Ταϊλάνδη: Απομακρύνθηκε ο πρωθυπουργός με απόφαση δικαστηρίου – Πολιτική αναταραχή
Η ετυμηγορία εις βάρος του πρωθυπουργού έρχεται μία εβδομάδα αφότου το ίδιο δικαστήριο διέλυσε το δημοφιλές προοδευτικό κόμμα της Ταϊλάνδης
Spotlight
-
Στο «μάτι» της λειψυδρίας οι πιο ευάλωτοι - Ο «χάρτης» με τις κόκκινες περιοχές και η απειλή για την Ελλάδα
-
Η μάχη του Κουρσκ σε χάρτες - Πόλεμος χαρακωμάτων και πόλεμος πληροφοριών
-
Απογευματινά χειρουργεία και σε ιδιωτικές κλινικές για λιγότερη αναμονή
-
Μετά τις παρακάρλιες περιοχές νεκρά ψάρια στην τεχνητή λίμνη του Περδίκκα στην Εορδαία
Ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Srettha Thavisin απομακρύνθηκε από το αξίωμά του, αφού δικαστήριο έκρινε ότι παραβίασε το σύνταγμα, σε μια απόφαση-σοκ που βυθίζει το βασίλειο σε περαιτέρω πολιτική αβεβαιότητα.
Η ετυμηγορία έρχεται μία εβδομάδα αφότου το ίδιο δικαστήριο διέλυσε το δημοφιλές προοδευτικό κόμμα της χώρας «Move Forward » – το οποίο κέρδισε τις περισσότερες έδρες στις περσινές εκλογές – και απαγόρευσε στους ηγέτες του να ασκούν πολιτική για 10 χρόνια.
Η ετυμηγορία σημαίνει περισσότερη αναταραχή για το ήδη ταραχώδες πολιτικό τοπίο της Ταϊλάνδης
Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Μπανγκόκ έκρινε την Τετάρτη ότι ο Srettha, μεγιστάνας των ακινήτων και σχετικά νέος στην πολιτική, παραβίασε τους κανόνες δεοντολογίας διορίζοντας στο υπουργικό συμβούλιο έναν δικηγόρο που είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης.
Πέντε από τους εννέα δικαστές του δικαστηρίου ψήφισαν υπέρ της αποπομπής του Srettha και του υπουργικού του συμβουλίου, κρίνοντας ότι ο πρωθυπουργός «γνώριζε πολύ καλά ότι διόρισε ένα πρόσωπο που στερούνταν ηθικής ακεραιότητας».
Αναταραχή
Τώρα πρέπει να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση και ο κυβερνών συνασπισμός υπό την ηγεσία του Pheu Thai θα προτείνει νέο υποψήφιο πρωθυπουργό, ο οποίος θα ψηφιστεί από το κοινοβούλιο των 500 εδρών.
Η ετυμηγορία σημαίνει περισσότερη αναταραχή για το ήδη ταραχώδες πολιτικό τοπίο της Ταϊλάνδης, στο οποίο όσοι πιέζουν για αλλαγή συχνά έρχονται σε σύγκρουση με το κατεστημένο – μια μικρή αλλά ισχυρή κλίκα στρατιωτικών, βασιλικών και επιχειρηματικών ελίτ.
Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, δεκάδες νομοθέτες έχουν αντιμετωπίσει απαγορεύσεις, κόμματα έχουν διαλυθεί και πρωθυπουργοί έχουν ανατραπεί με πραξικοπήματα ή με δικαστικές αποφάσεις – με τη δικαιοσύνη να παίζει κεντρικό ρόλο στη συνεχιζόμενη μάχη για την εξουσία.
Ο διορισμός του Srettha στην κορυφαία θέση τον περασμένο Αύγουστο έθεσε τέρμα στο τρίμηνο πολιτικό αδιέξοδο μετά τις εκλογές του 2023, αλλά είχε ως αποτέλεσμα το κόμμα του Pheu Thai να εισέλθει σε κυβερνητικό συνασπισμό με τους μακροχρόνιους στρατιωτικούς αντιπάλους του.
Η δικαστική υπόθεση
Η υπόθεση κατά του Srettha κατατέθηκε τον Μάιο από μια ομάδα 40 πρώην γερουσιαστών που είχαν διοριστεί από τον στρατό, οι οποίοι επεδίωκαν την απομάκρυνσή του από το αξίωμα λόγω του διορισμού στο υπουργικό συμβούλιο του Pichit Chuenban, στενού συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού Thaksin Shinawatra.
Ο Pichit φυλακίστηκε για έξι μήνες το 2008 για ασέβεια προς το δικαστήριο, αφού προσπάθησε να δωροδοκήσει υπαλλήλους του Ανώτατου Δικαστηρίου σε μια υπόθεση γης που αφορούσε τον Thaksin.
Ο Srettha αρνήθηκε ότι διέπραξε αδίκημα και δήλωσε ότι ο Pichit, ο οποίος έκτοτε παραιτήθηκε, ελέγχθηκε σωστά και ότι το κόμμα ακολούθησε τις κατάλληλες διαδικασίες.
Η δημοτικότητα του Srettha έχει μειωθεί τους τελευταίους μήνες, όπως έδειξαν οι δημοσκοπήσεις, καθώς οι βασικές οικονομικές πολιτικές του αντιμετώπισαν αντιδράσεις και καθυστερήσεις.
Αλλά η απόφαση της Τετάρτης σόκαρε τους πολιτικούς αναλυτές που πίστευαν ότι το δικαστήριο θα πάρει το μέρος του πρωθυπουργού.
Προτεραιότητα του Srettha από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ήταν να διορθώσει την υποτονική οικονομία της χώρας.
Ο καθαιρεθείς ηγέτης είχε διαφημίσει ένα πρόγραμμα ψηφιακού πορτοφολιού 500 δισεκατομμυρίων μπατ (13,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων) που είχε υπογράψει και το οποίο, όπως είπε, θα δημιουργούσε θέσεις εργασίας και θα ωθούσε τις δαπάνες σε υποανάπτυκτες περιοχές. Το σχέδιο δεν έχει ακόμη τεθεί σε εφαρμογή.
Πηγή: CNN
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις