Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Βέρνερ Χόγιερ: Στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας ο πρώην πρόεδρος της ΕΤΕπ

Βέρνερ Χόγιερ: Στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας ο πρώην πρόεδρος της ΕΤΕπ

Στο στόχαστρο έρευνας για διαφθορά, κατάχρηση επιρροής και υπεξαίρεση κονδυλίων της ΕΕ βρίσκεται ο πρώην πρόεδρος της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόγιερ. Τι απαντά

Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Βέρνερ Χόγιερ, βρίσκεται στο στόχαστρο έρευνας για διαφθορά, κατάχρηση επιρροής και υπεξαίρεση κονδυλίων της ΕΕ, κατηγορίες τις οποίες χαρακτήρισε “παράλογες και αβάσιμες”, αναφέρουν οι Financial Times.

Η έρευνα που αφορά τον Γερμανό οικονομολόγο Χόγιερ, ο οποίος ηγήθηκε της τράπεζας της ΕΕ επί δώδεκα χρόνια, διεξάγεται από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO), η οποία ασχολείται με τις έρευνες περί κατάχρησης κονδυλίων της ΕΕ.

Η ΕΤΕπ αποτελεί τον βραχίονα δανεισμού της ΕΕ και τον μεγαλύτερος πολυμερή αναπτυξιακό δανειστή στον κόσμο.

Κατά τη διάρκεια της διετούς θητείας του στην τράπεζα, ο Χόγιερ διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στην αναδιαμόρφωση των δραστηριοτήτων της προς μια πιο πράσινη ατζέντα, ενώ παράλληλα αντιτάχθηκε στις εκκλήσεις να αναλάβει περισσότερους κινδύνους. Τον διαδέχθηκε η Νάντια Καλβίνιο, πρώην αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης, τον Δεκέμβριο, στο τέλος της δεύτερης θητείας του.

«Παράλογοι και αβάσιμοι ισχυρισμοί»

Απαντώντας σε ερωτήσεις των Financial Times, ο Χόγιερ δήλωσε: «Οι ισχυρισμοί εναντίον μου είναι εντελώς παράλογοι και αβάσιμοι. Αναμένω τώρα να διερευνηθούν πλήρως και να διευκρινιστούν και ζητώ από την ΕΤΕπ να συνεργαστεί πλήρως με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Συνεργάζομαι πλήρως με τις αρχές και απαιτώ από αυτήν πλήρη διευκρίνιση των γεγονότων».

Η υπόθεση αυτή είναι μία από τις πιο προβεβλημένες που έχει δρομολογήσει η EPPO, η οποία, όπως και η ΕΤΕπ, εδρεύει στο Λουξεμβούργο. Το γραφείο του εισαγγελέα ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η ΕΤΕπ πήρε την ασυλία δύο πρώην υπαλλήλων της, ώστε να ερευνηθούν για υποψίες διαφθοράς, κατάχρησης επιρροής και υπεξαίρεσης κονδυλίων της ΕΕ. Ο δικηγόρος του Χόγιερ, Νικόλαος Γαζέας, δήλωσε ότι ο πρώην πρόεδρος είχε «ζητήσει ρητά την άρση της ασυλίας του».

Ο Γαζέας δήλωσε ότι το αντικείμενο της έρευνας αφορούσε την αποζημίωση που καταβλήθηκε σε αποχωρήσαντα υπάλληλο της ΕΤΕπ, μια συμφωνία που είχε υπογραφεί από τον Χόγιερ.

«Από νομικής άποψης, πρέπει να γνωρίζετε ότι οι νομικές προϋποθέσεις για την έναρξη ποινικής έρευνας από την EPPO είναι πολύ χαμηλές», δήλωσε. «Επομένως, δεν είναι ασυνήθιστο από νομικής άποψης ο υπογράφων μια συμφωνία να γίνεται και υποκείμενο σε μια έρευνα. Ο πελάτης μου δεν συμμετείχε ποτέ στις διαπραγματεύσεις γύρω από την αποχώρηση του υπαλλήλου».

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Το συγκινητικό μήνυμα του Βαγγέλη Μαρινάκη στον Κώστα Φορτούνη: «Πάντα μια θέση στο λιμάνι της καρδιάς μας»

Ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης αποχαιρέτησε τον Κώστα Φορτούνη με συγκινητικό τρόπο μέσα από τον επίσημο λογαριασμό των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024