
Έρευνα: Nέες συμφωνίες για μπαταρίες πρέπει να επιδιώξουν οι Ευρωπαίοι
…με Ιάπωνες και Κορεάτες προκειμένου να μειώσουν την εξάρτηση από την Κίνα η οποία είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στην παραγωγή μπαταριών όσο και ηλεκτρικών οχημάτων σύμφωνα με μελέτη της Dunne Insights
Tην επίτευξη νέων συμφωνιών με ιάπωνες και κορεάτες κατασκευαστές μπαταριών θα πρέπει να επιδιώξει η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία και η Ευρώπη προκειμένου να μειώσει την εξάρτησή της από την Κίνα, προτείνει μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την Dunne Insights για λογαριασμό του ιδρύματος Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας για Ενεργειακή Ασφάλεια (EIES).
Προτεραιότητα σε Ιάπωνες, Κορεάτες και γενναίες επενδύσεις
«Οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα σε συμφωνίες με κορεάτες και ιάπωνες κατασκευαστές μπαταριών, να επιδιώξουν την απόκτηση τεχνογνωσίας για την αύξηση της παραγωγής καθώς και να επενδύσουν προς όφελος στρατηγικών που εναρμονίζονται με τα συμφέροντα της Ευρώπης», αναφέρει η επίμαχη μελέτη, τονίζοντας παράλληλα ότι η Ευρώπη θα πρέπει να επενδύσει αρχικά 20 δισεκατομμύρια ευρώ σε giga-factories μπαταριών τα οποία θα μπορούσαν να αποτελούν κοινοπραξίες με Κορέατες και Ιάπωνες σε ευρωπαϊκό έδαφος. Μακροπρόθεσμα και έως το 2035, σύμφωνα με την μελέτη, θα πρέπει να επενδυθούν 100 δισεκατομμύρια ευρώ προκειμένου η Ευρώπη να αποκτήσει την «στρατηγική της αυτονομία» από την Κίνα.
«Η Ευρώπη δεν μπορεί να υποστηρίξει οικονομικά την “υποτέλεια” και την αποκλειστική εξάρτηση από τις κινεζικές εισαγωγές», δήλωσε ο επικεφαλής της Dunne Insights, Michael Dunne, σημειώνοντας ότι «είναι πλέον καιρός για αποφασιστική δράση προς την κατεύθυνση μιας ηγέτιδας βιομηχανίας που δημιουργεί θέσεις εργασίας και καινοτομεί».
Βάσει των συμπερασμάτων της μελέτης η Ευρώπη βρίσκεται αυτή τη στιγμή μια δεκαετία πίσω από την Κίνα σε επίπεδο τεχνολογίας μπαταριών, ανάπτυξης της σχετικής εφοδιαστικής αλυσίδας με δεδομένο ότι η δεύτερη ελέγχει το 79% της παγκόσμιας παραγωγής μπαταριών αλλά και από 60 έως το 95% (αναλόγως την πρώτη ύλη) της επεξεργασίας των κρίσιμων ορυκτών που αξιοποιούνται για την κατασκευή μπαταριών. Επιπλέον, η Κίνα έχει ήδη τη δυνατότητα να καλύψει το ήμισυ της παγκόσμιας ζήτησης για ηλεκτρικά οχήματα αλλά και το σύνολο της ζήτησης για μπαταρίες ιόντων λιθίου.
Συνέργειες με Κίνα αλλά υπό όρους
«Η κυριαρχία της Κίνας στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα που σχετίζεται με μπαταρίες –από την εξόρυξη των πρώτων υλών έως την παραγωγή των συστοιχιών– είναι αδιαμφισβήτητη. Η δυναμική της σε επίπεδο παραγωγής μπαταριών και ηλεκτρικών οχημάτων θέτει την Ευρώπη σε ευάλωτη θέση εξάρτησης», τονίζει η έρευνα επισημαίνοντας ότι «αν και οι μελλοντικές συμφωνίες με κινεζικές εταιρείες δεν μπορούν να αποφευχθούν ωστόσο θα πρέπει να διέπονται από αυστηρό πλαίσιο».
Όπως διευκρινίζεται σε σχέση με το «αυστηρό πλαίσιο», ως σημείο πίεσης θα μπορούσε να αξιοποιηθεί η διείσδυση στην ευρωπαϊκή αγορά προκειμένου να επιδιωχθεί η εξασφάλιση τεχνογνωσίας αλλά και επενδύσεων από τους Κινέζους. Οι κινέζοι προμηθευτές θα έπρεπε να έχουν τη δυνατότητα να διαθέτουν και να κατασκευάζουν τα προϊόντα τους στην ΕΕ μόνο εφόσον συνεργάζονται με ευρωπαϊκές εταιρείες οι οποίες με αυτόν τον τρόπο θα αποκτούσαν τεχνογνωσία ενώ η Ευρώπη θα αποκτούσε και νέες θέσεις εργασίας. Οι συνέργειες θα μπορούσαν να δώσουν τη δυνατότητα στην Ευρώπη να διεκδικήσει «ισότητα» με την Ευρώπη. Όπως αποσαφηνίζεται, στην μελέτη, στην περίπτωση των συνεργειών θα πρέπει να υπάρχουν αυστηροί κανόνες, όπως για παράδειγμα οι ευρωπαϊκές εταιρείες να κατέχουν το 51% οποιασδήποτε κοινοπραξίες προκειμένου να παραμείνει ο έλεγχος σε ευρωπαϊκά χέρια.
Η απόλυτη κυριαρχία της Κίνας στα ΕV
Σε αριθμούς, με βάση την έρευνα, η Κίνα παράγει περισσότερα ηλεκτρικά οχήματα από οποιαδήποτε άλλη μεμονωμένη χώρα αλλά, κυρίως, περισσότερα από όλους τους άλλους ακόμα και αν τα μεγέθη τους αθροιστούν. Ενδεικτικά η Κίνα κατά τη διάρκεια του 2024 η Κίνα παρήγαγε 12 εκατομμύρια ηλεκτρικά οχήματα έναντι 2,4 εκ. στην Ευρώπη και 1 εκ. στις ΗΠΑ.
Η μελέτη υποστηρίζει επίσης ότι η Κίνα μπορεί να εξελίξει και να παράγει ένα ηλεκτρικό όχημα στον μισό χρόνο σε σχέση με τον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό ενώ η ταχύτητα, οι κρατικές επιδοτήσεις για την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων και η ήδη υφιστάμενη τοπική εφοδιαστική αλυσίδα συνεπάγεται ότι παράγει αυτά τα οχήματα με κατά 25-30% μικρότερο κόστος σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη αυτοκινητοπαραγωγή χώρα.
Ο παράγοντας Tesla
Το πόνημα της Dunne Insights αναφέρεται επίσης και στην Tesla με την οποία, όπως υποστηρίζει, οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να επιδιώξουν στενότερη συνεργασία καθώς αυτό θα μπορούσε να αποφέρει στους Ευρωπαίους ευκαιρίες για την ανάπτυξη των στόχων της σε σχέση με την παραγωγή μπαταριών, την σχετική εφοδιαστική αλυσίδα, την ανακύκλωση μπαταριών και την εύρεση πρώτων υλών.
«Όσο ταχύτερα οι βιομηχανικές δραστηριότητες της Tesla στο Βερολίνο γίνουν κερδοφόρες και επιτυχείς, τόσο το ταχύτερο η Tesla θα ξεκινήσει να “μεταφέρει” παραγωγή από την Κίνα στην Ευρώπη. Αυτό θα σημάνει και περισσότερη ζήτηση για μπαταρίες στην Ευρώπη», αναφέρει χαρακτηριστικά η μελέτη που υποδεικνύει την συγκεκριμένη μονάδα και την Tesla ως πιθανό οδηγό των εξελίξεων σε ό,τι αφορά την παραγωγή μπαταριών στην Ευρώπη.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις