Πόλεμος στη Γάζα: Ανθρωπιστική βοήθεια έστειλαν Ιταλία και Ουκρανία
Της πρωτοβουλίας «Τρόφιμα για τη Γάζα» ηγούνται από κοινού η Ρώμη, η Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP)
Η Ιταλία έστειλε τρόφιμα και ιατρικό εξοπλισμό στη Λωρίδα της Γάζας με ανθρωπιστική πτήση που προσγειώθηκε στην Ιορδανία, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Ρώμης «Τρόφιμα για τη Γάζα» η οποία έχει στόχο να βοηθήσει του αμάχους στον παλαιστινιακό θύλακα.
Η βοήθεια περιλαμβάνει περισσότερους από 60 τόνους τροφίμων, κιτ υγιεινής και υγειονομικό εξοπλισμό όπως και 150 σκηνές. Η πτήση, που αναχώρησε από το Πρίντεζι, προσγειώθηκε στο Αμάν από όπου το υλικό θα μεταφερθεί στη Γάζα.
«Τρόφιμα για τη Γάζα»
«Με αυτή την επιχείρηση αποδεικνύουμε με απτό τρόπο την προσοχή που προσδίδει η ιταλική κυβέρνηση στην ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Ιταλία είναι δεσμευμένη «να κάνει ό,τι είναι δυνατό για να απαλύνει τα δεινά του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα».
Της πρωτοβουλίας «Τρόφιμα για τη Γάζα» ηγούνται από κοινού η Ρώμη, η Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) και η Διεθνής Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC).
Τον Μάιο η Ιταλία είχε ανακοινώσει ότι θα προσφέρει 30 εκατ. ευρώ στην πρωτοβουλία αυτή, ενώ παράλληλα αποκατέστησε τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA).
Ουκρανική βοήθεια
Από την πλευρά της η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι παρέδωσε ένα πρώτο φορτίο 1.000 τόνων σιτάλευρου στον παλαιστινιακό λαό που έχει βρεθεί «ση μέση της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς» στη Γάζα.
«Η Παλαιστίνη έλαβε 1.000 τόνου σιτάλευρου στο πλαίσιο του ανθρωπιστικού προγράμματος ‘Grain from Ukraine’ (σιτάρι από την Ουκρανία)», ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με την πηγή αυτή, «το φορτίο αυτό είναι το πρώτο από τρία που έχουν προορισμό την Παλαιστίνη από την Ουκρανία στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής».
«Θα προσφέρει επισιτιστική βοήθεια σε περισσότερες από 100.000 οικογένειες που έχουν βρεθεί παγιδευμένες στη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς», επεσήμανε στο Χ ο Αντρίι Γερμάκ προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου. Ο Γερμάκ χαρακτήρισε «ζωτική» τη βοήθεια αυτή για «τους αθώους άμαχους που υποφέρουν από την επισιτιστική ανασφάλεια και απειλούνται με λιμό».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
- Βουλή: Αλλαγές στα Δικαστικά Συμβούλια των Καραμανλή και Τριαντόπουλο λόγω συνταξιοδοτήσεων
- Χείλη ερμητικά κλειστά: Πόσοι είχαν υπογράψει συμφωνίες εμπιστευτικότητας με τα θύματα του Έπσταϊν;
- Κατάρρευση πολυκατοικίας στα Πετράλωνα: «Σαν χάρτινος πύργος έπεσε, ισοπεδώθηκε»
- Νέα Αριστερά: Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής είναι ένα άδικο και ταξικό εμπόδιο
- Διευρυμένη Αστική Συγκοινωνία στον Άγιο Νικόλαο
- Κικίλιας: «Τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια δεν είναι πολυτέλεια για την ελληνική οικογένεια, είναι ανάγκη»
- Καύσωνας στη Ευρώπη: Η Λισαβόνα και άλλες περιοχές της Πορτογαλίας σε «κόκκινο συναγερμό»
- MEGA: Οι εκπομπές ψυχαγωγίας που κατέκτησαν την κορυφή στην τηλεθέαση
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 01.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/06/yong-chuan-tan-FPm5MGSqD3w-unsplash-1-315x220.jpg)









































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442