Προχωρά το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου μετά τη συμφωνία για το γεωπολιτικό ρίσκο
Το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου μπαίνει σε εφαρμογή από τον ΑΔΜΗΕ μετά και τη συμφωνία ΡΑΑΕΥ και ΡΑΕΚ
Απρόσκοπτα συνεχίζει πλέον ο ΑΔΜΗΕ το χρονοδιάγραμμα για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο Ρυθμιστές Ενέργειας της Ελλάδας (ΡΑΑΕΥ) και της Κύπρου (ΡΑΕΚ) κλείδωσαν και το ρυθμιστικό πλαίσιο για το γεωπολιτικό ρίσκο του έργου των 2 δισ. ευρώ.
Το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου και τα επόμενα βήματα
Πλέον, αναφέρουν πηγές, ο ΑΔΜΗΕ υπό τον πρόεδρο και CEO Μάνο Μανουσάκη πιάνει ξανά χαρτί και μολύβι για τις τεχνικές διαδικασίες υλοποίησης του έργου για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πώς ο Διαχειριστής – και μοναδικός προσώρας μέτοχος του φορέα Great Sea Interconnector (GSI) – λειτουργεί με ασφάλεια μέσα στο ρυθμιστικό πλαίσιο που εκπονήθηκε από τη διακρατική συμφωνία Αθήνας – Λευκωσίας.
Χθες, αναφέρουν οι πληροφορίες, οι Ρυθμιστές συμφώνησαν και το ρυθμιστικό πλαίσιο για το γεωπολιτικό ρίσκο, το οποίο αναλαμβάνουν εξ’ ημισείας οι δύο χώρες.
Οι Κινέζοι
Πηγές αναφέρουν επίσης, ότι ο ΑΔΜΗΕ προχώρησε και σε αναλυτική ενημέρωση του μετόχου του, της κινεζικής State Grid, η οποία εκπροσωπείται πλέον στο ΔΣ από νέο αναπληρωτή CEO.
Πρόκειται για τον Qi Qu στέλεχος από το 2012 στην State Grid, έχοντας την εποπτεία εξαγορών και συγχωνεύσεων στον ενεργειακό τομέα.
Ο Διαχειριστής μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα ενημερώσει επίσης και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για όλες τις εξελίξνεις.
Οι μέτοχοι στον GSI
Πλέον, τα επόμενα βήματα του ΑΔΜΗΕ επικεντρώνονται στο κλείδωμα των μετόχων στον GSI, ενώ μπαίνουν στις ράγες… και οι συζητήσεις με τη Siemens που έχει αναλάβει το έργο της κατασκευής των μετατροπέων τάσεως στο καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου με την ανάπτυξη των σχετικών υποδομών σε Κρήτη και Κύπρο.
Η υπογραφή της σύμβασης αναμένεται προς το πρώτο τρίμηνο του 2025.
- Αγώνας δρόμου του Δήμου Άνδρου για την αποκατάσταση των ζημιών από έντονο καιρικό φαινόμενο
- Από την «μεγάλη παραίτηση» στη συλλογική διεκδίκηση – Πώς η AI τροφοδοτεί νέα εργατικά κινήματα
- Η αποστολή του Ολυμπιακού για το ματς με τον Παναιτωλικό
- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Λεωφόρο Αλίμου – Κατεχάκη και Κανελλοπούλου το Σάββατο
- Οι Λέικερς στο κυνήγι του Αντετοκούνμπο: Το σχέδιο για να πάει ο Γιάννης στο Λος Άντζελες
- Δήμος Αθηναίων: 500 νέα δέντρα στο Άλσος Ιλισίων








