Mercosur: Τι θα φέρει η συμφωνία για τα ευρωπαϊκά κρασιά
Η συμφωνία ΕΕ – Mercosur δεν ικανοποιεί πλήρως το οινικό τμήμα των ευρωπαϊκών συνεταιριστικών οργανώσεων Copa – Cogeca
Μεταξύ της αυξημένης πρόσβασης σε μια αγορά της Νότιας Αμερικής που πλήττεται από τον πληθωρισμό και του ανοίγματος της ευρωπαϊκής αγοράς σε έναν ιδιαίτερα ανταγωνιστικό αμπελώνα, η σχέση οφέλους-κινδύνου της Mercosur συζητείται στις Copa -Cogeca.
Εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει θετικές επιπτώσεις για τα ευρωπαϊκά κρασιά και οινοπνευματώδη από τη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών Mercosur (Αργεντινή, Βολιβία, Βραζιλία, Παραγουάη και Ουρουγουάη), οι παραγωγοί και οι εξαγωγείς της γηραιάς ηπείρου φαίνονται πιο αβέβαιοι, λόγω των πιθανών εξελίξεων της αγοράς της Βραζιλίας και των κινδύνων του ανταγωνισμού από τα κρασιά της Αργεντινής.
«Η πιθανή συμφωνία με τις χώρες Mercosur για τον αμπελοοινικό τομέα έχει τόσο θετικές όσο και αρνητικές πτυχές», υποστηρίζει ο Luca Rigotti, πρόεδρος της ομάδας εργασίας Οίνος της Copa Cogeca.
Για να εκμεταλλευτούμε τη Mercosur, ο Luca Rigotti επισημαίνει ότι οι Βρυξέλλες θα πρέπει «να επενδύσουν μαζικά σε προωθητικές ενέργειες προκειμένου να βελτιώσουν τη θέση των κρασιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Η γεωργική συνιστώσα της συνθήκης ΕΕ – Mercosur
Αντιμέτωπος με τα επιχειρήματα των Βρυξελλών για την κατάργηση των απαγορευτικών τελωνειακών δασμών, ο Luca Rigotti είναι πιο συγκρατημένος: «η ευκολότερη πρόσβαση στα προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο μιας τέτοιας συμφωνίας θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα σε ορισμένα αμπελοοινικά προϊόντα στις αγορές τους, αλλά το ερώτημα παραμένει σε ποιο βαθμό αυτό θα ήταν ωφέλιμο, ειδικά σε μια εποχή που ο πληθωρισμός (Βραζιλία +4,6% και Αργεντινή σε τριψήφιο αριθμό) και οι τιμές του κρασιού και των τροφίμων αυξάνονται στην περιοχή αυτή».
Ο Ιταλός οινοπαραγωγός από το Trentino επισημαίνει ότι θα πρέπει να υποστηριχθεί μεγαλύτερο άνοιγμα ώστε ν’ αυξηθούν οι εξαγωγές: «για να επιβληθείς σε αυτές τις αγορές, είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθούν μαζικές επενδύσεις σε προωθητικές ενέργειες προκειμένου να βελτιωθεί η θέση των κρασιών από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ειδικότερα δεδομένου ότι «οι εξαγωγές της Αργεντινής, που κατατάσσεται έβδομη στον κόσμο το 2023, μπορεί να αποτελούν έναν άγνωστο παράγοντα για τους παραγωγούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημειώνει ο Luca Rigotti, επισημαίνοντας ότι «θα ήταν επίσης σημαντικό να εξαρτηθεί αυτή η ανοιχτή συμφωνία με την προσθήκη όρων αμοιβαιότητας των προτύπων παραγωγής, με ιδιαίτερη προσοχή στις περιβαλλοντικές πτυχές».
Ως έχει, η γεωργική συνιστώσα της συνθήκης Ευρώπης-Mercosur έχει οριστικοποιηθεί από το 2019: μόνο οι πτυχές της βιώσιμης ανάπτυξης είναι ακόμη υπό συζήτηση.
- Σήμερα καταθέτει η ΝΔ την πρότασή της για τη Συνταγματική Αναθεώρηση – Ο Μητσοτάκης της συγκάλυψης μιλάει για το άρθρο περί ευθύνης υπουργών
- ΗELLO!: Το νέο τεύχος έρχεται στα περίπτερα αυτή την Τετάρτη
- Πέθανε η αγωνίστρια της Αριστεράς, Ελένη Πορτάλιου
- Μπαρτζώκας: «Δεν αποφασίσαμε ακόμα για αλλαγή στη λίστα των ξένων – Απόλυτος επαγγελματίας ο Πίτερς»
- MEGA: Σαρωτική πρωτιά στην τηλεθέαση με τον τελικό του UEFA Champions League
- Από τις περιφέρειες της Ευρώπης στο κέντρο των αποφάσεων: Διεκδικήσεις για γεωργία, βιοοικονομία και υγεία
- Bring Me the Beauties: Πώς μια αίρεση στρατολογούσε μοντέλα τη δεκαετία του ’80;
- Πυρ ομαδόν για την άρνηση των ΗΠΑ να επαναπατρίσουν Αμερικανούς με Έμπολα – Διαδηλώσεις με νεκρούς στην Κένυα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 02.06.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/06/pexels-chetan-jawale-65299-12024049-1-315x220.jpg)






































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442