Εξαγωγές: Με καλύτερους ρυθμούς τα καλοκαιρινά φρούτα
Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις εξαγωγές φρούτων και λαχανικών
Ομαλοποιείται η συγκομιδή των καλοκαιρινών φρούτων και λαχανικών τον Αύγουστο, με τις ποσότητες να καλύπτουν τη ζήτηση τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στις εξαγωγές.
«Η ζήτηση για πολλά προϊόντα εξακολουθεί να είναι σταθερή, αλλά με την έναρξη των καλοκαιρινών διακοπών, οι πωλήσεις αναμένεται ότι θα μειωθούν. Επιπλέον, οι ενίοτε ακραίες διακυμάνσεις των τιμών επηρεάζουν τις συναλλαγές, στις καταναλωτικές αγορές», σχολιάζει ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Φρούτων και Λαχανικών Incofruit Hellas Γιώργος Πολυχρονάκης.
Οι ποσότητες που συγκομίζονται καλύπτουν τη ζήτηση στις αγορές
Καλοί ρυθμοί στις εξαγωγές
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Φρούτων και Λαχανικών Incofruit Hellas, με καλύτερους ρυθμούς συνεχίζεται η συγκομιδή και εξαγωγή των καλοκαιρινών φρούτων και λαχανικών, με τις ποσότητες μέχρι τις 2 Αυγούστου να ανέρχονται σε:
- καρπουζιών σε 146.634.τόνους έναντι 147.876 τόνων πέρσι (μείωση κατά 0,8%),
- βερίκοκων σε 23.849 τόνους έναντι 22.617 τόνων (αύξηση κατά 5,4%),
- ροδάκινων σε 50.969 τόνους έναντι 42.161 τόνων (αύξηση κατά 18,9%),
- νεκταρινιών σε 40.827 τόνους έναντι 30.511 τόνων (αύξηση κατά 33,8%),
- κερασιών σε 32.073 τόνους έναντι 26.253 τόνων (αύξηση κατά 21,7%) και
- επιτραπέζιων σταφυλιών σε 4.844.τόνους έναντι 2.253 τόνων (αύξηση κατά 115%).
Να σημειωθεί ότι η συγκομιδή επιτραπέζιων σταφυλιών συνεχίζεται, με την παραγωγή να ξεχωρίζει για την ποιότητά της, που είναι πολύ καλή. Μειωμένος όμως είναι ο όγκος τους στις κυριότερες παραγωγικές περιφέρειες, οι οποίες έχουν επηρεαστεί από δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Υποτονικοί ρυθμοί στις εξαγωγές για ντομάτες και πιπεριές
Μειωμένες κατά 7,4% είναι οι εξαγωγές ντοματών, οι οποίες το διάστημα 1/1/2024 – 2/8/24 εκτιμώνται σε 28.700 τόνους έναντι 30.900 τόνων το αντίστοιχο διάστημα 2023.
Την ίδια στιγμή έχουν εκτοξευτεί οι εισαγωγές, κατά 273%, οι οποίες από 1η Ιουλίου ανέρχονται σε 5.500 τόνους περίπου έναντι 2.400 τόνων πέρσι, με τις ποσότητες να προέρχονται από Κόσοβο, Ολλανδία και Βέλγιο.
Με υποτονικούς ρυθμούς κινούνται και οι εξαγωγές πιπεριών, οι οποίες από 1/4 έως 2/8/24 ανέρχονται σε 7.500 τόνους περίπου έναντι 8.900 τόνων του αντίστοιχου διαστήματος 2023 (μείωση κατά 15,2%). Αντιθέτως οι εισαγωγές το ίδιο χρονικό διάστημα ανήλθαν σε 1.800 τόνους περίπου (αύξηση κατά 85,5%) από 1.000 τόνους πέρσι, προερχόμενες από Ολλανδία, Ιορδανία και Τουρκία.
- Κοινωνικός Τουρισμός: Σήμερα Δευτέρα η τελευταία μέρα για τις αιτήσεις
- Οι αθλητικές μεταδόσεις (27/4): Πού θα δείτε το ΑΕΚ – ΠΑΟΚ και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
- Οταν το επίδικο είναι η πραγματική αλλαγή, οι πολιτικές διεργασίες δεν μπορεί να ακολουθούν την πεπατημένη
- Μια ματιά στο οικογενειακό άλμπουμ των «αυτοεξόριστων» Μαύρων Πανθήρων στην Αλγερία
- Τρεις νεκροί στο τελευταίο στρατιωτικό πλήγμα των ΗΠΑ σε «σκάφος με ναρκωτικά» στον Ειρηνικό Ωκεανό
- Εξαπλώνεται το φαινόμενο του shrinkflation στα σούπερ μάρκετ – Τι να προσέχουμε
- Νέα σενάρια για τον Πίτερς: «Έχει δεσμευτεί εδώ και εβδομάδες»
- Μαίρη Συνατσάκη: Έτοιμη για δεύτερο παιδί;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 27.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/anthony-E4SigA-v5l4-unsplash-315x220.jpg)

































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442