Παετονγκτάρν Σιναουάτρα: Ποια είναι η νεότερη πρωθυπουργός στην ιστορία της Ταϊλάνδης
Η 37χρονη Παετονγκτάρν Σιναουάτρα είναι το τρίτο μέλος της οικογένειας που αναλαμβάνει την πρωθυπουργία στην Ταϊλάνδη
Το κοινοβούλιο της Ταϊλάνδης εξέλεξε σήμερα τη νεότερη πρωθυπουργό στην ιστορία της Ταϊλάνδης, την 37χρονη Παετονγκτάρν Σιναουάτρα, μόλις μία ημέρα αφού αυτή η κληρονόμος της πάμπλουτης οικογένειας βγήκε στο προσκήνιο εν μέσω μιας μάχης για την εξουσία που δεν λέει να κοπάσει ανάμεσα στις ελίτ της χώρας.
Η Σιναουάτρα πήρε τη θέση του Σρέτα Ταβισίν
Η κόρη του Τακσίν Σιναουάτρα, μοναδική υποψήφια για την πρωθυπουργία, εξελέγη από το κοινοβούλιο και είναι τώρα είναι αντιμέτωπη με το βάπτισμα του πυρός, μόλις δύο ημέρες αφού ο σύμμαχός της Σρέτα Ταβισίν παύθηκε από τη θέση του πρωθυπουργού από τη δικαστική εξουσία, η οποία έχει κεντρικό ρόλο στις δύο δεκαετίες αναταραχής που έχει αντιμετωπίσει, με διαλείμματα, η χώρα.
Με την Παετονγκτάρν διακυβεύεται η κληρονομιά και το πολιτικό μέλλον της δισεκατομμυριούχου οικογένειας Σιναουάτρα, η οποία βρέθηκε πέρυσι αντιμέτωπη με την πρώτη εκλογική ήττα της εδώ και περισσότερο από δύο δεκαετίες και χρειάσθηκε να συνάψει συμφωνία με τους εχθρούς της στις ένοπλες δυνάμεις για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Η δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός
Η Παετονγκτάρν θα γίνει η δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός και το τρίτο μέλος της οικογένειας Σιναουάτρα που αναλαμβάνει την πρωθυπουργία, μετά τη θεία της, την Γινγκλάκ Σιναουάτρα, και τον πατέρα της, τον Τακσίν, τον πιο πολωτικό και με τη μεγαλύτερη επιρροή στη χώρα πολιτικό.
Η Παετονγκτάρν κέρδισε με άνεση 319 ψήφους ή σχεδόν τα δύο τρίτα της βουλής. Δεν ήταν παρούσα στο κοινοβούλιο και παρακολούθησε την ψηφοφορία από τα κεντρικά γραφεία του κόμματός της, του Φέου Τάι.
Το πρώτο της δημόσιο σχόλιο για τη νίκη της ήταν να ανεβάσει στο Instagram μια φωτογραφία του γεύματός της -κοτόπουλο με ρύζι- με τη λεζάντα: «Το πρώτο γεύμα αφού άκουσα την ψηφοφορία».
Η Παετονγκτάρν δεν ήταν ποτέ μέλος κυβέρνησης και η απόφαση να μπει στο παιγνίδι είναι μια ζαριά για το Φέου Τάι και τον 75χρονο Τακσίν, σημειώνει το Ρόιτερς.
Θα έχει να αντιμετωπίσει προκλήσεις σε πολλά μέτωπα, με την οικονομία να παραπαίει, τον ανταγωνισμό από ένα αντίπαλο κόμμα να εντείνεται και τη δημοτικότητα του Φέου Τάι να μειώνεται, ενώ θα πρέπει παράλληλα να θέσει σε εφαρμογή το κεντρικό πρόγραμμά της για τη διανομή στον πληθυσμό μετρητών ύψους 500 δισεκατομμυρίων μπαχτ (14,25 δισεκ. δολάρια).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- ΚΚΕ: Να ανασυρθεί η υπόθεση των υποκλοπών από το αρχείο – Όχι στην παραπέρα συγκάλυψη ευθυνών κυβέρνησης και Μητσοτάκη
- Επίσημο: Στη Χάποελ Τελ Αβίβ ο ΛεΝτέι (pic)
- Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε αγροτοδασική έκταση στα Βασιλικά – Κοντά σε σπίτια οι φλόγες, μήνυμα από το 112
- Σκάνδαλο υποκλοπών: Νέα αίτηση ανάσυρσης της δικογραφίας κατέθεσε ο Κεσσές στον Άρειο Πάγο
- Ιράν: Νομοσχέδιο για την «ασφάλεια και την ανάπτυξη του Ορμούζ» κατατέθηκε στο κοινοβούλιο
- Markos by Night: Έρχεται το Σάββατο με την κωμωδία «10 Χρόνια Γάμου»
- ΣΥΡΙΖΑ για Ντίλιαν: Ένα ακόμα τεκμήριο ενοχής της κυβέρνησης και του Μητσοτάκη στη δυσώδη υπόθεση των υποκλοπών
- Βουλή: Άρση ασυλίας Κωνσταντοπούλου- Σαλμά εισηγείται η επιτροπή δεοντολογίας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 14.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/usukhbayar-gankhuyag-m_MdXo-axyg-unsplash-315x220.jpg)










![ΗΠΑ: Πέταξε μολότοφ σε άνδρα με αναπηρικό αμαξίδιο [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/Capture-214-315x220.jpg)

















![Το Ιράν απέτυχε στο Μνημόνιο Κατανόησης λέει ο Τραμπ – Θα τους χτυπήσουμε σκληρά σήμερα και αύριο [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/2026-07-09T052104Z_1675988392_RC2Z9MAZW6JT_RTRMADP_5_USA-TRUMP-1-315x220.jpg)













































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442