ΥΠΕΞ: Πρόκληση οι δηλώσεις Μίτσκοσκι περί «άλυτου μακεδονικού» – Το ζήτημα έχει λυθεί οριστικά και αμετάκλητα
Το ελληνικό ΥΠΕΞ υπενθυμίζει στον κ. Μίτσκοσκι ότι η ομαλή συνέχιση της ευρωπαϊκής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας «προϋποθέτουν τον πλήρη σεβασμό της Συμφωνίας των Πρεσπών»
Την αντίδραση της Αθήνας προκάλεσαν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας Χρίστιαν Μίτσκοσκι περί «άλυτου μακεδονικού ζητήματος».
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών, ο Μίτσκοσκι, επιχειρεί «να επαναφέρει στο προσκήνιο ένα ζήτημα που έχει επιλυθεί, ως γνωστόν, οριστικά και αμετάκλητα». Υπενθυμίζει δε με νόημα ότι «η περαιτέρω πρόοδος στις διμερείς της σχέσεις με την Βόρεια Μακεδονία και η ομαλή συνέχιση της ευρωπαϊκής πορείας της γείτονος προϋποθέτουν τον πλήρη σεβασμό της Συμφωνίας των Πρεσπών».
Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ
Αναλυτικά στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται: «Σε δηλώσεις του στο New Jersey των ΗΠΑ, ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας επέλεξε να μιλήσει για «άλυτο» και «υπαρκτό» Μακεδονικό ζήτημα.
Το γεγονός αυτό αποτελεί πρόκληση για την Ελλάδα, επιχειρώντας να επαναφέρει στο προσκήνιο ένα ζήτημα που έχει επιλυθεί, ως γνωστόν, οριστικά και αμετάκλητα.
Η Ελλάδα υπενθυμίζει ότι η περαιτέρω πρόοδος στις διμερείς της σχέσεις με την Βόρεια Μακεδονία και η ομαλή συνέχιση της ευρωπαϊκής πορείας της γείτονος προϋποθέτουν τον πλήρη σεβασμό της Συμφωνίας των Πρεσπών και βεβαίως την αποχή από αλυτρωτικές διακηρύξεις και αξιώσεις εις βάρος γειτονικών χωρών».
Οι προκλητικές δηλώσεις Μίτσκοσκι
Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας μιλώντας σε ομογενείς του στο Νιου Τζέρσεϊ ανέφερε μεταξύ άλλων: «Πρέπει να καταγάγουμε νίκες και εδώ, στην Ουάσιγκτον και στη Νέα Υόρκη, στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο, στο Λονδίνο, στο Παρίσι, στη Ρώμη και σε άλλες πρωτεύουσες του κόσμου, αν θέλουμε να λυθεί επιτέλους το μακεδονικό ζήτημα, διότι αυτό δεν έχει επιλυθεί.
Σιγοκαίει επί αιώνες και διαρκεί και συνεχίζει να υπάρχει. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό, οι δεσμοί που διατηρεί η πατρίδα με τους Μακεδόνες του εξωτερικού να συνεχίσουν να είναι λειτουργικοί, να ενισχύονται και να γίνουν ακόμα πιο ισχυροί».
- Το Ιράν αρνείται να συμμετάσχει στον β’ γύρο διαπραγματεύσεων – Κατηγορεί τις ΗΠΑ για «υπερβολικές απαιτήσεις»
- Φάμελλος: Αρχιερέας της τοξικότητας ο Μητσοτάκης – Ο πρωθυπουργός καλύπτει τον Γεωργιάδη
- «Η Θυσία των Παρθένων στη Σύγχρονη Βαβυλώνα»: Το σκάνδαλο μαστροπείας ανηλίκων στη βικτωριανή Βρετανία
- Μάντσεστερ Σίτι – Άρσεναλ 2-1: Σε απόσταση «βολής» για τον τίτλο οι «Πολίτες»!
- Μπάγερν Μονάχου – Στουτγκάρδη 4-2: Πρωταθλήτρια με τεσσάρα και για 35η φορά!
- Νέα σύγκρουση ΠΑΣΟΚ με Γεωργιάδη για την ευρωπαϊκή εισαγγελία – «Προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα»
- LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός
- Φαράγγι του Βίκου: Επιχείρηση διάσωσης τραυματισμένης τουρίστριας από μονοπάτι [video]
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 19.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/neom-SUIMrEKVOXc-unsplash-315x220.jpg)




































![Φαράγγι του Βίκου: Επιχείρηση διάσωσης τραυματισμένης τουρίστριας από μονοπάτι [video]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/hans-jurgen-mager-YzHeLq_kvH4-unsplash-1-315x220.jpg)




































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442