Καρύδα: Πάνω από 100.000 τόνους εισήγαγε η ΕΕ το 2023 – Ποια χώρα ήταν η «πρωταθλήτρια»
Καρύδα 105.104 τόνων εισήγαγαν το 2023 οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τρίτες χώρες εκτός ΕΕ
Συνολικά 105.104 τόνους καρύδας εισήγαγαν το 2023 οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τρίτες χώρες εκτός ΕΕ, συνολικής αξίας 146 εκατομμυρίων ευρώ, όπως προκύπτει από στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, Eurostat.
Οι Φιλιππίνες ήταν μακράν ο μεγαλύτερος προμηθευτής
Τα δύο τρίτα (67%) αυτών των εισαγωγών ήταν αποξηραμένες καρύδες (70.330 τόνοι), ενώ το υπόλοιπο ένα τρίτο (33%) αποτελείτο από φρέσκες καρύδες, είτε χωρίς το κέλυφος είτε με τη φλούδα (20.328 τόνοι) ή από ενδοκάρπιο (14.447 τόνοι).
Οι εισαγωγές καρύδας από χώρες εκτός ΕΕ προέρχονταν κυρίως από πέντε χώρες εκτός ΕΕ, αντιπροσωπεύοντας το 86% του συνόλου των εισαγωγών καρύδας.
Οι Φιλιππίνες ήταν μακράν ο μεγαλύτερος προμηθευτής, παρέχοντας 41.944 τόνους, που αντιπροσώπευαν το 40% των συνολικών εισαγωγών καρύδας εκτός ΕΕ. Ακολούθησαν η Ινδονησία (17.992 τόνοι, 17%), η Ακτή Ελεφαντοστού (14.642 τόνοι, 14%), η Σρι Λάνκα (8.206 τόνοι, 8%) και το Βιετνάμ (8.065 τόνοι, 8%).

Πρωταθλήτρια στην καρύδα η Ολλανδία
Η Ολλανδία ξεχώρισε ως ο μεγαλύτερος εισαγωγέας στην καρύδα μεταξύ των χωρών της ΕΕ το 2023, πραγματοποιώντας σχεδόν τις μισές εισαγωγές της ΕΕ (48.937 τόνοι, ή 47% του συνόλου των εισαγωγών καρύδας από χώρες εκτός ΕΕ).
Ακολούθησε στη δεύτερη θέση η Γερμανία η οποία εισήγαγε καρύδα ποσότητας συνολικά 15.400 τόνων, αντιπροσωπεύοντας το 15% όλων των εισαγωγών καρύδας εκτός ΕΕ, και στην τρίτη θέση βρέθηκη η Ισπανία με 10.743 τόνους ή 10%. Στην τέταρτη θέση βρέθηκε η Γαλλία (7.793 τόνους, 7%) και στην πέμπτη η Ιταλία (4.643 τόνοι , 4%).
Αυτές οι 5 χώρες της ΕΕ συνεισέφεραν σχεδόν στα τρία τέταρτα (83%) των συνολικών εισαγωγών σε καρύδα στην ΕΕ από χώρες εκτός ΕΕ.
Πηγή: ot.gr
- Ενοικίαση ακινήτων – Πότε ο ιδιοκτήτης δικαιούται αποζημίωση για φθορές – Πώς μπορεί να τη διεκδικήσει
- Η Παρί Σεν Ζερμέν εξετάζει την απόκτηση του Φεράν Τόρες
- Ποιοι μπαίνουν στις 72 δόσεις της εφορίας για ληξιπρόθεσμα χρέη – Πότε χάνεται η ρύθμιση
- Καύσωνας στη Γαλλία: 37 διαμερίσματα σε «κόκκινη επιφυλακή» – Ο πύργος του Άιφελ και μουσεία κλείνουν νωρίς
- Ολυμπιακός: Το ενδιαφέρον της Ντουμπάι BC για τον Γουόκαπ και τα δεδομένα για την παραχώρησή του
- Όταν η Chanel συνάντησε τον Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και τα παραμύθια την υψηλή ραπτική
- Μειώνεται αργά το ψηφιακό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών, αλλά εκατομμύρια γυναίκες παραμένουν χωρίς κινητό
- Καιρός: Έρχεται ζέστη, όχι καύσωνας -Τι δείχνουν τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία για το επόμενο 10ήμερο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 11.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/evgeni-tcherkasski-PcovpDybx9g-unsplash-1-315x220.jpg)








































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442