Ποιος είναι ο ισχυρός άνδρας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ που ετοιμάζει ο Τραμπ
Ένας παλιός γνώριμος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που είχε απειλήσει με θάνατο τον διάδοχο του δολοφονημένου Κασέμ Σολεϊμανί φέρεται να είναι ανάμεσα στους εκλεκτούς του Ντόναλντ Τραμπ
- Φρανσουά Μπαϊρού: Ποιος είναι ο «βετεράνος» του Κέντρου – Μπορεί να βγάλει τη Γαλλία από την κρίση;
- Πέντε πράγματα που κάνουμε ασυναίσθητα και… γινόμαστε αντιπαθητικοί στους άλλους
- Το στέμμα πέφτει, η ψυχική υγεία έρχεται; Τέλος στα καλλιστεία η Ολλανδία
- Τι είναι η Dubai chocolate που έχει τρελάνει τα social media – Η συνταγή που την κάνει ξεχωριστή
Ο πρώην απεσταλμένος των ΗΠΑ στο Ιράν και σύμβουλος του πρώην υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, Μπράικ Χουν, φέρεται να επανέρχεται στους διαδρόμους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπό τη νέα δεύτερη διακυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.
Γνωστός στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήδη από την εποχή του Τζορτζ Μπους του νεώτερου, ο καθηγητής και διπλωμάτης Χουκ, σύμφωνα με αναφορές από Politico και CNN, φαίνεται να επιστρέφει στα παλιά του λιμέρια για μια νέα θητεία Τραμπ.
Γνωστός ως μεγάλο «γεράκι» κατά του Ιράν που βοήθησε στην ηγεσία της εκστρατείας «μέγιστης πίεσης» των κυρώσεων, των σαμποτάζ και των δολοφονιών που χαρακτήριζαν την προσέγγιση του Τραμπ στην Τεχεράνη, διορίστηκε να βοηθήσει στην επίβλεψη του σχηματισμού μιας νέας ομάδας εξωτερικής πολιτικής.
Ο Χουκ είχε υπηρετήσει ως Ειδικός Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για το Ιράν και σύμβουλος του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών της προεδρίας του Τραμπ, όπου σημειώθηκε η δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί και η επέκταση των συντριπτικών κυρώσεων που αποσκοπούσαν στην αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν.
Στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Asharq Al-Awsat το 2020, ο Χουκ είχε υποστηρίξει ότι η δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί στις 3 Ιανουαρίου 2020, επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης που αποκαλούσε τον πιο επικίνδυνο τρομοκράτη στον κόσμο, θα κάνει τη Μέση Ανατολή πιο ασφαλή, επειδή θα δημιουργήσει ένα «κενό που το καθεστώς δεν θα μπορέσει να καλύψει». Είχε μάλιστα δηλώσει πως εάν ο διάδοχος του Σολεϊμανί ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο δολοφονίας Αμερικανών, θα αντιμετωπίσει τη μοίρα του προκατόχου του Σουλεϊμανί.
«Ο διορισμός του μπορεί επίσης να δημιουργήσει μια σύγκρουση μεταξύ των νεοσυντηρητικών και της πτέρυγας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που επικεντρώνεται στην εγκράτεια»
«Αυτή η προσέγγιση τελικά απέτυχε να καταρρεύσει την ιρανική κυβέρνηση ή να την αναγκάσει να μειώσει την υποστήριξή της στο δίκτυο των ένοπλων πληρεξουσίων της στην περιοχή. Αντίθετα, ολοκλήρωσε την κλιμάκωση της εχθρότητας μεταξύ των δύο χωρών, ενώ το Ιράν αύξησε τον πυρηνικό του εμπλουτισμό μετά την αποχώρηση του Τραμπ από την πυρηνική συμφωνία της εποχής Ομπάμα» λέει ο ειδικός αναλυτής του Intercept, Μουρτάζ Χουσεϊν.
Στο ίδιο μήκος κύματος, πρώην αξιωματούχος θα αναρωτιόταν για την στρατηγική Χουκ: «Τι έχουμε κάνει εκτός από σοβαρή ζημιά στην οικονομία του Ιράν;» είπε «Αν αυτή ήταν η στρατηγική, τότε ελέγξτε το. Αν η στρατηγική ήταν να τους αποτρέψει από το να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα, έχουν κάνει περισσότερα βήματα».
Εκτός από το χαρτοφυλάκιό του στο Ιράν και τις εργασίες για τις Συμφωνίες του Αβραάμ – το σύνολο των συμφωνιών με επικεφαλής τον Τζάρεντ Κούσνερ που στόχευαν στην «ομαλοποίηση» των σχέσεων του Ισραήλ με τον αραβικό κόσμο σε βάρος των Παλαιστινίων – ο Χουκ ήταν επίσης επικεφαλής πολιτικού σχεδιασμού στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ την εποχή που το υπουργείο παρήγαγε περίεργα έγγραφα που ζητούσαν από την κυβέρνηση Τραμπ να βοηθήσει στην ενορχήστρωση μιας «ισλαμικής μεταρρύθμισης».
Ο Χουσεϊν, υπενθυμίζει ότι ο Χουκ Πριν εργαστεί για τον Τραμπ στην πρώτη του θητεία, ο Χουκ ήταν επικριτής της υποψηφιότητάς του. Ο Χουκ ήταν συνιδρυτής της Πρωτοβουλίας Τζον Χέι, μιας ομάδας που προσπαθούσε να αντιμετωπίσει τις υποτιθέμενες «απομονωτιστικές» τάσεις στο κατεστημένο της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Το 2016, η ομάδα εξέδωσε μια επιστολή υπογεγραμμένη από 121 εμπειρογνώμονες της εξωτερικής πολιτικής του Δημοκρατικού Κόμματος, καταγγέλλοντας την υποψηφιότητα του Τραμπ ως απειλή για τη θέση της Αμερικής στο εξωτερικό. Ο ίδιος ο Χουκ δεν υπέγραψε την επιστολή, αλλά είχε κάνει και άλλες επικρίσεις για τον Τραμπ, λίγο πριν διοριστεί στην κυβέρνησή του για να υπηρετήσει ως διευθυντής σχεδιασμού πολιτικής υπό τον πρώτο του υπουργό Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον.
Για την Ρωσία, ο Χουκ έχει διαφορετική άποψη από τον Τραμπ καθώς υιοθετεί και επίσης μια επιθετική στάση. Από τότε που αποχώρησε από την κυβέρνηση Τραμπ, το 2020, ο Χουκ εργάστηκε ως αντιπρόεδρος για μια εταιρεία ιδιωτικών μετοχών στη Νέα Υόρκη που επικεντρώνεται στις διεθνείς επενδύσεις.
Οι απόψεις του Χουκ για το Ιράν ενδέχεται να επηρεάσουν την προσέγγιση του Τραμπ στη χώρα, λέει ο Μουρτάζ Χουσεϊν. «Ενώ τόσο ο Τραμπ όσο και ο εκλεγμένος αντιπρόεδρος Βανς έχουν πει ότι ο πόλεμος με το Ιράν δεν είναι προς το συμφέρον της Αμερικής, ο Χουκ έχει προωθήσει πολιτικές καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του που αυξάνουν την πιθανότητα ενός τέτοιου αποτελέσματος. Ο διορισμός του μπορεί επίσης να δημιουργήσει μια σύγκρουση μεταξύ των νεοσυντηρητικών και της πτέρυγας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που επικεντρώνεται στην εγκράτεια» αναφέρει.
Όπως ήδη υπογραμμίσει και ο Τρίτα Πάρσι, πρόεδρος του Ινστιτούτου Κουίνσι, «Η προσέγγιση της κυβέρνησης Τραμπ έναντι του Ιράν εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ποιον θα επιλέξει να στελεχώσει την κυβέρνησή του. Στην πρώτη του θητεία πουλήθηκε σε μια ιδέα ανθρώπων όπως ο Πομπέο και ο Τζον Μπόλτον ότι το Ιράν θα μπορούσε να υποβληθεί σε κυρώσεις και να πιεστεί στη λήθη, αλλά αυτή ήταν μια προσέγγιση που ήταν πιο πιθανό να οδηγήσει σε πόλεμο παρά σε μια συμφωνία».
«Η ιρανική άποψη είναι ότι ο ίδιος ο Τραμπ θέλει να κάνει μια συμφωνία, αλλά εξαρτάται από το αν θα διορίσει τους ίδιους νεοσυντηρητικούς όπως την προηγούμενη φορά στην κυβέρνησή του» προσέθεσε.
Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει δεσμευτεί να καταστρέψει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, μια προσπάθεια στην οποία πιθανότατα θα προσπαθήσει να πιέσει τις ΗΠΑ να συμμετέχουν, οδηγώντας έτσι σε κλιμάκωση.
Μπροστά σε αυτή τη λεπτή κατάσταση, και παρά τις δηλώσεις του Τραμπ και του Βανς ότι θέλουν να αποφύγουν ένα άλλο στρατιωτικό τέλμα στη Μέση Ανατολή, ο πιθανός διορισμός γερακιών αξιωματούχων όπως ο Χουκ είναι ένα μήνυμα ότι μπορεί να συνεχίσουν με μια πολιτική που φέρνει τις ΗΠΑ πιο κοντά στον πόλεμο, ανεξάρτητα, καταλήγει ο αναλυτής του Intercept.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις