Η καρδιά του χρυσού στην Κίνα χτυπάει σε ένα πρώην ψαροχώρι
Περισσότερες από 10.000 επιχειρήσεις στην πόλη δημιουργούν έναν λαβύρινθο χλιδής που συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες αγορές λιανικής χρυσού στον κόσμο
- Το 67% των νοικοκυριών μόλις τα βγάζουν πέρα - Το 8% χρωστάει
- Τέμπη: Καρυστιανού και Ασλανίδης ζητούν την αντικατάσταση του εφέτη ανακριτή – Το υπόμνημα που κατέθεσαν
- «Αν δεν επιστραφούν οι Ισραηλινοί όμηροι θα γίνει χαμός», υπόσχεται ο Τραμπ
- Εκτός λειτουργίας οι ανελκυστήρες σε επτά σταθμούς του μετρό Θεσσαλονίκης
Σε ένα πολυώροφο εμπορικό κέντρο 1.944 χιλιόμετρα μακριά από το Πεκίνο, βρίσκεται το επίκεντρο της… τρέλας των Κινέζων για τον χρυσό.
Καλώς ήρθατε στο Shuibei στη Σενζέν, ένα πρώην ψαροχώρι στη νότια Κίνα, σήμερα μια πόλη 18 εκατ. κατοίκων, που έχει γίνει το επίκεντρο της αδηφάγας όρεξης των Κινέζων για χρυσό και ένα βαρόμετρο σε επίπεδο δρόμου των οικονομικών δυνάμεων και των δυνάμεων της αγοράς που επηρεάζουν τη ζήτηση, γράφει χαρακτηριστικά το Bloomberg.
Περισσότερες από 10.000 επιχειρήσεις στην πόλη δημιουργούν έναν λαβύρινθο χλιδής που συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες αγορές λιανικής χρυσού στον κόσμο.
Στον αντίποδα της αστάθειας του χρηματιστηρίου της Κίνας και της ελεύθερης πτώσης του τομέα ακινήτων της, αυτή η αγορά ανεβαίνει σταθερά σε αξία, καθώς αναζητούνται ασφαλή επενδυτικά καταφύγια. Η Κίνα ξεπέρασε την Ινδία ως ο κορυφαίος καταναλωτής χρυσών κοσμημάτων παγκοσμίως πέρυσι και συνέβαλε σε ένα ράλι ρεκόρ στις παγκόσμιες τιμές. Ο χρυσός εκτινάχθηκε πάνω από τα 2.700 δολάρια η ουγγιά, λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων, των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και της προοπτικής χαμηλότερων επιτοκίων στις ΗΠΑ.
Οι Κινέζοι παραδοσιακά δωρίζουν χρυσό στα αγαπημένα τους πρόσωπα για να τους φέρουν τύχη. Μεγάλοι και νεότεροι που διαλαλούν ευκαιρίες για αγορές, ζευγάρια που ψάχνουν για βέρες, ερωτευμένοι παππούδες και γιαγιάδες που αναζητούν δώρα για παιδιά και εγγόνια, έφηβοι που ψάχνουν αξεσουάρ μόδας υψηλής ποιότητας, συνθέτουν την εικόνα ενός σαββατοκύριακου στην αγορά χρυσού της Σενζέν.
Η οικονομία δίνει μάχη, η αγορά της Σενζέν… απτόητη
Η Laura Ye, που διατηρεί ένα κοσμηματοπωλείο στην περιοχή, είπε ότι οι επιχειρήσεις ήταν πιο αργές από πέρυσι. «Με τη συνολική οικονομία να πέφτει φέτος, κάθε κλάδος το αισθάνεται», είπε. Αλλά ακόμη και εν μέσω ανόδου των τιμών, «ο κόσμος τρέχει να αγοράσει χρυσό».
Η μεγάλη αγορά του Σενζέν, η οποία απέχει περίπου μία ώρα από το Χονγκ Κονγκ με τρένο υψηλής ταχύτητας, πουλάει κοσμήματα αξίας μεγαλύτερης από 100 δισεκατομμύρια γιουάν ετησίως. Είναι επίσης ο μεγαλύτερος κόμβος κατασκευής και επεξεργασίας χρυσών κοσμημάτων στην Κίνα, υπεύθυνος για περίπου το 70% της παραγωγής. Η ασφάλεια είναι αυστηρή, με ομάδες από κάμερες CCTV εκπαιδευμένες σε κάθε πάγκο.
Το πλεονέκτημά της έγκεινται στην ανταγωνιστική τιμολόγηση. Τα κοσμήματα εδώ πωλούνται με έναν απλό τύπο βασικής τιμής χρυσού συνδεδεμένης με το σημείο αναφοράς του χρηματιστηρίου και με αμοιβή χειροτεχνίας περίπου 10 γιουάν ανά γραμμάριο.
Η δημοτικότητα της αγοράς έχει τροφοδοτηθεί από livestreamers, που είναι πανταχού παρόντες στις κινεζικές πλατφόρμες κοινωνικών μέσων.
Η πτώση των πωλήσεων δεν επηρεάζει τις προοπτικές της αγοράς
Οι τιμές στην αγορά χρυσού της Σαγκάης, το κορυφαίο χρηματιστήριο πολύτιμων μετάλλων της Κίνας, ήταν πάνω από 20 δολάρια ανά ουγγιά υψηλότερες από το παγκόσμιο σημείο αναφοράς στη Νέα Υόρκη κατά το μεγαλύτερο μέρος του περασμένου έτους. Αλλά, τους τελευταίους μήνες αυτό το premium υποχώρησε. Η κατανάλωση κοσμημάτων υποχώρησε 29% στους 130 τόνους το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με το China Gold Council.
Σύμφωνα με τον Ρέι Τζία, επικεφαλής της έρευνας για την Κίνα για το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, τα κίνητρα για τη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης θα πρέπει τελικά να τονώσουν ξανά τη ζήτηση χρυσού. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η όρεξη για επενδύσεις σε χρυσό «μπορεί να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό από άλλα περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των μετοχών και των ακινήτων, καθώς η οικονομία ανακάμπτει».
Οι αναλυτές λένε ότι οι προοπτικές της αγοράς παραμένουν ισχυρές σε μια χώρα όπου ο χρυσός είναι σύμβολο πλούτου και ευημερίας.
Ο Song Jiangzhen, ερευνητής στο Guangdong Southern Gold Market Academy, δήλωσε στο Bloomberg ότι οι καταναλωτές συχνά καθυστερούν ή μειώνουν τις αγορές χρυσού όταν οι τιμές αυξάνονται απότομα. «Ωστόσο, αυτό δεν θα αλλάξει τα θεμελιώδη μεγέθη της κατανάλωσης χρυσού στην Κίνα», είπε.
Πηγή: ΟΤ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις