Τρίτη 03 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
«Phubbing»: Τι είναι και γιατί δεν πρέπει να το κάνεις

«Phubbing»: Τι είναι και γιατί δεν πρέπει να το κάνεις

Μπορεί το «phubbing» σαν λέξη να μην την ξέρεις, αλλά είναι μια (κακή) συνήθεια που μάλλον έχεις κάνει περισσότερες από μια φορά στη ζωή σου.

Σας έχει τύχει να συνομιλείτε με κάποιον για κάτι σημαντικό και εκείνος να κάνει scrolling στο τηλέφωνό του; Ή μήπως είστε εσείς αυτός ο κάποιος; Αυτή η συμπεριφορά είναι τόσο διαδεδομένη τα τελευταία χρόνια, που έχει πλέον και τον δικό της ορισμό: Λέγεται «phubbing» (από το «phone» και το «snubbing»), σε απλή γλώσσα περιφρονώ τον άλλον, δεν του δίνω σημασία γιατί ασχολούμαι με το κινητό μου.

Ειδικοί προειδοποιούν ότι το «phubbing» μπορεί να μειώσει την εμπιστοσύνη και αποδυναμώνει τις σχέσεις, αφήνοντας τους ανθρώπους να αισθάνονται μοναξιά, ανασφάλεια και δυσαρέσκεια.

Τέλος στο «phubbing»

Το φαινόμενο αυτό σχετίζεται με μια χαμηλότερη αίσθηση κοινωνικής ευαισθησίας.

Αντίθετα, οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι δεν αφήνουν το τηλέφωνό τους να ελέγχει την προσοχή τους, αλλά ακολουθούν τις παρακάτω στρατηγικές:

1. Όρια και πρόγραμμα

Οι άνθρωποι που διαθέτουν ενσυναίσθηση θέτουν σαφή όρια στο πότε και πώς θα χρησιμοποιούν το τηλέφωνό τους, ιδίως σε κοινωνικές περιστάσεις.

Για να μειώσουν τον πειρασμό να ελέγξουν τα emails ή τα social media, σχεδιάζουν εκ των προτέρων πότε θα απαντήσουν. Για παράδειγμα μπορεί να σκεφτούν: «Αν γευματίζω με κάποιον, τότε θα βάλω το τηλέφωνό μου στο αθόρυβο και θα περιμένω να το ελέγξω μετά το δείπνο».

Αν θυμηθούμε κάτι που πρέπει να κάνουμε στο τηλέφωνό μας κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης, τότε καλό είναι να το σημειώσουμε κάπου και να το χειριστούμε αργότερα.

Αν πρέπει οπωσδήποτε να ελέγξουμε το τηλέφωνό μας κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας, τότε είναι προτιμότερο να ενημερώσουμε το συνομιλητή μας.

2. Πειθαρχεία

Οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι έχουν αυξημένη επίγνωση των ανθρώπινων τάσεων και χρησιμοποιούν όλα τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους για να διασφαλίσουν ότι η συμπεριφορά τους ευθυγραμμίζεται με τους διαπροσωπικούς τους στόχους.

Για να επιτύχουν μεγαλύτερη πνευματική ελευθερία και παραγωγικότητα, δημιουργούν φυσικά εμπόδια μεταξύ του εαυτού τους και των συσκευών τους, αφήνοντας τα τηλέφωνα στην τσάντα ή σε ένα διαφορετικό δωμάτιο.

3. Αποσύνδεση

Οι συνεχείς και απρόβλεπτες τηλεφωνικές ειδοποιήσεις διατηρούν τον εγκέφαλό μας σε μια άκρως αντιδραστική και ευερέθιστη κατάσταση. Χρειάζονται κατά μέσο όρο 23 λεπτά για να ανακτήσουμε τη συγκέντρωσή μας μετά το scrolling, σύμφωνα με έρευνες. Αυτοί οι περισπασμοί μας απομακρύνουν από την ουσιαστική εργασία και τις αλληλεπιδράσεις, συχνά χωρίς καν να το συνειδητοποιούμε.

Οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι κατανοούν τη σημασία της διαχείρισης των παρορμήσεων που καθοδηγούνται από την ντοπαμίνη (το λεγόμενο «dopamine detox»). Διακόπτοντας σκόπιμα τη χρήση του τηλεφώνου τους – είτε μέσω προγραμματισμένων διαλειμμάτων είτε μέσω εφαρμογών (app) – ανακτούν τον έλεγχο της κατάστασης.

* Πηγή: Vita

Must in

Tο ορφανό στέμμα του ελληνικού τραμπισμού

Ανεξαρτήτως των όσων λέει για τη Λατινοπούλου ο Μπογδάνος, το ερώτημα παραμένει: είναι αναπόφευκτο να εμφανιστεί και στη χώρα μας ένα μεγάλο κόμμα της νέας παγκόσμιας ακροδεξιάς;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 03 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο