Χρηστίδης σε Μαρινάκη: Στη Νέα Δημοκρατία είναι και στρεψόδικοι, είναι και αδιάβαστοι
Ο Παύλος Χρηστίδης απαντά στις δηλώσεις Π. Μαρινάκη για «εκτός τόπου και χρόνου» προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, στη συνεχιζόμενη κόντρα κυβέρνησης - Χαριλάου Τρικούπη για τα εργασιακά
- Το αγαπημένο μας κατοικίδιο πάσχει από ανίατη ασθένεια – Πώς μπορεί να επηρεάσει τον ψυχισμό μας
- Κεραυνός διέκοψε αγώνα ποδοσφαίρου στην Κομοτηνή - Στο νοσοκομείο ο διαιτητής
- Αίγιο: Τι έδειξε η ανασκαφή στην Τραπεζά - αρχαίες Ρύπες
- Θριαμβολογίες Μητσοτάκη για το Μετρό της Θεσσαλονίκης - Προανήγγειλε παρεμβάσεις στον τραπεζικό τομέα
«Στη Νέα Δημοκρατία είναι και στρεψόδικοι, είναι και αδιάβαστοι», δήλωσε ο υπεύθυνος του ΚΤΕ Εργασίας του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης, σχολιάζοντας τις αναφορές του κυβερνητικού εκπροσώπου σχετικά με την πρωτοβουλία του Νίκου Ανδρουλάκη να συναντηθεί με τους κοινωνικούς εταίρους και να κρατά ψηλά στην πολιτική ατζέντα το θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Όπως δήλωσε ο κ. Χρηστίδης από το περιστύλιο της Βουλής, «συνιστούμε ειδικά στον κ. Μαρινάκη να διαβάσει ακόμα καλύτερα την οδηγία που φέρνει η κ. Κεραμέως προς ενσωμάτωση στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα», ενώ προσέθεσε πως «ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο επιτυγχάνονται καλύτερες συνθήκες ζωής για τους Έλληνες, τις Ελληνίδες, τους εργαζόμενους αλλά και τις επιχειρήσεις, είναι οι συλλογικές συμβάσεις».
«Οδηγία, (σκέψη 25): τα κράτη-μέλη με υψηλό ποσοστό κάλυψης από συλλογικές διαπραγματεύσεις τείνουν να έχουν μικρό ποσοστό χαμηλόμισθων εργαζομένων και υψηλούς κατώτατους μισθούς. Τα κράτη με μικρό ποσοστό χαμηλόμισθων εργαζομένων έχουν ποσοστό κάλυψης από συλλογικές διαπραγματεύσεις άνω του 80%», ανέφερε.
Και τόνισε πως «στην Ελλάδα της Νέας Δημοκρατίας, το ποσοστό κάλυψης των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις είναι 29% (ξεπερνάμε μόνο την Πολωνία), η αγοραστική δύναμη είναι δεύτερη από το τέλος (ξεπερνάμε μόνο την Βουλγαρία) και το 90% των μισθωτών που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό δυσκολεύονται να καλύψουν τις ανάγκες τους, ή με άλλα λόγια ο μισθός καλύπτει το μισό μήνα».
«Τα στοιχεία μιλούν μόνα τους. Τόσο τρύπιο είναι το δίχτυ της Νέας Δημοκρατίας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Παύλος Χρηστίδης, διερωτώμενος: «Αλήθεια σε ποιον επιτίθεται ο κ. Μαρινάκης; Στους εργαζόμενους που διεκδικούν καλύτερους μισθούς και αξιοπρεπή διαβίωση; Ή μήπως έχει υπάρξει ποτέ, συμφωνία των εταίρων για χαμηλότερο, κατώτατο μισθό; Ποιον κοροϊδεύει, μαζί με την κυρία Κεραμέως;»
«Το ΠΑΣΟΚ πιστεύει στον ελεύθερο διάλογο των κοινωνικών εταίρων, στις συλλογικές συμβάσεις και εγγυάται καλύτερους μισθούς», ανέφερε καταληκτικά.
Μαρινάκης: Τροπολογία ΠΑΣΟΚ εκτός τόπου και χρόνου
Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη διάρκεια του briefing, σημείωσε πως «η περίπτωση του κατώτατου μισθού και οι επιθέσεις που δέχεται το Υπουργείο Εργασίας και η κυρία Κεραμέως από το ΠΑΣΟΚ, είναι η πιο χαρακτηριστική περίπτωση του ότι το ΠΑΣΟΚ κάνει αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση».
«Η κυβέρνηση έρχεται και υιοθετεί μια ευρωπαϊκή οδηγία – αυτό μην το παραβλέπουμε – και νομοθετεί ουσιαστικά απολύτως την απαγόρευση μείωσης του κατώτατου μισθού. Βάζει, δηλαδή, ένα πάτωμα, κάτω από το οποίο δεν μπορεί κανείς να νομοθετήσει και προστατεύει τους εργαζόμενους και δίνει και μια δυνατότητα στις επιχειρήσεις», υποστήριξε, προσθέτοντας πως «δεν απαγορεύει τις συλλογικές συμβάσεις. Ενθαρρύνει να γίνουν συλλογικές διαπραγματεύσεις και στη συνέχεια, προφανώς, να υπάρχει και συμφωνία, εφόσον υπάρχει συμφωνία».
«Αλλά βάζει ένα όριο. Βάζει, δηλαδή, ένα θεσμικό πλαίσιο, ένα δίχτυ προστασίας για τους εργαζόμενους. Αυτό κάνει το Υπουργείο Εργασίας. Αυτοί, λοιπόν, που λένε και συγκεκριμένα το ΠΑΣΟΚ, ‘ελεύθερα συλλογικές συμβάσεις’, βάζουν σε μια διακινδύνευση τους εργαζόμενους», ανέφερε ο κ. Μαρινάκης, υποστηρίζοντας ότι «μπορεί αυτές οι ελεύθερες διαπραγματεύσεις να οδηγήσουν σε έναν κατώτατο μισθό κάτω από το πάτωμα, το οποίο θα νομοθετήσει η κυβέρνηση, το οποίο ξεκινάει από τα 950 το 2027 και θα αυξάνεται».
Για να καταλήξει πως «αν ακούσουμε αυτό που λέει το ΠΑΣΟΚ και δεν ψηφίσουμε αυτό τον νόμο και δεν υπάρχει το ελάχιστο, το δίχτυ προστασίας, μπορεί να πάει και πιο κάτω. Για να καταλαβαίνουμε λίγο τι προτείνει η αντιπολίτευση, κάτι το οποίο επί της αρχής ακούγεται φιλολαϊκό, αλλά στην πραγματικότητα είναι πάρα πολύ επικίνδυνο για τους εργαζόμενους. Άρα, η αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση βλάπτει σοβαρά τον εργαζόμενο και την εργαζόμενη».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις