Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι «προκαλεί» τη Δύση – «Φοβάστε να μας βοηθήσετε να καταρρίψουμε πυραύλους»
Ο Ουκρανός πρόεδρος ζητά βοήθεια από τη Δύση, ώστε να καταρρίψουν από κοινού ρωσικούς πυραύλους σώζοντας ζωές αμάχων, ενώ λέει ότι έχει και «σχέδιο νίκης» - Οι απειλές Πούτιν και οι επόμενες κινήσεις
- Πώς ένας από τους πιο «καυτούς» προορισμούς παγκοσμίως θέλει να αντιμετωπίσει τον υπερτουρισμό
- Πέθανε σε ηλικία 97 ετών η εφοπλίστρια Αθηνά Μαρτίνου
- Η προεδρική κατοικία με τις 412 πόρτες, τα 147 παράθυρα και τα 28 τζάκια
- R. Kelly: Η κόρη του τον κατηγορεί ότι την κακοποίησε σεξουαλικά όταν ήταν 9 ετών
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε σήμερα τη Δύση ότι «φοβάται» να αναφερθεί στην πιθανότητα κατάρριψης ρωσικών πυραύλων και drones που στοχεύουν την Ουκρανία, παρόλο που βοηθούν το Ισραήλ να το κάνει.
«Οι σύμμαχοι καταρρίπτουν από κοινού πυραύλους και drones στους ουρανούς της Μέσης Ανατολής, γιατί δεν υπάρχει ακόμη παρόμοια απόφαση για από κοινού κατάρριψη ρωσικών πυραύλων Shahed και (drones) στους ουρανούς της Ουκρανίας;», δήλωσε ο Ζελένσκι σε μια διάσκεψη στο Κίεβο.
«Φοβούνται ακόμη και να πουν απλά πως «εργαζόμαστε πάνω σε αυτό», πρόσθεσε.
Αντιμέτωπη με την αύξηση των ρωσικών επιθέσεων με drones και πυραύλους στις υποδομές και τις πόλεις της, η Ουκρανία θέλει τους συμμάχους της να τη βοηθήσουν να καταστρέψει αυτά τα βλήματα από τα ουκρανικά εδάφη, τονίζοντας ότι αυτό θα σώσει τις ζωές Ουκρανών αμάχων χωρίς κίνδυνο να σκοτωθούν Ρώσοι στρατιώτες.
Αλλά οι Δυτικοί φοβούνται ότι αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί από τη Ρωσία ως μια κλιμάκωση και ότι ως εκ τούτου η Μόσχα θα θεωρούσε την Ουάσινγκτον και τους Ευρωπαίους ως εμπόλεμους αντιπάλους.
Οι σύμμαχοι του Κιέβου, για τους ίδιους λόγους, περιορίζουν τη χορήγηση πυραύλων στην Ουκρανία με τους οποίους θα μπορούσε να πλήξει στόχους στο ρωσικό έδαφος, προς μεγάλη απογοήτευση του Κιέβου.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Έχουμε το «σχέδιο νίκης» της Ουκρανίας
Μετά της πιέσεις προς τη Δύση για να εμπλακούν πιο ενεργά στην κατάρριψη ρωσικών πυραύλων, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέστρεψε ισχυριζόμενος ότι έχει ένα «σχέδιο νίκης» της Ουκρανίας εναντίον της Ρωσίας, το οποίο θέλει να παρουσιάσει στον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια συνάντησής του μέσα στις επόμενες μέρες, τον Σεπτέμβριο.
«Αυτό το μήνα, έχει προγραμματιστεί η συνάντησή μας με τον πρόεδρο Μπάιντεν. Θα του παρουσιάσω ένα σχέδιο νίκης. Ένα σύνολο διασυνδεδεμένων λύσεων που θα δώσουν στην Ουκρανία επαρκή δύναμη, επαρκές υλικό, ώστε να τεθεί αυτός ο πόλεμος σε πορεία ειρήνης», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια ενός διεθνούς συνεδρίου που διοργάνωσε το ίδρυμα του Ουκρανού δισεκατομμυριούχου Βίκτορ Πιντσούκ.
Ο Ζελένσκι σχεδιάζει το Κίεβο να παρουσιάσει το σχέδιό του για τον τερματισμό του πολέμου σε μια σύνοδο κορυφής για την ειρήνη τον Νοέμβριο, στην οποία αναμένεται να προσκληθεί η Ρωσία.
Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο πεδίο του πολέμου, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η ουκρανική επίθεση που ξεκίνησε τον Αύγουστο στη ρωσική περιοχή Κουρσκ είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα, επιβραδύνοντας τις ρωσικές προελάσεις στην ανατολική Ουκρανία.
«Ειλικρινά, αυτή (η επίθεση) επέφερε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Στην περιοχή του Χάρκοβου (βορειοανατολικά), η πορεία του εχθρού σταμάτησε και η προέλασή του στην περιοχή του Ντονέτσκ (ανατολικά) επιβραδύνθηκε, αν και η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη εκεί», είπε, λέγοντας ότι η Μόσχα χρειάστηκε να αναπτύξει 40.000 άνδρες στη συνοριακή της περιοχή του Κουρσκ.
«Υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανύσουμε», πρόσθεσε.
Χθες, ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε, για πρώτη φορά από την έναρξη της ουκρανικής επίθεσης στις αρχές Αυγούστου, ότι ανέκτησε εδάφη στην περιοχή του Κουρσκ. Η Ουκρανία επιβεβαίωσε ότι υπήρξε μια ρωσική αντεπίθεση, υποστηρίζοντας ότι αυτή ήταν «σύμφωνη» με τα σχέδια του Κιέβου.
Προ των πυλών ο «πόλεμος» Ρωσίας-Δύσης; – Οι απειλές και οι επόμενες κινήσεις
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε χθες για την απειλή ενός «πολέμου με τις χώρες του ΝΑΤΟ» αν η Δύση δώσει την άδεια την Ουκρανία να πλήξει βαθιά στο ρωσικό έδαφος.
Όλες αυτές οι δηλώσεις έρχονται στο πλαίσιο της επίσκεψης του Βρετανού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ στην Ουάσιγκτον σήμερα για να συζητήσει με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τη δυνατότητα να επιτραπεί στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς κατά της Ρωσίας.
Ρωσία και Δύση βρίσκονται στα όρια ενός διαφορετικού είδους Ψυχρού Πολέμου. Ο λόγος είναι ότι ο Τζο Μπάιντεν ετοιμάζεται να παραβεί έναν από τους πρώτους όρους που είχε θέσει ο Ρώσος πρόεδρος προκειμένου να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση και επέκταση της σύρραξης.
Η στάση του Τζο Μπάιντεν
Ο πρόεδρος Μπάιντεν σκέφτεται να εγκρίνει την εκτόξευση δυτικών όπλων μεγάλου βεληνεκούς βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος, αρκεί να μην χρησιμοποιήσει όπλα που έχουν παρασχεθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το θέμα, το οποίο συζητείται εδώ και καιρό στην κυβέρνηση, κορυφώνεται σήμερα (13/09) με την πρώτη επίσημη επίσκεψη στον Λευκό Οίκο του νέου πρωθυπουργού της Βρετανίας, Κίρ Στάρμερ. Η Βρετανία έχει ήδη διαμηνύσει στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι είναι πρόθυμη να αφήσει την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς «Storm Shadow» για να πλήξει ρωσικούς στρατιωτικούς στόχους μακριά από τα ουκρανικά σύνορα.
Αλλά θέλει ρητή άδεια από τον Μπάιντεν προκειμένου να επιδείξει μια συντονισμένη στρατηγική με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία, η οποία κατασκευάζει έναν παρόμοιο πύραυλο. Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι ο κ. Μπάιντεν δεν έχει λάβει απόφαση, αλλά θα ενημερωθεί από τον κ. Στάρμερ την Παρασκευή.
Εάν ο πρόεδρος εγκρίνει, η κίνηση θα μπορούσε να βοηθήσει την Ουκρανία να κρατήσει τη γραμμή μετά την κατάληψη ρωσικού εδάφους, όπως έκανε κατά την αιφνιδιαστική εισβολή της στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας. Αλλά ο κ. Μπάιντεν δίστασε να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα με τον ίδιο τρόπο, ιδίως μετά τις προειδοποιήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ότι η Ρωσία θα μπορούσε να απαντήσει βοηθώντας το Ιράν να στοχεύσει τις αμερικανικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή.
«Καμπανάκι» από τον Πούτιν για πόλεμο με τη Δύση
Την ώρα που ο Μπάιντεν αποφασίζει για το αν θα «πατήσει το κουμπί», ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει προειδοποιήσει ότι θα θεωρούσε μία τέτοια συμφωνία ισοδύναμη με την άμεση είσοδο του ΝΑΤΟ στον πόλεμο. «Αυτό θα σημαίνει ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ – οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι ευρωπαϊκές χώρες – θα βρεθούν σε πόλεμο με τη Ρωσία», δήλωσε ο κ. Πούτιν. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «Και αν αυτό συμβαίνει, τότε, έχοντας κατά νου την αλλαγή στην ουσία της σύγκρουσης, θα λάβουμε τις κατάλληλες αποφάσεις ως απάντηση στις απειλές που θα μας τίθενται».
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι Ρώσοι προειδοποιούν. Κατά τη διάρκεια σχεδόν 31 μηνών πολέμου, το μοτίβο ήταν σαφές: Σε κάθε στάδιο, ο κ. Μπάιντεν ανησυχούσε ότι η παροχή νέων όπλων στην Ουκρανία, ή το να επιτραπεί στον ουκρανικό στρατό να πυροβολήσει στο ρωσικό έδαφος, θα περνούσε μία από τις κόκκινες γραμμές του κ. Πούτιν.
Υπενθυμίζεται ότι τους πρώτους μήνες του πολέμου, ο κ. Μπάιντεν ήταν απρόθυμος να παράσχει πυροβολικό HIMARS στην Ουκρανία, στη συνέχεια άρματα μάχης M1 Abrams, μαχητικά αεροσκάφη F-16 και ATACMS μικρού και στη συνέχεια μεγαλύτερου βεληνεκούς. Αλλά σε κάθε περίπτωση, καθώς η κυβέρνηση ανακάλυπτε ότι ο κ. Πούτιν εμφανιζόταν λιγότερο πρόθυμος να κλιμακώσει τον πόλεμο από ό,τι αρχικά πίστευε, χαλάρωσε τα ηνία.
Ωστόσο, η δυναμική έχει πλέον αλλάξει δραματικά, κυρίως χάρη σε ένα μεγάλο φορτίο ιρανικών πυραύλων προς τη Ρωσία, το οποίο οι βρετανικές αρχές εκτιμούν ότι θα προσφέρει μια κρίσιμη ώθηση ισχύος πυρός στον Πούτιν, ακριβώς την ώρα που ο στρατός του επεκτείνει την επιρροή του στην ανατολική Ουκρανία με την προέλαση στη στρατηγική πόλη Ποκρόβσκ.
Γιατί η Δύση αλλάζει στρατηγική
Η Βρετανία έχει αναφέρει ότι η Ουκρανία «έχει αυτό το δικαίωμα», να πλήξει δηλαδή στόχους εντός της Ρωσίας. Ο δεύτερος κυβερνητικός αξιωματούχος του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι οι αποκαλύψεις αυτόν τον μήνα ότι το Ιράν έχει αρχίσει να παρέχει βαλλιστικούς πυραύλους στη Ρωσία έχουν αλλάξει τη δυτική σκέψη.
«Τα πράγματα έχουν αλλάξει υπό το πρίσμα της απόκτησης από τη Ρωσία βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν», ανέφεραν. «Το γεγονός ότι ο Μπλίνκεν ήρθε στο Ηνωμένο Βασίλειο και επέλεξε να βάλει στα πρακτικά την επιβεβαίωση ότι οι Ιρανοί προμηθεύουν τη Ρωσία ήταν μια σημαντική στιγμή».
Άλλοι αξιωματούχοι σε όλη την Ευρώπη έκαναν την ίδια σύνδεση. Ένας σύμβουλος άμυνας ενός πρωθυπουργού στην περιοχή της Βαλτικής δήλωσε: «Το ‘κουμπί΄ μετατοπίστηκε στην Ουάσιγκτον εξαιτίας των ιρανικών πυραύλων».
«Η διαμάχη τώρα είναι για το ποιους στόχους θα επιτραπεί στην Ουκρανία να πλήξει εντός της Ρωσίας και πόσο βαθιά – και υπάρχουν ακόμα ανησυχίες στην Ουάσιγκτον ότι το φιλτράρισμα του τι μπορεί και τι δεν μπορεί να στοχευθεί παρασύρει τις ΗΠΑ σε σχεδιασμό πολέμου, κάτι στο οποίο θέλουν να αποφύγουν να θεωρηθεί ότι εμπλέκονται».
Ένας αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν, στον οποίο παραχωρήθηκε ανωνυμία προκειμένου να συζητηθεί μια εξελισσόμενη κατάσταση, δήλωσε ότι, ενώ η αποστολή ιρανικών πυραύλων είναι ανησυχητική, δεν έχει δώσει τη λήψη αποφάσεων στην Ουάσιγκτον σχετικά με την αποστολή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις