Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2025
weather-icon 21o
Πόσο συχνά υπόκεινται σε ψυχιατρικούς ελέγχους οι αστυνομικοί – Τι λέει πρώην διευθυντής της ΕΛ.ΑΣ.

Πόσο συχνά υπόκεινται σε ψυχιατρικούς ελέγχους οι αστυνομικοί – Τι λέει πρώην διευθυντής της ΕΛ.ΑΣ.

Στοιχεία για το κατά πόσο επαρκούν οι έλεγχοι στους αστυνομικούς προκειμένου να εντοπίσουν μία διαταραγμένη προσωπικότητα

Το παρελθόν του 45χρονου αστυνομικού που κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών και της συζύγου του ερευνά η Αστυνομία.

Τα βασικά ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις είναι πώς γίνεται ένας αστυνομικός με βαρύ φάκελο και καταγγελίες από το 2002 όχι μόνο να παραμένει στο σώμα αλλά και να λαμβάνει προνομιακές θέσεις.

Είχε περάσει πέντε τεστ

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε στο MEGA ο αστυνομικός συντάκτης Βασίλης Λαμπρόπουλος, ο 45χρονος είχε περάσει πέντε φορές τα ψυχομετρικά τεστ της Αστυνομίας. Μάλιστα, το τελευταίο ψυχομετρικό τεστ το έκανε το 2017, δύο χρόνια πριν υπηρετήσει στη Βουλή.

Το γεγονός πως πέρασε όλα τα τεστ όμως γεννά ερωτήματα για την αξιοπιστία τους και για το κατά πόσο είναι ικανοί αυτοί οι έλεγχοι να διακρίνουν μία διαταραγμένη προσωπικότητα.

Στις «Εξελίξεις Τώρα» μίλησε ο Αντώνης Κασσιμάτης, ψυχίατρος, πρώην διευθυντής υγειονομικού της Ελληνικής Αστυνομίας και αντιστράτηγος εν αποστρατεία.

Όπως είπε, τα συγκεκριμένα τεστ αποτελούν περίπου το 15-20% του τελικού αποτελέσματος και την τελικά διάγνωση την κάνει ο ψυχίατρος της αστυνομίας.

Έλλειψη προσωπικού

Επισημαίνει πως ενώ τα συγκεκριμένα τετ θα πρέπει να γίνονται κάθε 2-3 χρόνια, γίνονται μία φορά στα 15-20 χρόνια.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι καθώς δεν υπάρχει το αντίστοιχο προσωπικό για να εξετάζουν τους αστυνομικούς σε τακτά χρονικά διαστήματα.

«Εκτιμά την καταλληλόλητα ο ψυχίατρος σε συνεργασία με τους ψυχολόγους χρησιμοποιώντας και αξιολογώντας τα αποτελέσματα των ψυχομετρικών τεστ, τα οποία είναι 5, και λειτουργούν ως ένα συμβουλευτικό εργαλείο. Δεν καθορίζει τη διάγνωση. Λόγω τις έλλειψης ψυχιάτρου φορτώσαμε ένα κομμάτι του έργου σε πλάτες ψυχολόγων. Αυτή η εργασία ανήκει σε ένα κέντρο αξιολόγησης».

Αφαίρεση οπλισμού

Τι συμβαίνει όμως στην περίπτωση που κάποιος ελεγχθεί και διαπιστωθεί πως είναι διαταραγμένος;

Όπως εξηγεί ο κ. Αντώνης Κασσιμάτης, σε αυτή την περίπτωση γίνεται αφαίρεση του οπλισμού και ενός επιδόματος αλλά στη περίπτωση που διαγνωστεί ως ψυχικά άρρωστος βγαίνει σε άδεια μετά αποδοχών.

«Για να συμβεί η αξιολόγηση με τον σωστό τρόπο, θα πρέπει να εφαρμοστεί άλλο σύστημα. Το πιο πιθανό είναι ένας αστυνομικός να εξεταστεί μία και μόνη φορά».

Must in

Ολυμπιακός – Μόντσα 3-1: Μεγάλη νίκη και επική πρόκριση για τον Θρύλο!

Ο Ολυμπιακός επιβλήθηκε της Μόντσα στο κλειστό του Ρέντη με 3-1 σετ και προκρίθηκε στην επόμενη φάση του CEV Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2025
Απόρρητο