Ο Τραμπ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας στον Λευκό Οίκο
Ο Τραμπ θα συναντηθεί με τον Ισίμπα και οι συζητήσεις τους θα επικεντρωθούν στην ενίσχυση της συνεργασίας ΗΠΑ - Ιαπωνίας στους τομείς της ασφάλειας και της οικονομίας.
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είπε χθες Παρασκευή σε δημοσιογράφους ότι ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σιγκέρου Ισίμπα θα επισκεφθεί την επόμενη εβδομάδα τον Λευκό Οίκο και αναμένει με ενδιαφέρον τη συζήτηση που θα έχουν (στις φωτογραφίες του Reuters/The Yomiuri Shimbun, επάνω, Ισίμπα, αριστερά, και Τραμπ).
«Η σημερινή Ουκρανία μπορεί να είναι η αυριανή ανατολική Ασία»
Η συνάντηση των δύο ηγετών έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί την 7η Φεβρουαρίου. Η ιαπωνική εφημερίδα Asahi Shimbun ανέφερε την Πέμπτη ότι οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στην ενίσχυση της συνεργασίας ΗΠΑ – Ιαπωνίας στους τομείς της ασφάλειας και της οικονομίας.
Ο Ισίμπα επιθυμεί να οικοδομήσει προσωπική σχέση με τον Τραμπ και να συμφωνήσει σε περαιτέρω ενίσχυση της συμμαχίας ΗΠΑ – Ιαπωνίας.
Η αύξηση της στρατιωτικής ισχύος της Κίνας στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού σε συνδυασμό με την πολιτική «America First» («Πρώτα η Αμερική») του νέου προέδρου των ΗΠΑ, που απαιτεί σύμμαχοι της χώρας του όπως η Ιαπωνία να επωμιστούν μεγαλύτερο μέρος του κόστους για την άμυνά τους, εγείρουν ανησυχίες στο Τόκιο.
Ανησυχεί
Η ιαπωνική κυβέρνηση ανησυχεί τόσο για το πρόγραμμα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας – ο Ντόναλντ Τραμπ είχε συναντηθεί με τον ηγέτη της Κιμ Γιονγκ Ουν κατά την πρώτη του θητεία –, όσο και για την αύξηση της κινεζικής στρατιωτικής ισχύος, με φόντο τις εδαφικές διενέξεις ανάμεσα στο Πεκίνο και στο Τόκιο.
Ανησυχεί επίσης για την Ταϊβάν, την οποία το Πεκίνο θεωρεί επαρχία της Κίνας και δεν έχει αποκλείσει ποτέ το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει βία για να επιτύχει την επανένωσή της με την ηπειρωτική χώρα. Ο Σιγκέρου Ισίμπα έκρινε στις αρχές Οκτωβρίου πως «η σημερινή Ουκρανία μπορεί να είναι η αυριανή ανατολική Ασία».
Πηγή: ΑΠΕ
- Ένοπλη ληστεία με καλάσνικοφ στα ΕΛΤΑ Λουτρακίου – Λεία άνω των 30.000 ευρώ
- Ο Τραμπ πιθανόν είναι σε δύσκολη θέση στο Ιράν – Και δεν μπορεί να απεμπλακεί, ακόμη και αν το θέλει
- Συνδυάζεις – Κερδίζεις – ΣυνεχίΖΕΙΣ: Η νέα εποχή στην ασφάλιση είναι εδώ
- Κακοποίηση, απαγωγή, απουσία: Η τραγική ιστορία της Duffy γίνεται ντοκιμαντέρ
- Μπαγκλαντές: Λεωφορείο γεμάτο επιβάτες κάνει βουτιά σε ποτάμι – 18 νεκροί, πολλοί αγνοούμενοι (βίντεο)
- Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς – Μιλγουόκι Μπακς 130-99: Νέα βαριά ήττα για τα «Ελάφια» – Όλα τα αποτελέσματα της βραδιάς (vids)
- Πεύκη: Εξουδετερώθηκε η οβίδα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που βρήκε παρέα παιδιών
- Το δουλεμπόριο Αφρικανών το πιο βαρύ έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, λέει ο ΟΗΕ – Αντιδράσεις ΗΠΑ και Ευρωπαίων
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 26.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/dreokt-oCd0woIR6Ww-unsplash-315x220.jpg)



































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442