Γρίπη πτηνών: «Καμπανάκι» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας των Ζώων – Πώς μπορεί να οδηγήσει σε νέα πανδημία
Η γρίπη των πτηνών συνεχώς επεκτείνεται σε παγκόσμιο επίπεδο, προκαλώντας εντεινόμενη ανησυχία για τον κίνδυνο μιας νέας πανδημίας.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων (WOAH) προειδοποιεί ότι απαιτούνται άμεσες και αποτελεσματικές ενέργειες για να ανακοπεί η εξάπλωση της γρίπης των πτηνών μεταξύ των ζώων, με στόχο την αποφυγή επιπλέον κρουσμάτων στον ανθρώπινο πληθυσμό.
Η ανησυχία εντείνεται μετά τον θάνατο ενός ασθενούς στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο οποίος προσβλήθηκε από τον ιό.
Η γρίπη των πτηνών συνεχώς επεκτείνεται σε παγκόσμιο επίπεδο, προκαλώντας την εξόντωση ολόκληρων κοπαδιών, αύξηση των τιμών των τροφίμων και εντεινόμενη ανησυχία για τον κίνδυνο μιας νέας πανδημίας.
«Αυτή η κατάσταση υπογραμμίζει πραγματικά τη σημασία της διαχείρισης του κινδύνου στην πηγή του, στα ζώα, κάτι που είναι πραγματικά απαραίτητο για την πρόληψη της εξάπλωσης της γρίπης των πτηνών και της πιθανής μετάδοσής της στον άνθρωπο», επισήμανε, μιλώντας στο Reuters η γενική διευθύντρια του WOAH, Εμανουέλ Σουμπεϊράν.
Η επιστήμονας ζήτησε να γίνουν περισσότερες επενδύσεις στην παρακολούθηση του ιού σε άγρια πτηνά και ζώα, ώστε να προληφθεί ένα «ξέσπασμα άνευ προηγουμένου», όπως είπε, λόγω της παγκόσμιας εμβέλειας της ζωονόσου και του αριθμού των μολυσμένων ειδών, ιδίως των βοοειδών γαλακτοπαραγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Γρίπη των πτηνών: «Ενδεχομένως να δημιουργήσει μια πανδημία»
«Εάν δεν έχουμε επίγνωση της κατάστασης, οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να μολυνθούν και ο ιός θα μπορεί να κυκλοφορεί μεταξύ πουλερικών, χοίρων, αγελάδων και άγριων ζώων. Ετσι μπορεί να υπάρξει μια μετάλλαξη (του ιού) και ενδεχομένως να δημιουργήσει μια πανδημία», πρόσθεσε.
Η γρίπη των πτηνών μεταδίδεται συνήθως από μεταναστευτικά άγρια πτηνά στα οικόσιτα ζώα και σε κτηνοτροφικές μονάδες και, σε ορισμένες περιπτώσεις, στον άνθρωπο, κυρίως σε αγρότες.
Η Εμανουέλ Σουμπεϊράν επανέλαβε επίσης εκκλήσεις για ευρύτερη χρήση του εμβολιασμού, εκτός από τα μέτρα ελέγχου, για την αποφυγή εξάπλωσης του ιού.
«Εάν ο εμβολιασμός χρησιμοποιηθεί σωστά, θα μειώσει την κυκλοφορία του ιού και συνεπώς την έκθεση του ανθρώπου σε κίνδυνο», είπε.
Οι μεγάλοι εξαγωγείς κρέατος και πουλερικών, εκτός από τη Γαλλία, είναι απρόθυμοι να εμβολιάσουν τα πτηνά, φοβούμενοι ότι άλλες χώρες θα το ερμηνεύσουν ως παραδοχή του προβλήματος και θα επιβάλουν εμπορικούς περιορισμούς.
- Ξέρατε ότι ο Οδυσσέας λατρευόταν για περίπου 1.000 χρόνια σαν να ήταν θεότητα;
- «Κίνημα της κατσαρίδας»: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες στο Δελχί μετά τα επεισόδια που άφησαν 180 τραυματίες
- Ο Έλι Οκόμπο μίλησε για τις δύσκολες καταστάσεις που βίωσε πέρσι στη Μονακό
- Λούβρο: Επαναλειτουργεί η αίθουσα που έγινε στόχος ληστείας 88 εκατ. ευρώ – Φιλοξενεί έκθεση χωρίς πολύτιμα αντικείμενα
- Η Noga Erez φτιάχνει το μέλλον της μουσικής
- Νέα αναζωπύρωση στη Μέση Ανατολή: Χτυπήθηκαν κέντρα στρατιωτικής διοίκησης στο Ιράν – Στοχοποιήθηκαν τάνκερ στα Στενά του Ορμούζ
- Λεωφορείο τυλίχτηκε στις φλόγες στο Βιετνάμ – Τουλάχιστον 7 νεκροί
- Ινδία: 24χρονος έπεσε από ύψος 12 μέτρων όταν έσπασε ο μηχανισμός ασφαλείας σε zipline
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 21.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ken-cheung-MKv9gQHpICM-unsplash-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442