Κυριάκος Μητσοτάκης: Στρατηγικού χαρακτήρα οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και την συζήτηση που είχε με τον πρόεδρο Τραμπ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε σε συζήτηση με τον Βασίλη Καζά, διευθύνοντα σύμβουλο της Grant Thornton στην Ελλάδα, και τον Νικόλαο Καραμούζη, πρόεδρο της Grant Thornton φορολογικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών, στο πλαίσιο εκδήλωσης της εταιρείας με τίτλο «Future Unfold – The Annual Technology Forum», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, την συζήτηση που είχε με τον πρόεδρο Τραμπ και ανέφερε «είμαι πια από τους παλαιότερους ηγέτες του ευρωπαϊκού συμβουλίου και από τους λίγους που έχουν θεσμική μνήμη συζητήσεων με τον πρόεδρο Tραμπ. Τον κάλεσα να έρθει και στην Ελλάδα το συντομότερο δυνατό, στα πλαίσια κάποιας περιοδείας που σίγουρα θα κάνει στην ευρύτερη περιοχή».
Με αναφορές στην επικοινωνία που είχε με τον Ντ. Τραμπ ο Κυρ. Μητσοτάκης στην εκδήλωση «Future Unfold – The Annual Technology Forum»
«Οι σχέσεις Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών είναι σχέσεις στρατηγικού χαρακτήρα, είναι σχέσεις οι οποίες πια είναι κατοχυρωμένες μέσα στο πλαίσιο συμφωνιών που έχουμε υπογράψει με τις Ηνωμένες Πολιτείες -και αναφέρομαι συγκεκριμένα στη Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας. Και είναι σχέσεις οι οποίες δεν στηρίζονται απλά σε ένα αξιακό πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ δύο ιστορικών δημοκρατιών που πάντα βρέθηκαν από τη σωστή πλευρά της ιστορίας, είναι και σχέσεις που στηρίζονται στο αμοιβαίο συμφέρον, το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν στη χρησιμότητα της στήριξης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων» σημείωσε.
«Η Ευρώπη πρέπει να ξυπνήσει από αυτόν τον λήθαργο γεωπολιτικής αφέλειας»
«Εκτιμώ ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις εξακολουθούν να βαίνουν στην εξαιρετική πορεία στην οποία έχουν μπει τα τελευταία χρόνια. Θέλω, επίσης, να θυμίσω ότι οι σχέσεις δεν περνούν μόνο μέσα από την εκτελεστική εξουσία, περνούν και μέσα από τη νομοθετική εξουσία, και οι σχέσεις που έχουμε και με τις δύο πλευρές του Κογκρέσου είναι πολύ στενές. Εξάλλου, να θυμίσω ότι η πρόσκληση που μου απευθύνθηκε να απευθυνθώ στο αμερικανικό κογκρέσο ήταν μια πρόσκληση διακομματική. ‘Αρα, ως προς τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις είμαι απολύτως σίγουρος ότι θα συνεχίσουν στην πορεία στην οποία έχουν μπει τα τελευταία χρόνια» πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Ευρώπη πρέπει να ξυπνήσει από αυτόν τον λήθαργο γεωπολιτικής αφέλειας στον οποίο δυστυχώς έχει εισέλθει εδώ και πολλά χρόνια. «Πρέπει να αντιληφθούμε ότι η αύξηση των αμυντικών δαπανών και η καλύτερη ευρωπαϊκή συνεργασία θωρακίζει την Ευρώπη ως προς τη στρατηγική της αυτονομία και ενισχύει ταυτόχρονα και το ΝΑΤΟ. Και σίγουρα χτίζει και γέφυρες στενότερης συνεργασίας με την καινούργια αμερικανική διοίκηση» ανέφερε.
Σε ερώτηση για το μέλλον της Ευρώπης ο κ. Μητσοτάκης αφού σημείωσε ότι κατά την τελευταία πενταετία, εν μέσω πολύ δύσκολων γεωπολιτικών εξελίξεων, η Ευρώπη έκανε σημαντικά βήματα προς τα εμπρός. «Από τη συνεργασία που καταφέραμε να πετύχουμε για τον κοινό ευρωπαϊκό εμβολιασμό, τη στήριξη της Ουκρανίας, αλλά το σημαντικότερο απ’ όλα, την ίδρυση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η οποία ουσιαστικά έγινε με κοινό ευρωπαϊκό δανεισμό. ‘Ασχετα αν δεν το είπαμε ακριβώς έτσι, περί τούτου επρόκειτο. Είναι ένα εργαλείο το οποίο συνεισφέρει σημαντικά και στην ανάπτυξη εκείνων των χωρών που αποδέχονται πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους, γιατί πολλές από τις δράσεις στις οποίες αναφέρθηκε ο Υπουργός πριν, που αφορούν το ψηφιακό μέλλον της Ελλάδας, άρα τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της, χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης» είπε.
«Να κάνουμε ένα επενδυτικό άλμα»
Απαντώντας σε ερώτηση για το πως μπορούμε να αυξήσουμε τις επενδύσεις ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι έχουμε καλύψει μία σημαντική απόσταση από το χαμένο έδαφος της κρίσης. «Δεν ήμασταν ποτέ πρωταθλητές στις επενδύσεις, ούτε πριν την κρίση. Η κρίση ήταν σε μεγάλο βαθμό προϊόν υπερβολικής έμφασης στην κατανάλωση η οποία χρηματοδοτήθηκε με δανεικά. Τώρα καλούμαστε, όμως, ουσιαστικά να κάνουμε ένα επενδυτικό άλμα, το οποίο σε έναν βαθμό ήδη δρομολογείται, αλλά είναι σαφές ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα» είπε και αναφέρθηκε στην πολιτική σταθερότητα που είναι προϋπόθεση προσέλκυσης επενδύσεων.
Κλείνοντας την παρέμβασή του ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το να προβάλλεις την Ελλάδα σήμερα είναι πιο εύκολο, γιατί έχουμε πραγματικά δεδομένα. «Έχουμε μία δημοσιονομική πορεία η οποία είναι γνωστή, πια, σε όσους ασχολούνται με την Ελλάδα, έχουμε μία πολιτική σταθερότητα που, θα επιμείνω, έχει τεράστια σημασία για τους επενδυτές, Έλληνες και ξένους» είπε.
«Το 2024 δεν έχει υπάρξει κυβέρνηση η οποία να έχει κερδίσει εκλογές, εθνικές εκλογές, δεν αναφέρομαι στις ευρωεκλογές. Όλες οι κυβερνήσεις με κάποιο τρόπο βγήκανε τραυματισμένες, και αυτό αφορά σε έναν βαθμό και το 2023, γιατί υπέστησαν τις συνέπειες και του πληθωρισμού και τα απόνερα της πανδημίας. Εμείς καταφέραμε το 2023 και κερδίσαμε εκλογές, αυξάνοντας το ποσοστό μας, και έχουμε μία σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία για τρία χρόνια. Αυτό είναι μια μεγάλη παρακαταθήκη την οποία δεν είμαι διατεθειμένος σε καμία περίπτωση να θυσιάσω, ούτε και να βάλω στο ζύγι μικροκομματικών συσχετισμών» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση θα κριθεί για το έργο της και την συνέπειά της το 2027.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις