Έρευνα: Αυξημένος ο κίνδυνος για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό για όσους νόσησαν με Covid
Ο κίνδυνος παραμένει ακόμα και για διάστημα τριών ετών μετά τη λοίμωξη με Covid σε άτομα με ή χωρίς καρδιαγγειακή νόσο
Η λοίμωξη με Covid-19 μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, ακόμα και για διάστημα τριών ετών αργότερα, στα άτομα με ή χωρίς καρδιαγγειακή νόσο.
Ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού ήταν περίπου 65% υψηλότερος στους ενήλικες με ομάδες αίματος διαφορετικές από Ο
Αυτό διαπιστώνει έρευνα με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology» της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.
Όπως εντοπίστηκε, ο αυξημένος κίνδυνος καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και θανάτου που συνδέεται με τη μόλυνση Covid-19 ήταν συγκρίσιμος με παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η περιφερική αρτηριακή νόσος και η καρδιαγγειακή νόσος.
Covid: Τετραπλάσιος κίνδυνος για όσους νοσηλεύτηκαν
Ο κίνδυνος ήταν σημαντικά υψηλότερος για τους ασθενείς που νοσηλεύτηκαν: ήταν υπερδιπλάσιος στους ενήλικες που είχαν νοσήσει με Covid-19, αλλά σχεδόν τετραπλάσιος σε όσους νοσηλεύτηκαν, σε σύγκριση με άτομα χωρίς ιστορικό μόλυνσης.
Περαιτέρω γενετική ανάλυση αποκάλυψε, επίσης, ότι ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν περίπου 65% υψηλότερος στους ενήλικες με ομάδες αίματος διαφορετικές από Ο (δηλαδή Α, Β ή ΑΒ).
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη βρετανική βάση UK Biobank για 10.005 άτομα που έπασχαν από ήπια έως σοβαρή Covid-19 και 217.730 άτομα που δεν μολύνθηκαν, κατά τη χρονική περίοδο Φεβρουαρίου – Δεκεμβρίου 2020, δηλαδή πριν από τη διάθεση των εμβολίων. Τα άτομα παρακολουθήθηκαν για χρονικό διάστημα σχεδόν τριών ετών.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η μελέτη είχε αρκετούς περιορισμούς, όπως το ότι τα δεδομένα προέρχονταν από ασθενείς οι οποίοι είχαν μολυνθεί με το αρχικό στέλεχος του ιού και πριν τα εμβόλια γίνουν ευρέως διαθέσιμα το 2021.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
- Μητσοτάκης για 52η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο: «Δεν ξεχνούμε, επαγρυπνούμε»
- Αποκαθίσταται ο φωτισμός στον δρόμο προς τον Προφήτη Ηλία Παλαιοχώρας
- Ρένα Δούρου: Ανάγκη για επανεκκίνηση των συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού
- Αλεξάνδρου κι Ελληνίδου στη Μύκονο – Θα παντρευτούν στο νησί των ανέμων;
- Ο Κέντρικ Ναν έβγαλε τραγούδι: «Κάντε στην άκρη» (vid)
- Μοντέλο ΑΙ της Wall Street ερμηνεύει τους χρησμούς του προέδρου της FED
- Τραμπ: Μπορεί να βγει από το αδιέξοδο του πολέμου στο Ιράν; Για φαύλο κύκλο και μνήμες Βιετνάμ μιλούν στις ΗΠΑ
- Ένταση στη δίκη για τα Τέμπη: Καταγγελία για «επίθεση Πλακιά με κλωτσιές» κατά του κατηγορούμενου Στουρνάρα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 20.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-315x220.jpg)



















![Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο είδος πίθηκου στη ΛΔ του Κονγκό [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/Sans-titre-1-10-315x220.jpg)





























![Ισπανία: Έκαναν διακοπές σε ξενοδοχείο και έφυγαν χωρίς να πληρώσουν – Η σύλληψη της μητέρας [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/Capture-308-315x220.jpg)





















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442