Χαλκιδική: Υπερτριπλασιάστηκαν οι Τούρκοι τουρίστες – Τεράστια μείωση Ελλήνων επισκεπτών
Δυναμική είναι η παρουσία Ρουμάνων τουριστών στη Χαλκιδική, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 65% του συνόλου
Spotlight
-
Στο «μάτι» της λειψυδρίας οι πιο ευάλωτοι - Ο «χάρτης» με τις κόκκινες περιοχές και η απειλή για την Ελλάδα
-
Η μάχη του Κουρσκ σε χάρτες - Πόλεμος χαρακωμάτων και πόλεμος πληροφοριών
-
Απογευματινά χειρουργεία και σε ιδιωτικές κλινικές για λιγότερη αναμονή
-
Μετά τις παρακάρλιες περιοχές νεκρά ψάρια στην τεχνητή λίμνη του Περδίκκα στην Εορδαία
Υπετριπλασιασμό των Τούρκων τουριστών που επιλέγουν για τις διακοπές τους στη Χαλκιδική δείχνουν τα στοιχεία, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων «Ο Αριστoτέλης», Τριαντάφυλλο Παπαϊωάννου.
Η τουρκική αγορά εμφάνισε ραγδαία αύξηση σε σχέση με το 5% επί του συνόλου τα δύο προηγούμενα χρόνια
Αναφερόμενος στη φετινή επισκεψιμότητα, ο κ. Παπαϊωάννου υπογραμμίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της φετινής σεζόν συμπεριλαμβάνονται ο υπερτριπλασιασμός της τουρκικής αγοράς, έναντι του 5% επί του συνόλου που αποτελούσε τις προηγούμενες δύο χρονιές.
Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, συνεχίστηκε η δυναμική που εμφανίζουν από πέρυσι οι Ρουμάνοι επισκέπτες, οι οποίοι και «ψηφίζουν» σταθερά τη χώρα μας αντιπροσωπεύοντας το 65% του συνόλου των τουριστών.
Στα αρνητικά της φετινής σεζόν είναι η απουσία των Ελλήνων επισκεπτών, οι οποίοι φέτος καταγράφονται λιγότεροι έναντι του 2023 σε ποσοστό ως και 70%, όπως και η μείωση του ποσοστού της έλευσης των Γερμανών και των Άγγλων κατά 20%.
Κατά τα λοιπά, για τρίτη χρονιά φέτος οι Ιταλοί επιλέγουν για τις διακοπές τους τη Χαλκιδική και τις προαναφερόμενες παραθαλάσσιες περιοχές της ανατολικής Θεσσαλονίκης, οι Σέρβοι διατηρούν το 30% επί του συνόλου ως ποσοστό αφίξεων στην περιοχή μας και ακολουθούν οι Βούλγαροι, με «αποδράσεις» τριημέρου.
Ακολούθως, ο κ. Παπαϊωάννου σημειώνει ότι το 2019 αποτελούσε μία από τις καλύτερες χρονιές για τους επιχειρηματίες των ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων, «αλλά από τότε, κάθε χρόνο πάμε και καλύτερα, με εξαίρεση φυσικά τη διετία 2020-2021 οπότε και η πανδημία του κορονοϊού μας έβαλε στον ‘πάγο’».
Έτσι, ενώ το 2022 χαρακτηριζόταν ως έτος αναφοράς από τους ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων, «τελικά ήρθε το 2023 να μας θυμίσει ότι τα πράγματα μπορούν να πάνε και καλύτερα».
Έτσι η περσινή σεζόν έκλεισε με αύξηση τζίρου κατά 40% με 50% σε σχέση με το 2019. «Πλέον, το έτος αναφοράς για εμάς είναι το 2023», επισημαίνει εκφράζοντας την ελπίδα η φετινή σεζόν να κάνει την έκπληξη.
Οι τιμές στα περισσότερα από τα 2.600 καταλύματα της Χαλκιδικής (2.100 σε Σιθωνία και Κασσάνδρα), με τις κλίνες να ξεπερνούν πλέον τις 200.000, «κινούνται στα περσινά επίπεδα, οπότε και είχε σημειωθεί αύξηση ως και 15%».
Μεγάλη πληρότητα
Μιλώντας για ένα ιδιαίτερο καλοκαίρι φέτος, ο κ. Παπαϊωάννου εκτιμά ότι το 2024 θα «κλείσει» είτε στα περσινά επίπεδα ή – στη χειρότερη περίπτωση – με μια μείωση που υπολογίζεται στο 10%.
Η μέση πληρότητα πάντως είναι της τάξης του 85%, ενώ στις περιοχές Βρασνά και Νέα Βρασνά, Ασπροβάλτα και Σταυρός του νομού Θεσσαλονίκης «δεν πέφτει καρφίτσα» τόνισε ο ίδιος.
«Μέχρι τον Μάιο, οι προκρατήσεις που έγιναν αποτύπωναν πληρότητες έως και 85% για όλη τη σεζόν σε Χαλκιδική και ανατολική Θεσσαλονίκη, και με έκπληξη διαπιστώσαμε εμείς οι επιχειρηματίες ότι η ζήτηση από τους τελευταίας στιγμής επισκέπτες δεν κάλυψε σε πολλές περιπτώσεις αυτό το εναπομείναν 15%», εξηγεί και προσθέτει ότι «οι τελευταίας στιγμής κρατήσεις καταγράφηκαν φέτος μειωμένες σε ποσοστό 90% σε σχέση με πέρυσι, αλλά κι αυτό που συνέβαινε παραδοσιακά τα προηγούμενα χρόνια».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις