Πανώλη αιγοπροβάτων: Τι ισχύει με τις μετακινήσεις από θερινούς βοσκότοπους
Σε ποιες περιοχές βρίσκονται σε ισχύ τα απαγορευτικά μέτρα λόγω της πανώλης των αιγοπροβάτων
Αίρονται από τις 30 Αυγούστου 2024 τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανώλης των αιγοπροβάτων για τις μετακινήσεις ζώων από τους θερινούς βοσκότοπους προς τις σταβλικές εγκαταστάσεις των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων όλης της χώρας.
Οι περιορισμοί, σύμφωνα με έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, συνεχίζουν να είναι σε ισχύ σε περιοχές που βρίσκονται εντός ζωνών προστασίας και επιτήρησης για την επιζωοτία της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών, αλλά και στις ΠΕ Βορείου και Νοτίου Έβρου, στις οποίες εφαρμόζονται μέτρα ελέγχου αντιμετώπισης της επιζωοτίας της ευλογιάς των αιγοπροβάτων.
Σε ότι αφορά τις περαιτέρω απαγορευμένες ζώνες, επιτρέπεται η μετακίνηση αιγοπροβάτων από θερινούς βοσκοτόπους προς σταβλικές εγκαταστάσεις, εντός αυτών.
Η μετακίνηση των αιγοπροβάτων γίνεται με μεταφορικά μέσα και μόνο, χωρίς ενδιάμεσες στάσεις με εφαρμογή αυστηρών μέτρων βιοασφάλειας
Πώς γίνονται οι μετακινήσεις
Οι μετακινήσεις πραγματοποιούνται με άδεια μετακίνησης από τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές, και μετά από κλινική εξέταση 24 ώρες πριν την μετακίνηση των ζώων.
Η μετακίνηση των αιγοπροβάτων γίνεται με μεταφορικά μέσα και μόνο, χωρίς ενδιάμεσες στάσεις με εφαρμογή αυστηρών μέτρων βιοασφάλειας (καθαρισμός, απολύμανση τροχών μεταφορικών μέσων πριν την φόρτωση, πριν την εκφόρτωση και μετά την εκφόρτωση των ζώων, μέτρα ατομικής προστασίας των οδηγών κ.λ.π.).
Μετά την άφιξή τους, τα αιγοπρόβατα χειρίζονται σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ισχύον για την επιζωοτία της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών, στην περιοχή της κάθε σταβλικής εγκατάστασης.
- «Σε μια δεκαετία» ο μπαταρίες στερεάς κατάστασης στην ηλεκτροκίνηση
- Ρόδος: Εντοπίστηκε ο 52χρονος Βρετανός που είχε αναστατώσει όλο το νησί με την εξαφάνισή του
- Δένδιας: Με την «Ατζέντα 2030» υλοποιούμε μία ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων για τη στρατιωτική οικογένεια
- Υπεγράφη η σύμβαση για την αξιοποίηση του κτηρίου του πρώην ΤΥΠΕΤ στον Δήμο Διονύσου
- Θεσσαλονίκη: Μετέφερε μετανάστες με… ηλεκτρικό πατίνι – Χειροπέδες σε 17χρονο
- Πρίγκιπας Χάρι – Μέγκαν Μαρκλ: Ετοιμάζουν ταινία για τον πόλεμο του Αφγανιστάν στο Netflix
- Περιφέρεια που αδειάζει, πόλεις που «ασφυκτιούν»: Το διπλό αδιέξοδο της χώρας
- «Σε προχωρημένες επαφές με τον Γιούρτσεβεν η Ρεάλ» – Τι ισχύει για το Final Four
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 15.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-jon-t-jonsson-311815878-18206356-130x85.jpg)






































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442