απέναντί μας», είπε ο Τραμπ. «Δεν παίρνουν τα αυτοκίνητά μας, δεν παίρνουν τα αγροτικά μας προϊόντα, δεν παίρνουν σχεδόν τίποτα, παίρνουν πολύ λίγα. Και θα πρέπει να το διορθώσουμε».
Υποστήριξε μάλιστα, ότι η ΕΕ είχε ήδη συμφωνήσει να μειώσει τους δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων από τις ΗΠΑ, αποδεικνύοντας ότι η απειλή της αμοιβαιότητας λειτουργεί.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν δηλώσει προηγουμένως ότι το μπλοκ ήταν πρόθυμο να μειώσει τον φόρο εισαγωγών του 10% σε επίπεδο κοντά στο 2,5% που χρεώνουν οι ΗΠΑ. Ωστόσο, οι Βρυξέλλες δήλωσαν την Τρίτη ότι δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία.
«Καμία συγκεκριμένη προσφορά για τη μείωση των δασμών δεν έχει γίνει από καμία πλευρά. Οποιεσδήποτε μειώσεις των δασμών πρέπει να είναι αμοιβαία επωφελείς και να αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μέσα σε ένα δίκαιο και βασισμένο σε κανόνες πλαίσιο», ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή .
Η Επιτροπή πρόσθεσε: «Η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στην εμβάθυνση των διατλαντικών εμπορικών σχέσεων και στην αντιμετώπιση των δασμολογικών ανησυχιών μέσω εποικοδομητικού διαλόγου».
Πηγή: ΟΤ
- Το στοίχημα του καλοκαιριού για τις εκπτώσεις και ο στόχος των 7 δισ. ευρώ
- Το δίλημμα του Λανουά και η αγωνία των ΕΠΟ, ΚΕΔ
- Άργος: Η στιγμή των πυροβολισμών κατά του 20χρονου από αστυνομικούς – Συγκλονίζει το ηχητικό ντοκουμέντο
- Οι Bone Thugs-N-Harmony απέκτησαν αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας στο Χόλιγουντ
- ΣΥΡΙΖΑ: Ακυρώθηκε η διαγραφή Πολάκη και η στήριξη στην ΕΛΑΣ – Ραντεβού των «κομμένων» με την πλειοψηφία για το τελικό ξεκαθάρισμα
- Μαρφίν: «Ανορθόδοξη η δίωξη, εξυπηρετεί πολιτική σκοπιμότητα» – Τι λέει η δικηγόρος των συλληφθέντων
- Θάνατος Β. Νέστορα: Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για τους συλληφθέντες – Συνεχίζονται οι έρευνες και για άλλα άτομα
- Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου επιστρέφει στην Επίδαυρο με το έργο Ίων του Ευριπίδη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 11.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/evgeni-tcherkasski-PcovpDybx9g-unsplash-1-315x220.jpg)










































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442