Τρίτη 16 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Daniel – Elias: Εκτός αποζημιώσεων έμειναν πληγέντες συκοπαραγωγοί και μελισσοκόμοι

Daniel – Elias: Εκτός αποζημιώσεων έμειναν πληγέντες συκοπαραγωγοί και μελισσοκόμοι

Ζητείται να αρθεί η αδικία και να χορηγηθεί χρηματοδοτική στήριξη έκτακτης ανάγκης στους πληγέντες από «Daniel» και «Elias»

Εκτός της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης έμειναν αγρότες και μελισσοκόμοι στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, οι οποίοι υπέστησαν μεγάλη έως ολοκληρωτική καταστροφή από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel » και «Elias».

Συγκεκριμένα, χωρίς στήριξη έμειναν οι καλλιεργητές σύκου της Βόρειας Εύβοιας και οι μελισσοκόμοι στο δήμο Λαμιέων.

Με κοινή επιστολή τους προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Τσιάρα και τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Τριαντόπουλο, ο αναπληρωτής Περιφερειάρχης Στ. Ελλάδας Δημήτρης Βουρδάνος και ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Κτηνοτροφίας και Αλιείας  Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος, ζητούν άμεσα μέτρα στήριξης των συκοπαραγωγών της Β. Εύβοιας και των μελισσοκόμων του Δήμου Λαμιέων.

Ζητούνται άμεσα μέτρα στήριξης των συκοπαραγωγών της Β. Εύβοιας και των μελισσοκόμων του Δήμου Λαμιέων

«Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές μας να διορθωθεί η ανωτέρω αδικία με συνεχείς ενημερώσεις μας προς εσάς, με τις υπ. Αριθ. Πρωτ. 263733/08-12-2024 & 106104/15-05-2024 επιστολές μας, για χορήγηση χρηματοδοτικής στήριξης έκτακτης ανάγκης στους πληγέντες συκοπαραγωγούς της Β. Ευβοίας που υπέστησαν σοβαρές ζημιές στην παραγωγή τους ενώ την είχαν στα ξηραντήρια (λιάστρες) και οι οποίες δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ, βλέπουμε να μην δίνεται λύση στο μείζον πρόβλημα που έχει προκύψει», επισημαίνεται.

Ζημιές από Daniel – Elias

Ο κλάδος της μελισσοκομίας αποτελεί έναν από τους πλέον δυναμικούς και συνεχώς αναπτυσσόμενους κλάδους του πρωτογενούς τομέα, με άριστης ποιότητας και υψηλής διατροφικής αξίας παραγόμενα είδη μελιού αλλά και των άλλων παράγωγων προϊόντων της μέλισσας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει εξαιρετική βιοποικιλότητα χάρη στην οποία παράγονται πολυάριθμες ποικιλίες μελιού, ίσως ορισμένες από τις οποίες να είναι και σπάνιες, ενώ την εποχή της κρίσης πολλοί νέοι μας στράφηκαν σε αυτό το κλάδο του πρωτογενούς τομέα.

«Ο δήμος Λαμιέων, είναι όμορος με τους δήμους Δομοκού και Στυλίδας της Π. Ε Φθιώτιδας. Ενώ οι γεωργοί που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή μελιού στους δήμους Δομοκού και Στυλίδας είναι δικαιούχοι της χρηματοδοτικής στήριξης έκτακτης ανάγκης -και καλώς είναι-δυστυχώς οι αντίστοιχοι του Δήμου Λαμιέων αισθάνονται αδικημένοι καθώς βλέπουν να μην δικαιούνται τη χρηματοδοτική στήριξη έκτακτης ανάγκης παρότι έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές και σε πολλές περιπτώσεις τα μελισσοσμήνη τους γειτνιάζουν», τονίζεται στην επιστολή.

«Τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, πιστεύουμε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη λύσης του προβλήματος προκειμένου να αρθεί η αδικία που υφίστανται οι συκοπαραγωγοί της Β. Εύβοιας και οι γεωργοί που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή μελιού στο Δήμο Λαμιέων, να τύχουν χρηματοδοτικής στήριξης έκτακτης ανάγκης για να συνεχίσουν να παράγουν τα εξαιρετικής ποιότητας «Σύκα Βόρειας Εύβοιας» και τις ποικιλίες μελιού, που φιλοξενούνται και κοσμούν τις ξένες αγορές. Το ανωτέρω πρόβλημα είναι καταγεγραμμένο και από τους αρμόδιους ελεγκτές- εκτιμητές του ΕΛΓΑ», σημειώνεται.

Sports in

Στην Λουντογκόρετς ο Αγκιμπού Καμαρά

Μεταγραφή για τον Αφρικανό μέσο του Ολυμπιακού που συνεχίζει την καριέρα του στην Βουλγαρία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Ιουλίου 2024