Dark Empathy: Όταν η ενσυναίσθηση αποκτά μια σκοτεινή πλευρά
Μπορεί η ενσυναίσθηση να γίνει επικίνδυνη;
- Κυβέρνηση για εκλογές ΠΑΣΟΚ: Χαιρετίζουμε τη συμμετοχή, δεν δικαίωσε τους πιο αισιόδοξους – Τι λέει για τις απουσίες Σαμαρά και Καραμανλή
- Πού ξοδεύουν τα χρήματά τους οι πλούσιοι και πού οι φτωχοί - Οι ανισότητες στην κατανάλωση
- O Αμερικανός επιχειρηματίας που θέλει να ζήσει μέχρι τα 150 και να γίνει πρόεδρος
- Ισπανία: Η στεγαστική κρίση απειλεί να «ξεσπιτώσει» υπουργό
Πιθανότατα, γνωρίζετε ήδη αρκετά για τον όρο της «σκοτεινής τριάδας του Μακιαβέλι». Πρόκειται για μία από τις πιο γνωστές θεωρίες στον κόσμο της ψυχολογίας, η οποία μας βοηθά να εντοπίσουμε τις βαθιά προβληματικές προσωπικότητες.
Σε αυτή την σκοτεινή τριάδα περιλαμβάνονται οι προσωπικότητες με ψυχοπάθεια, ναρκισσισμό και μακιαβελισμό. Ουσιαστικά, τη θεωρία ανέπτυξε ο Μακιαβέλι μιλώντας για 3 είδη προβληματικής προσωπικότητας, τα οποία έχουν όλα ένα κοινό χαρακτηριστικό: την έλλειψη ενσυναίσθησης.
– Ο ναρκισσισμός χαρακτηρίζεται από μεγαλοπρέπεια, κυριαρχία στους άλλους, υπερηφάνεια , εγωισμό και έλλειψη ενσυναίσθησης. Έχει διαπιστωθεί επίσης ότι ο ναρκισσισμός έχει σημαντική σχέση με την ψυχοπάθεια.
– Ο μακιαβελισμός χαρακτηρίζεται από χειραγώγηση και εκμετάλλευση των άλλων, απουσία ηθικής , κυνικότητα, μη συναισθηματική σκληρή αναισθησία και υψηλότερο επίπεδο εγωϊστικού προσωπικού ενδιαφέροντος.
– Η ψυχοπάθεια χαρακτηρίζεται από συνεχή αντικοινωνική συμπεριφορά, παρορμητικότητα, εγωισμό, πονηρά και μη συναισθηματικά γνωρίσματα και ασυνειδησία – χωρίς τύψεις. Πιστεύουν στη διαπροσωπική χειραγώγηση ως το κλειδί για επιτυχία στη ζωή. Παρουσιάζουν χαμηλά επίπεδα ενσυναίσθησης σε συνδυασμό με υψηλά επίπεδα παρορμητικότητας και αναζήτησης συγκίνησης.
Σε αυτή την κατηγορία, έρχεται να προστεθεί μια ακόμη κατηγορία, αυτή των «dark empaths». Των ατόμων δηλαδή που έχουν «σκοτεινή ενσυναίσθηση». Και τι ακριβώς εννοούμε με αυτό;
Στην περίπτωση των «dark empaths» η ενσυναίσθηση δεν λείπει, αλλά αντιθέτως χρησιμοποιείται εις βάρος ενός ατόμου. Δηλαδή μια προβληματική προσωπικότητα, μπορεί να αντιλαμβάνεται την κατάσταση του άλλου ατόμου, και να την χρησιμοποιεί προς όφελός του. Ενώ αντιλαμβάνεται μια δύσκολη κατάσταση που βιώνει κάποιος, δεν ενδιαφέρεται γι’ αυτό, ούτε επιχειρεί να βοηθήσει, ή να κάνει οτιδήποτε για να νιώσει καλύτερα. Σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί ακόμη και να επιδιώξει να φέρει το άτομο σε μια δύσκολη κατάσταση και να την εκμεταλλευτεί.
Επομένως οι «dark empaths» και η «σκοτεινή ενσυναίσθηση», είναι μια ακόμη επικίνδυνη κατηγορία προβληματικών προσωπικοτήτων, που μπορεί μεν να έχουν ενσυναίσθηση, αλλά δεν θα την χρησιμοποιήσουν παρά μόνο αν έχουν κάποιο δικό τους κέρδος. Οι ψυχολόγοι κατατάσσουν αυτήν την κατηγορία ατόμων, ακόμη και πιο επικίνδυνη από τους ναρκισσιστές, καθώς ένας νάρκισσος αδυνατεί να νιώσει τα συναισθήματα ενός άλλου ατόμου, πέραν του εαυτού του. Το ίδιο και μια ψυχοπαθητική προσωπικότητα.
Η σκοτεινή ενσυναίσθηση συνδυάζει την ενσυναίσθηση με τα χαρακτηριστικά χειραγώγησης, καθιστώντας πολύ δύσκολο το να εντοπιστούν αυτά τα άτομα.
Μερικά από τα χαρακτηριστικά των «dark empaths»
Είναι γοητευτικοί και χειριστικοί
Προφανώς οι «dark empaths» φέρουν στοιχεία ναρκισσισμού και χειραγώγησης. Δηλαδή μπορεί να είναι ιδιαίτερα γοητευτικοί και να σας χειρίζονται προκειμένου να πάρουν αυτό που θέλουν από εσάς. Χρησιμοποιούν τη συναισθηματική τους νοημοσύνη για να χειραγωγούν καταστάσεις και ανθρώπους, πάντα προς όφελός τους.
Κάνουν τους άλλους να νιώθουν ενοχικά
Η δημιουργία συναισθημάτων ενοχής είναι μια άλλη κοινή τακτική χειραγώγησης για τους «dark empaths». Θα σε κατηγορήσουν για πράγματα που δεν ευθύνεσαι, μόνο και μόνο για να μπορούν να σε χειρίζονται καλύτερα και να υπακούς στα δικά τους θέλω και επιθυμίες, αγνοώντας παντελώς τις δικές σου ανάγκες.
Προσποιούνται διαρκώς
Ένα άτομο με «σκοτεινή ενσυναίσθηση» θα υποκριθεί. Είτε για να κερδίσει τις εντυπώσεις και επομένως να έχει ευνοϊκή μεταχείριση, είτε γιατί επιζητά τον θαυμασμό των γύρω του, είτε για να προκαλέσει συναισθήματα προκειμένου να πάρει αυτό που θέλει.
Τέτοια άτομα προκειμένου να πάρουν αυτό που επιζητούν «θα πατήσουν επί πτωμάτων», αδιαφορώντας παντελώς για το πως νιώθει πραγματικά ένας κοντινός τους άνθρωπος. Οι σχέσεις που κάνουν, βασίζονται πάντα στο συμφέρον.
* Πηγή: Grace
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις