Τρίτη 23 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Αντικειμενικές: Επανυπολογισμός και διορθώσεις σε 12 δήμους

Αντικειμενικές: Επανυπολογισμός και διορθώσεις σε 12 δήμους

Ιδιώτες εκτιμητές αναλαμβάνουν να «τρέξουν» ξανά τη διαδικασία καθορισμού των τιμών στις αντικειμενικές που λαμβάνει υπόψη της η Εφορία για 36 ζώνες

Στην τελική ευθεία εισέρχεται ο επανυπολογισμός στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε 12 δήμους της χώρας αλλά και η σταδιακή επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε εκατοντάδες περιοχές.

Οι υπόλοιπες ενστάσεις μαζί με αυτές του Δήμου Αθηναίων απορρίφθηκαν λόγω έλλειψης πραγματικών αποδεικτικών στοιχείων

Ιδιώτες εκτιμητές πιάνουν δουλειά αναλαμβάνοντας να «τρέξουν» ξανά τη διαδικασία καθορισμού των τιμών που λαμβάνει υπόψη της η Εφορία για 36 ζώνες σε 12 δήμους της χώρας για τους οποίους το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έκανε δεκτές τις ενστάσεις που είχαν υποβάλει ζητώντας «κούρεμα» των τιμών ζώνης οι οποίες εφαρμόζονται από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Η λίστα

Στη λίστα περιλαμβάνονται οι δήμοι Αγ. Αναργύρων – Καματερού, Βριλησσίων, Χαλανδρίου, Γλυφάδας, Πειραιά, Ιθάκης, Καρπάθου, Λουτρακίου, Σύμης, Πύργου, Ρόδου και Λέρου.

Όπως αναφέρει αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών «μετά την εισήγηση της αρμόδιας Επιτροπής ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αποφάσισε την επανάληψη της διαδικασίας για τις εν λόγω ζώνες και, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, εκδόθηκε η σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τους πιστοποιημένους εκτιμητές του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, για σύνταξη εισήγησης για τον καθορισμό των τιμών εκκίνησης των προαναφερόμενων ζωνών. Έχει ήδη πραγματοποιηθεί δημόσια κλήρωση μεταξύ των εκτιμητών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, με τη διαδικασία ανάθεσης να βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου να υποβληθούν νέες εκτιμήσεις για επανακαθορισμό των τιμών εκκίνησης στις 36 επίμαχες ζώνες».

Η προσφυγή

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο του 2023 είχαν προσφύγει στο υπουργείο Οικονομικών 169 δήμοι οι οποίοι θεωρώντας ότι οι αντικειμενικές αξίες είναι εξωπραγματικές ζήτησαν «κούρεμα» των τιμών ακόμα και πάνω από 50% ή και επαναφορά τους στα επίπεδα του 2018. Ωστόσο μόνο οι 12 δήμοι υπέβαλαν στην Επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών αιτιολογημένα και τεκμηριωμένα αιτήματα για αναπροσαρμογή των τιμών.

Οι υπόλοιπες ενστάσεις μεταξύ των οποίων και του μεγαλύτερου δήμου της χώρας, του Δήμου Αθηναίων, απορρίφθηκαν καθώς δεν συνοδεύονταν με πραγματικά αποδεικτικά στοιχεία.

Η προθεσμία

Οι ιδιώτες εκτιμητές μόλις αναλάβουν θα έχουν στη διάθεσή τους 15 εργάσιμες ημέρες για να ολοκληρώσουν το έργο τους και στη συνέχεια θα παραδώσουν το πόρισμά τους στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών με αρμόδιο παράγοντα να επισημαίνει ωστόσο ότι σε καμία περίπτωση η επανεκτίμηση των αντικειμενικών αξιών δεν οδηγεί αυτόματα σε μείωση των τιμών καθώς από τις αρχές του 2022 που ισχύουν οι σημερινές αντικειμενικές αξίες καταγράφονται σημαντικές αυξήσεις στις εμπορικές τιμές των ακινήτων.

Τον τελικό λόγο για την «τύχη» των αντικειμενικών αξιών στις «επίμαχες» ζώνες των 12 δήμων θα έχει ο υπουργός, ενώ εάν υπάρξουν διορθώσεις στις τιμές αυτές δεν θα ισχύσουν αναδρομικά αλλά από την ημερομηνία δημοσίευσης της υπουργικής απόφασης.

Ο ΕΝΦΙΑ

Αυτό σημαίνει ότι δεν αλλάζει τίποτα στον φετινό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ που πληρώνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά ούτε και στους φόρους μεταβίβασης για αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές που θα έχουν καταβληθεί μέχρι την εφαρμογή της νέας υπουργικής απόφασης.

Οι φόροι που επηρεάζονται

Σε περίπτωση «κουρέματος» των αντικειμενικών τιμών στους 12 δήμους αυτόματα θα μειωθούν μια σειρά φόρων και τελών που επιβαρύνουν τα ακίνητα όπως:

1. Ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα από εκμίσθωση/δωρεάν παραχώρηση χρήσης ακινήτου

2. Τεκμαρτό εισόδημα ιδιοχρησιμοποίησης  επαγγελματικής στέγης

3. Τεκμήριο  διαβίωσης σε ιδιόκτητη ή μισθωμένη  κατοικία

4.ΕΝΦΙΑ

5. Συμπληρωματικός φόρος επί συνόλου περιουσίας

6. Τέλος Ακίνητης Περιουσίας

7. Φόρος Ακίνητης Περιουσίας

8. ΦΠΑ στην αγορά νεόδμητων κτισμάτων και στην αντιπαροχή

9. Φόρος Μεταβίβασης/Χρησικτησίας Ακινήτων

10. Δημοτικοί φόροι επί του φόρου μεταβίβασης ακινήτων

11. Φόρος Ανταλλαγής

12. Φόρος Διανομής Ακινήτων

13. Δημοτικός φόρος μεταβίβασης ακινήτων

14. Αναλογικό τέλος μεταγραφής μεταβιβαστικών συμβολαίων

15. Φόρος Κληρονομιάς ή Γονικής Παροχής ακινήτων

16. Φόρος Δωρεάς ακινήτων

17. Αναλογικό τέλος μεταγραφής δωρεών και γονικών παροχών

18. Αναλογικό τέλος κτηματογράφησης προς το “Ελληνικό Κτηματολόγιο”

19. Πολεοδομικά πρόστιμα κατασκευής ή διατήρησης αυθαιρέτων

20. Εισφορές σε γη και χρήμα για ένταξη σε σχέδια πόλεων.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Οι λίγκες και οι παίκτες στα «χαρακώματα» με την FIFA – Επιστολή στην Κομισιόν κατά της ομοσπονδίας

Το κλίμα «μυρίζει μπαρούτι» και οι λίγκες μαζί με την παγκόσμια ένωση παικτών, ζητούν από την Κομισιόν να παρέμβει βάζοντας φρένο στα πλάνα της FIFA

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Ιουλίου 2024