Καμπανάκια γερμανικών υπηρεσιών: Πιθανή ρωσική επίθεση έως το 2030 – Μυστικές αποστολές δίχως προηγούμενο
«Παρέλαση» των αρχηγών υπηρεσιών της Γερμανίας στη Μπούντεσταγκ και προειδοποιήσεις ακόμα και για ρωσική επίθεση στο NATO.
Δολιοφθορές στη Γερμανία, μυστικές επιχειρήσεις και στρατιωτική προετοιμασία για σύγκρουση με το ΝΑΤΟ -ενδεχομένως μέχρι το 2030-, είναι το μενού της Μόσχας, σύμφωνα με όλες τις μυστικές υπηρεσίες της Γερμανίας, του δεύτερο μεγαλύτερου ευεργέτη της Ουκρανίας, μετά τις ΗΠΑ.
Το λιγότερο ανήσυχοι έμεναν οι Γερμανοί βουλευτές τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου, μετά την ακρόαση στην Bundestag των επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (BND), του Ομοσπονδιακού Γραφείου για την Προστασία του Συντάγματος (BfV) και της Γερμανικής Στρατιωτικής Αντικατασκοπίας (MAD).
Ειδικότερα, οι τρεις τους προειδοποίησα για την αυξανόμενη απειλή από τη Ρωσία στο πλαίσιο της εισβολής στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι η Ρωσία θα μπορούσε να είναι σε θέση να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ έως το 2030 και εντείνει τις προσπάθειες για δολιοφθορές.
«Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις πιθανότατα θα είναι σε θέση, από άποψη προσωπικού και υλικού, να εξαπολύσουν επίθεση κατά του ΝΑΤΟ το αργότερο μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας».
«Όσον αφορά το προσωπικό και το υλικό, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις είναι πιθανό να είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν επίθεση κατά του ΝΑΤΟ το αργότερο μέχρι το τέλος της δεκαετίας», δήλωσε στο κοινοβούλιο, είπε ο Μπρούνο Καλ, (BND).
Ο Καλ υπογράμμισε ότι το Κρεμλίνο ξοδεύει πολύ περισσότερα για τον στρατό του από ό,τι οι ευρωπαϊκές χώρες για τον δικό τους, και ενισχύει σημαντικά τις συμβατικές του δυνάμεις. «Το επίκεντρο αυτής της συσσώρευσης είναι, φυσικά, στη στρατηγική κατεύθυνση δυτικά κατά μήκος της ανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ», είπε.
Μια άμεση αντιπαράθεση μεταξύ της Μόσχας και της στρατιωτικής συμμαχίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ «έγινε επιλογή για τη Ρωσία», [προσέθεσε τονίζοντας ότι ο απώτερος στόχος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, είναι να «απωθήσει τις ΗΠΑ έξω από την Ευρώπη» και να αποκαταστήσει τα σύνορα του ΝΑΤΟ στα τέλη της δεκαετίας του 1990, σύμφωνα με τον Καλ, δημιουργώντας έτσι μια «ρωσική σφαίρα επιρροής» και εγκαθιδρύοντας μια «νέα παγκόσμια τάξη».
Ο στόχος του Κρεμλίνου είναι να διχάσει τη Δύση προκειμένου να εμποδίσει την ικανότητα της Ευρώπης να αμυνθεί, ενισχύοντας παράλληλα τον ρωσικό στρατό για την προετοιμασία μιας πιθανής επίθεσης, είπε ο Καλ στους βουλευτές. «Ο Πούτιν θα συνεχίσει να δοκιμάζει τις κόκκινες γραμμές της Δύσης και να κλιμακώσει περαιτέρω την αντιπαράθεση», είπε. «Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις πιθανότατα θα είναι σε θέση, από άποψη προσωπικού και υλικού, να εξαπολύσουν επίθεση κατά του ΝΑΤΟ το αργότερο μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας».
Η προθυμία της Μόσχας να χρησιμοποιήσει υβριδικά και κρυφά μέτρα έχει φτάσει σε «επίπεδο που δεν είχε προηγουμένως δει», δήλωσε ο Μπρούνο Καλ.
MAD: Σαμποτάζ σε γερμανικό έδαφος
Από την πλευρά της, η επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών (MAD) Μαρτίνα Ρόζενμπεργκ, υποστήριξε ότι μια «σημαντική αύξηση» στις δραστηριότητες κατασκοπείας και σαμποτάζ από τη Ρωσία με στόχο τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις.
Μεταξύ των δραστηριοτήτων που ανέλαβε η Ρωσία ήταν «αναγνώριση των γερμανικών παραδόσεων όπλων στην Ουκρανία» καθώς και η επιτήρηση στρατιωτικών προγραμμάτων εκπαίδευσης και εξοπλισμών, είπε.
BfV: Ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση ρωσικών δραστηριοτήτων
Ο δε επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Γραφείου για την Προστασία του Συντάγματος (BfV), Τόμας Χάλντενβανγκ, ανέφερε ότι η υπηρεσία του παρατηρεί «επιθετική συμπεριφορά από τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών» και ότι η κατασκοπεία και η δολιοφθορά από Ρώσους στη Γερμανία έχουν αυξηθεί «τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά» με τη Ρωσία μα είναι ακόμη και πρόθυμη να «θέσει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές».
Κατέθεσε ύποπτες δραστηριότητες δολιοφθοράς, συμπεριλαμβανομένης μιας υπόθεσης ενός πακέτου με εκρητικό μηχανισμό και ένα φορτηγό αεροπλάνο της DHL. Το δέμα τυλίχθηκε στις φλόγες στο έδαφος πριν φορτωθεί στο αεροπλάνο, σε αυτό που ο Χάλντενβανγκ αποκάλεσε «τυχερό ατύχημα», χωρίς να κατονομάσει ρητά τους ύποπτους ενόχους.
«Αν είχε εκραγεί στο αεροσκάφος κατά τη διάρκεια της πτήσης, θα είχε γίνει συντριβή και τα συντρίμμια θα μπορούσαν να είχαν χτυπήσει όλους τους ανθρώπους εδώ στη Γερμανία που, φανερά ή κρυφά, συμπονούν τον Πούτιν», είπε.
Η Ρωσία συμμετείχε επίσης σε εκστρατείες παραπληροφόρησης, είχε αναπτύξει μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να κατασκοπεύει ευαίσθητες τοποθεσίες και προσπαθούσε να στρατολογήσει άτομα, μεταξύ άλλων από τον κόσμο του οργανωμένου εγκλήματος, με προσφορές χρημάτων, είπε ο Χάλντενβανγκ.
«Η ρωσική κατασκοπεία και δολιοφθορά στη Γερμανία αυξάνονται, τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά», δήλωσε ο επικεφαλής των εγχώριων υπηρεσιών πληροφοριών Χάλντενβανγκ.
Με πληροφορίες από Politico, Moscow Times
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις