Γνωστική εξασθένηση: Πώς να την προλάβετε
Τί μπορούμε να κάνουμε για να καθυστερήσουμε τη γνωστική εξασθένηση.
- ΣΥΡΙΖΑ: «Φιάσκο» με τη συνάντηση των πέντε υποψηφίων – Παίζουν την «κολοκυθιά» με αναρτήσεις και διαρροές
- Τα «φάντασμα» της ύφεσης στοιχειώνει την γερμανική οικονομία για δεύτερη συνεχή χρονιά
- Μόσχα, 9 Οκτωβρίου 1944: Όταν ο... Τολστόι καθόρισε τη μοίρα της Ελλάδας
- Έχουμε αποδείξεις εμπλοκής ΗΠΑ και ΗΒ στα σαμποτάζ στους Nord Stream
Περίπου το 10% των ατόμων που έχουν διαγνωστεί με ήπια γνωστική εξασθένηση αναπτύσσουν νόσο του Αλτσχάιμερ ή άλλες μορφές άνοιας κάθε χρόνο. Αν και μερικές μελέτες επισημαίνουν ότι δραστηριότητες όπως η σύνθεση παζλ μπορούν να προστατεύσουν από τη γνωστική γήρανση, τα οφέλη αυτών των δραστηριοτήτων ως προς την πρόληψη ή την επιβράδυνση της γνωστικής έκπτωσης παραμένουν σε μεγάλο βαθμό άγνωστα.
Τώρα, τα ευρήματα μιας νέας μελέτης από την Texas A&M University School of Public Health προτείνουν ότι οι μεγαλύτεροι ενήλικες με ήπια γνωστική εξασθένηση που συμμετέχουν σε υψηλά επίπεδα δραστηριοτήτων όπως παιχνίδια με λέξεις και χόμπι έχουν καλύτερη μνήμη, μνήμη εργασίας (τύπος βραχυπρόθεσμης μνήμης που αποθηκεύει πληροφορίες προσωρινά κατά την ολοκλήρωση γνωστικών εργασιών, όπως η κατανόηση, η επίλυση προβλημάτων, ο συλλογισμός και η μάθηση), προσοχή και ταχύτητα επεξεργασίας, συγκριτικά με εκείνους που δεν το κάνουν.
Για τη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Cognitive Enhancement, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για 5.932 άτομα που ήταν τουλάχιστον 50 ετών το 2012, είχαν ήπια γνωστική εξασθένηση και ήταν μέρος της μελέτης Health and Retirement Study (HRS) από το 2012 έως το 2020.
Χόμπι και παιχνίδια «νικούν» την γνωστική εξασθένιση
Στα πλαίσια της μελέτης Health and Retirement Study, οι ερευνητές συνέλεξαν αυτοαναφερόμενα δεδομένα μέσω γραπτών δημοσκοπήσεων αλλά και τηλεφωνικών συνεντεύξεων. Για την παρούσα έρευνα, οι ερευνητές ανέλυσαν τις απαντήσεις σε επτά ερωτήσεις σχετικά με το πόσο συχνά οι συμμετέχοντες ασχολούνταν με γνωστικά διεγερτικές δραστηριότητες όπως το διάβασμα, τα παιχνίδια και τα χόμπι.
Στη συνέχεια, χώρισαν τα επίπεδα συμμετοχής στις κατηγορίες χαμηλά, μεσαία και υψηλά.
«Εν ολίγοις, η ομάδα συμμετοχής υψηλού επιπέδου εμφάνιζε σταθερά υψηλότερα επίπεδα γνωστικών λειτουργιών κατά την περίοδο της μελέτης και διατήρησε παρόμοιο επίπεδο γνωστικών λειτουργιών σε σύγκριση με τις άλλες ομάδες», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές.
Όσοι ανήκαν στην κατηγορία υψηλού επιπέδου είχαν υψηλότερα επίπεδα μνήμης, μνήμης εργασίας, προσοχής και ταχύτητας επεξεργασίας από τους συμμετέχοντες σε ομάδες μεσαίου και χαμηλού επιπέδου. Επιπλέον, όσοι ανήκαν στην κατηγορία μεσαίου επιπέδου είχαν υψηλότερα επίπεδα εργασιακής μνήμης, προσοχής και ταχύτητας επεξεργασίας από εκείνους στην ομάδα συμμετοχής χαμηλού επιπέδου.
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι αυτά τα ευρήματα θα παροτρύνουν τους ηλικιωμένους με ήπια γνωστική εξασθένηση να παίζουν παιχνίδια, να διαβάζουν ή να συμμετέχουν σε παρόμοιες διεγερτικές δραστηριότητες τουλάχιστον τρεις έως τέσσερις φορές την εβδομάδα.
*Πηγή: Vita
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις