Πέμπτη 27 Μαρτίου 2025
weather-icon 21o
Γιατί δεν λέμε ποτέ «όχι» στο γλυκό, έστω κι αν έχουμε χορτάσει;

Γιατί δεν λέμε ποτέ «όχι» στο γλυκό, έστω κι αν έχουμε χορτάσει;

Γερμανοί επιστήμονες, αποκάλυψαν γιατί ποτέ δεν αποφεύγομε το γλυκό στο τέλος ενός γεύματος, ακόμα κι όταν έχουμε σκάσει.

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί υπάρχει πάντα χώρος για γλυκό, ακόμη και μετά από ένα πλήρες γεύμα; Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα ίδια εγκεφαλικά κύτταρα που μας λένε ότι είμαστε χορτάτοι είναι, επίσης, υπεύθυνα για το ότι μας κάνουν να θέλουμε επιδόρπιο.

Γιατί θέλω γλυκό;

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Science, μέσα στον εγκέφαλό μας βρίσκεται ένα πολύπλοκο δίκτυο κυκλωμάτων που ελέγχουν την πείνα και την ικανοποίηση.

Ερευνητές του Ινστιτούτου Max Planck για την Έρευνα του Μεταβολισμού εντόπισαν ότι οι νευρώνες POMC, που είναι γνωστοί ως καταστολείς της όρεξης και σηματοδοτούν την πληρότητα, έχουν μια μυστική λειτουργεία: Προκαλούν, ταυτόχρονα, την επιθυμία για ζάχαρη, μέσω ενός διαφορετικού μηχανισμού.

Επιπλέον, ο εγκέφαλος συνδέει το γλυκό με την ανταμοιβή και την ευχαρίστηση. Γι’ αυτό μετά το κύριο γεύμα, το σώμα μας αναζητά αυτή την «επιβράβευση».

Σε πολλές κουλτούρες, η κατανάλωση γλυκού μετά το φαγητό είναι μέρος της παράδοσης και της κοινωνικής συμπεριφοράς. Είναι μια συνήθεια που συνδέεται με την ολοκλήρωση του γεύματος. Αυτή η συνήθεια μπορεί να προκαλέσει προδιάθεση για γλυκό, ακόμα και όταν δεν είναι «απαραίτητο».

Όταν τρώμε το σώμα αυξάνει την παραγωγή ινσουλίνης για να επεξεργαστεί την τροφή. Τα γλυκά περιέχουν ζάχαρη που προκαλεί άμεση αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, κάτι που το σώμα αναγνωρίζει ως μια γρήγορη πηγή ενέργειας. Επομένως το σώμα «ζητά» ενέργεια.

Η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε χρήσιμες θεραπείες για την υπερκατανάλωση φαγητού.

Υγιεινές εναλλακτικές

Η διατροφή μας με λίγη φαντασία μπορεί να γίνει πιο… γλυκιά, παραμένοντας πάνω απ’ όλα ισορροπημένη!

Pancakes βρόμης

To απόλυτο brunch της Κυριακής.

Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι:

  • 3 κ.σ. βρόμη
  • 1 αυγό
  • 2 κ.σ. γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά
  • 1 μπανάνα
  • Αλάτι, κανέλα και baking powder

Αναμείξτε τα υλικά και ψήστε τα σε αντικολλητικό τηγάνι.

Για toppings, αφήστε τη φαντασία σας να λειτουργήσει και επιλέξτε κυβάκια φρούτου, ξηρούς καρπούς, βούτυρο ξηρών καρπών ή μέλι.

Muffins από γιαούρτι

Περιέχουν μόνο 56 θερμίδες και 4 γρ. πρωτεϊνης το ένα.

Τα υλικά, πιθανότατα, τα έχετε ήδη στην κουζίνα σας:

  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι 2%
  • 1 μπανάνα λιωμένη
  • 1 αυγό
  • Λίγα cranberries
  • 1 κ.γ. μέλι
  • 1 κ.γ. κανέλα

Τα αναμειγνύετε και μοιράζετε το μείγμα στις ειδικές φόρμες για muffins και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο.

Σοκολατάκια με κάσιους

Υγιεινά και μόνο με τρία υλικά:

  • 1 κούπα ψητά, ανάλατα κάσιους
  • 170γρ. κουβερτούρα μαύρης σοκολάτας
  • 1 πρέζα αλάτι σε νιφάδες

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 27 Μαρτίου 2025
Απόρρητο