
Μπελ Γκίμπσον: Η αληθινή ιστορία της απατεώνισσας του Instagram που ενέπνευσε τη σειρά «Apple Cider Vinegar»
Το 2009, η influencer Μπελ Γκίμπσον, υποστήριξε πώς είχε διαγνωστεί με «κακοήθη όγκο στον εγκέφαλο». Όμως, επρόκειτο για ένα ψέμα.
Μια νέα μίνι σειρά του Netflix με τίτλο «Apple Cider Vinegar» εξιστορεί τη διαδρομή μιας Αυστραλής influencer εν ονόματι Μπελ Γκίμπσον που είπε ψέματα ότι είχε μια ανίατη ασθένεια για να προωθήσει εναλλακτικές θεραπείες.
Πίσω στο 2013, μια αξιοσημείωτη, κόντρα σε όλα τα δυσοίωνα σενάρια, ιστορία επιβίωσης έγινε πρωτοσέλιδο όταν μια νεαρή γυναίκα πρωτοστάτησε σε αυτό που θα γινόταν μια best-seller εφαρμογή ευεξίας με συμβουλές για το πώς είχε νικήσει τον καρκίνο.
Μόλις τέσσερα χρόνια νωρίτερα, το 2009, η Μπελ Γκίμπσον, μόλις 20 ετών, είχε διαγνωστεί, σύμφωνα με τους δικούς της ισχυρισμούς, με «κακοήθη όγκο στον εγκέφαλο» και της είχαν δοθεί «έξι εβδομάδες, τέσσερις μήνες το πολύ» για να ζήσει.
Ωστόσο, η ίδια ισχυρίστηκε ότι είχε επιλέξει να σταματήσει τις χημειοθεραπείες και αντ’ αυτού είχε ξεκινήσει «μια προσπάθεια να θεραπεύσω τον εαυτό μου με φυσικό τρόπο… μέσω της διατροφής, της υπομονής, της αποφασιστικότητας και της αγάπης».

Η Μπελ Γκίμπσον ισχυρίστηκε ψευδώς ότι οι εναλλακτικές θεραπείες τη βοήθησαν να νικήσει τον καρκίνο αφού η ιατρική απέτυχε | 9 NEWS | 60 MINUTES
Συγκεντρώνοντας 200.000 διαδικτυακούς θαυμαστές στο Instagram, οι οποίοι την παρακολουθούσαν μανιωδώς, ξεκίνησε μια εφαρμογή ευεξίας και διατροφής, την οποία ακολούθησε ένα βιβλίο μαγειρικής, με τίτλο «The Whole Pantry», αποδίδοντας στη σωστή διατροφή της τη θεραπεία της από την ασθένεια και εμπνέοντας άλλους να την ακολουθήσουν.
«Ενδυναμώνω τον εαυτό μου για να σώσω τη ζωή μου», ήταν το σύνθημα της.
Ο Τύπος είχε γοητευτεί δεόντως από την ιστορία της: Το Elle Australia τη χαρακτήρισε «την πιο συναρπαστική γυναίκα που θα συναντήσετε φέτος», ενώ το 2014 το Cosmopolitan της απένειμε το βραβείο «Fun, Fearless Female».
Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε όλα αυτά ήταν ένα ψέμα.
Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον
Η Γκίμπσον δεν είχε διαγνωστεί με καρκίνο στον εγκέφαλο, ούτε με «καρκίνο στο αίμα, τον εγκέφαλο, τη μήτρα και το συκώτι», με τον οποίο ισχυρίστηκε στη συνέχεια ότι είχε επίσης διαγνωστεί σε μια ανάρτηση στο Instagram το 2014, όταν άρχισαν να ακούγονται οι πρώτες φήμες στα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης ότι μπορεί να ήταν απάτη.
Τελικά, τον Απρίλιο του 2015, παραδέχτηκε την αλήθεια σε συνέντευξή της στο Women’s Weekly. «Όχι, τίποτα από αυτά δεν είναι αλήθεια», είπε, αλλά αρνούμενη να αναλάβει περαιτέρω ευθύνη, πρόσθεσε: «Εξακολουθώ να αμφιταλαντεύομαι ανάμεσα σε αυτό που νομίζω ότι ξέρω και σε αυτό που είναι η πραγματικότητα».
Την εποχή που η Γκίπσον εξαπατούσε ανενόχλητη τους πάντες, πολλοί διάσημοι απατεώνες ευδοκίμησαν στο διαδίκτυο, και ειδικά στο Instagram. Σε αυτή την εποχή και σε αυτή την περσόνα, βασίζεται η νέα σειρά «Apple Cider Vinegar», η οποία δραματοποιεί την ιστορία της Αυστραλέζας δήθεν influencer ευεξίας, Μπελ Γκίμπσον – η οποία δεν προσποιήθηκε μόνο μια τέλεια ζωή όπως οι υπόλοιποι όμοιοι της, αλλά και μια διάγνωση καρκίνου σε τελικό στάδιο.
Τα σκοτεινά στοιχεία της ευεξίας
Το Netflix μοιάζει με το ιδανικό σπίτι για τη μίνι σειρά έξι τμημάτων. Είναι η πλατφόρμα που μας έφερε την ιστορία της απατεώνισσας της δεκαετίας του 2010, της κομπιναδόρου από το Σόχο Άννα Σορόκιν, στο Inventing Anna. Τώρα η ιστορία της Γκίμπσον έχει λάβει μια εξίσου αστραφτερή επιμέλεια.
Η Κάιτλιν Ντέβερ υποδύεται την Μπελ ως μια ψυχαναγκαστική ψεύτρα, η οποία στην αρχή φαίνεται απελπισμένη να θέλει να γίνει αρεστή και στη συνέχεια απλώς επιθυμεί απεγνωσμένα να διασωθεί. Κανείς δεν γνωρίζει όλη την αλήθεια γι’ αυτήν, αλλά γνωρίζουμε το γεγονός ότι εξαπάτησε φιλανθρωπικά ιδρύματα και επηρέασε σημαντικό αριθμό από τα εκατομμύρια των ασθενών οπαδών της να πιστέψουν ότι αν αντιγράψουν τα διατροφικά της πλάνα θα μπορούσαν να θεραπευτούν.
Τα επεισόδια ξεκινούν με μια δήλωση αποποίησης ευθυνών, την οποία ένας χαρακτήρας απευθύνει ευθέως στο κοινό μιλώντας στην κάμερα: «Αυτή είναι μια πραγματική ιστορία, βασισμένη σε ένα ψέμα. Ορισμένα ονόματα έχουν αλλάξει για την προστασία των αθώων. Η Μπελ Γκίμπσον δεν έχει πληρωθεί για την αναπαραγωγή της ιστορίας της».
Το «Apple Cider Vinegar», που είναι πιθανό να συγκεντρώσει μεγάλη τηλεθέαση στο Netflix, αναμένεται επίσης να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για όποιον εξακολουθεί να ακολουθεί τυφλά ιατρικές συμβουλές από ανθρώπους με επιρροή που δεν διαθέτουν ιατρικές γνώσεις, αλλά έχουν μεγάλη διαδικτυακή απήχηση. Η παγκόσμια βιομηχανία ευεξίας άγγιξε 6,3 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2023, αλλά συνεχίζει να περιέχει πιο σκοτεινά στοιχεία, με περιπτώσεις ανθρώπων που χειραγωγούν και βλάπτουν όσους αναζητούν ολιστικές θεραπείες.
*Με πληροφορίες από: BBC | The Standard | Κεντρική φωτογραφία θέματος: Netflix
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις