Σάββατο 15 Μαρτίου 2025
weather-icon 21o
Εσύ ξέρεις τι σημαίνει «Τσουτσουγκαμούσι»; Η ερώτηση που προβλημάτισε Chaser και παίκτη στο The Chase

Εσύ ξέρεις τι σημαίνει «Τσουτσουγκαμούσι»; Η ερώτηση που προβλημάτισε Chaser και παίκτη στο The Chase

Μια ακόμη ασυνήθιστη ερώτηση έπεσε στο The Chase της Πέμπτης και ξάφνιασε τη Μαρία Μπεκατώρου.

Εσύ ποιο θα υπέθετες πως είναι το θέμα συζήτησης όταν κάποιος αναφέρει τη λέξη «τσουτσουγκαμούσι»; Μπορεί η ιαπωνική της προέλευση να σου θυμίζει κλασική ατάκα παλιάς ελληνικής σειράς που αναφέρεται σε σπάνια ανίατη ασθένεια, ωστόσο η αλήθεια δεν απέχει πολύ από τη μυθοπλασία. Αυτά είχαν να περάσουν σήμερα οι παίκτες στο «The Chase».

Η ερώτηση στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, προβλημάτισε έντονα τον παίκτη, αλλά και τον «Αδέκαστο Επιθεωρητή» με τις πιθανές απαντήσεις να περιλαμβάνουν: ηπειρώτικο λουκάνικο, τροπικό πτηνό και λοιμώδη νόσο. Απόδειξη πως και οι δύο απάντησαν λανθασμένα, με τη σωστή απάντηση να αφήνει άφωνη τη Μαρία Μπεκατώρου.

Δείτε την αντίδραση της Μαρίας, αλλά και την απάντηση Chaser και παίκτη στο βίντεο που ακολουθεί:

@megatvcom #thechasegr #mariampekatorou #megatv #tomegatokalo ♬ πρωτότυπος ήχος – Mega TV

Τι είναι τελικά το «τσουτσουγκαμούσι»;

Το in έψαξε και σας δίνει λεπτομέρειες για την ασυνήθιστη λέξη από την Άπω Ανατολή. «Τσουτσουγκαμούσι» είναι μια μορφή τύφου που προκαλείται από το ενδοκυττάριο παράσιτο Orientia tsutsugamushi. Προκαλεί εξανθηματικό πυρετό και μπορεί να καταλήξει σε θάνατο. Η νόσος τσουτσουγκαμούσι ενδημεί σε χώρες της Άπω Ανατολής και κυρίως στην Ιαπωνία, τη Μαλαισία, τη Σουμάτρα, την Ινδονησία, τη Β. Ινδία και λιγότερο την Αυστραλία.

Οφείλεται στον μικροοργανισμό «ρικέτσια τσουτσουγκαμούσι» εκ των ονομάτων δύο ερευνητών που πέθαναν από τη νόσο αυτή, γεγονός που εξηγεί και την απόδοση της ασθένειας στην ελληνική ιατρική ως ρικετσίωση ή «ρικετσιο-ευλογιά της ανατολής» από τα εξανθήματα που παρουσιάζει μετά από τσίμπημα ακάρεων, τσιμπουριού ή κουνουπιών που την μεταδίδουν.

Πρόκειται στην ουσία για ένα είδος τύφου με συμπτώματα τη νέκρωση του δέρματος γύρω από το σημείο του τσιμπήματος, υψηλό πυρετό που συνοδεύεται από ρίγη και εμφάνιση εξανθήματος με ιδιαίτερα μεγάλες κηλίδες. Καλοήθης περίπτωση χαρακτηρίζεται εκείνη κατά τη οποία ο πυρετός αρχίζει να υποχωρεί σταδιακά κατά τη διάρκεια της δεύτερης εβδομάδα.

Ωστόσο, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή δεδομένου ότι η νόσος αυτή χωρίς αντιμικροβιακή θεραπεία παρουσιάζει μεγάλη θνησιμότητα. Άνθρωποι που προσβλήθηκαν από τη νόσο δεν αποκλείεται να ξαναπροσβληθούν, πράγμα που σημαίνει πως η θεραπεία της δεν εξασφαλίζει ανοσία.

Τι σημαίνει όμως «τσουτσουγκαμούσι» στα ιαπωνικά;

Για περισσότερα από 60 χρόνια δεν υπήρχε συναίνεση ως προς την επιλογή της επίσημης ονομασίας για τη συγκεκριμένη ασθένεια. Τελικά, το 1995, Ιάπωνες επιστήμονες προχώρησαν σε μια νέα ταξινόμηση με βάση τις μορφολογικές και βιοχημικές ιδιότητες των παρασίτων, δημιουργώντας επίσημα το νέο όνομα O. tsutsugamushi.

Στην ιαπωνική γλώσσα «τσουτσουγκαμούσι» σημαίνει επικίνδυνο έντομο. Η πρώτη καταγραφή της μόλυνσης από το βακτήριο έγινε τον 3ο αιώνα (313 μ.Χ.) στην Κίνα. Οι Ιάπωνες γνώριζαν με τη σειρά τους εδώ και αιώνες τη σχέση μεταξύ της εν λόγω μόλυνσης και των ακάρεων. Έδωσαν στην πάθηση διάφορα ονόματα όπως shima-mushi, akamushi (κόκκινο άκαρι) ή kedani (τριχωτό άκαρι) καθώς και το πιο δημοφιλές «τσουτσουγκαμούσι» (από το «τσουτσούγκα» που σημαίνει πυρετός ή ασθένεια και «μούσι» που σημαίνει έντομο ή ζωύφιο).

Ο Ιάπωνας γιατρός Χακούτζου Χασιμότο παρέθεσε την πρώτη ιατρική αναφορά της ασθένειας το 1810. Κατέγραψε την επικράτηση της λοίμωξης κατά μήκος των όχθεων των άνω παραποτάμων του ποταμού Σινάνο. Αυτός είναι και ο λόγος που η νόσος χαρακτηρίζεται επίσης και ως νόσος των ιαπωνικών ποταμών. Η πρώτη αναφορά στον δυτικό κόσμο έγινε έναν γιατρό της Ιατρικής Αποστολικής Εταιρείας του Εδιμβούργου στην ιαπωνική περιφέρεια Νιιγκάτα το 1878.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 15 Μαρτίου 2025
Απόρρητο