Βολιβία: Ο Μοράλες δεν μπορεί να διεκδικήσει νέα προεδρική θητεία, κρίνει το Συνταγματικό Δικαστήριο
Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Βολιβίας έβαλε φρένο στα σχέδια του Μοράλες, καθώς έκρινε ότι ένας πρόεδρος δεν δύναται να έχει πάνω από δύο θητείες – διαδοχικές ή μη.
Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Βολιβίας (φωτογραφία, επάνω, από το Reuters/Claudia Morales) αποφάνθηκε ότι ο πρώην πρόεδρος Εβο Μοράλες δεν μπορεί να είναι εκ νέου υποψήφιος για τον προεδρικό θώκο, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στη μακροχρόνια πολιτική κρίση της χώρας.
Ο Εβο Μοράλες συγκρούστηκε με τον νυν πρόεδρο Λουίς Αρσε για το χρίσμα του Κινήματος προς τον Σοσιαλισμό (MAS) – του κόμματος που ίδρυσε ο πρώην αρχηγός του κράτους (2006-2019).
Ο δικηγόρος του Μοράλες χαρακτήρισε πολιτικά υποκινούμενη την ετυμηγορία του Δικαστηρίου
Ωστόσο, το Συνταγματικό Δικαστήριο έβαλε φρένο στα σχέδιά του, καθώς έκρινε ότι ένας πρόεδρος δεν δύναται να έχει πάνω από δύο θητείες – διαδοχικές ή μη.
Υστερα από δύο θητείες στον προεδρικό θώκο της Βολιβίας, ο Μοράλες κατάφερε με δικαστική απόφαση να εκλεγεί πρόεδρος για τρίτη θητεία επειδή η πρώτη προηγήθηκε συνταγματικής αναθεώρησης.
Εθεσε υποψηφιότητα για τέταρτη θητεία στις εκλογές του 2019, αλλά υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει τη χώρα όταν ξέσπασαν ταραχές εν μέσω αμφισβήτησης των αποτελεσμάτων. Ο Λουίς Αρσε – πρώην υπουργός Οικονομικών του Μοράλες – εξελέγη πρόεδρος της Βολιβίας το 2020.
«Χωρίς αμφιβολία, (η ετυμηγορία του Συνταγματικού Δικαστηρίου) εγκαινιάζει μια νέα εποχή στην πολιτική της Βολιβίας», δήλωσε χθες Παρασκευή ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Μαρσέλο Πεντράσας. «Το 2025 θα έχουμε εκλογές χωρίς τον Εβο Μοράλες στο ψηφοδέλτιο», συμπλήρωσε.
«Τι προσπαθούν να κάνουν;»
Ο δικηγόρος του Μοράλες, Ορλάντο Σεμπάγιος, χαρακτήρισε πολιτικά υποκινούμενη την ετυμηγορία. «Τι προσπαθούν να κάνουν; Ν’ απαλλαγούν από το MAS, να αποκλείσουν τον Εβο (Μοράλες). Αυτό είναι το θέμα», είπε ο Σεμπάγιος σε ραδιοφωνική συνέντευξη, προαναγγέλλοντας ότι θα προσφύγει στη Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η αντιπαράθεση Μοράλες – Αρσε έχει κλιμακωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, με τους υποστηρικτές του πρώην προέδρου ν’ αποκλείουν οδικούς κόμβους και να εξαπολύουν επιθέσεις σε στρατιωτικές βάσεις.
Ο Εβο Μοράλες κατηγόρησε την κυβέρνηση πως αγνοεί την προτροπή του για διάλογο και ξεκίνησε απεργία πείνας πριν μία εβδομάδα, καταγγέλλοντας πολιτική δίωξη.
Την Παρασκευή, βουλευτές που παραμένουν πιστοί στον Μοράλες προκάλεσαν χάος στο Κογκρέσο, πριν την προγραμματισμένη ετήσια ομιλία του προέδρου. Ο Λουίς Αρσε υποχρεώθηκε να εκφωνήσει την ομιλία του από το προεδρικό μέγαρο.
Πηγή: ΑΠΕ
- To σημείωμα που «σκότωσε» την ελληνική γλώσσα και έγινε viral
- ΕΕ: Σχέδια έκτακτης ανάγκης από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για επάρκεια στα καύσιμα – Πιθανό δελτίο
- Το NBA στον… αστερισμό του Αντετοκούνμπο: Οι Χιτ φαβορί για την απόκτησή του (pic)
- Θεσσαλονίκη: Αναστέλλονται δρομολόγια για τρένα από και προς Σέρρες – Πώς θα εξυπηρετούνται οι επιβάτες
- Κίνηση: Στο «κόκκινο» ο Κηφισός και το λιμάνι του Πειραιά
- «Γάτες με φράντζες»: Μια διαφορετική performance στο Red Jasper Cabaret Theatre
- Απαγόρευση social media σε ανηλίκους: Η βασική «φωνή» αντίθεσης απέναντι στις καθολικές απαγορεύσεις
- ΣΥΡΙΖΑ καλεί ΠΑΣΟΚ για μομφή στον Μητσοτάκη – Το τριήμερο σφυροκόπημα και το ρίσκο της γαλάζιας συσπείρωσης
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 15.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/joe-leahy-NI3n0wZ85Kc-unsplash-1-315x220.jpg)









































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442