Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Σε έργο για την τεχνολογική καινοτομία συμμετέχει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Σε έργο για την τεχνολογική καινοτομία συμμετέχει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Το περιφερειακό ταμείο ανάπτυξης της Κεντρικής Μακεδονίας διοργάνωσε την εναρκτήρια συνάντηση εταίρων στη Θεσσαλονίκη.

Την εναρκτήρια συνάντηση των εταίρων του ευρωπαϊκού έργου διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, ως επικεφαλής εταίρος του έργου.

Αφορά ένα πρωτοποριακό έργο που σχετίζεται με την τεχνολογική καινοτομία σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια κοινοπραξία 10 εταίρων, με επικεφαλής το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, έχει ενώσει τις δυνάμεις της για ένα φιλόδοξο σχέδιο με στόχο τη βελτίωση 9 περιφερειακών πολιτικών για βαθιά τεχνολογική καινοτομία (deep tech) που αποτελεί προτεραιότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναγνωρίζοντας τις δυνατότητές της να οδηγήσει σε οικονομική ανάπτυξη, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να αντιμετωπίσει παγκόσμιες προκλήσεις.

Η βαθιά τεχνολογία (deep tech) αναφέρεται σε τεχνολογίες αιχμής και επιστημονικές εξελίξεις ικανές να φέρουν επανάσταση στις βιομηχανίες. Παρά τις σημαντικές δυνατότητές της, οι Περιφέρειες σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση συχνά αγωνίζονται να την αξιοποιήσουν πλήρως, λόγω των προκλήσεων στην πρόσβαση σε πόρους, δίκτυα και δομές υποστήριξης. Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί μια απάντηση σε αυτές τις προκλήσεις. Με την προώθηση της διακρατικής συνεργασίας, το έργο στοχεύει να βοηθήσει τις συμμετέχουσες Περιφέρειες στο να αξιοποιήσουν το βαθύ τεχνολογικό τους δυναμικό και να ενισχύσουν πλήρως την περιφερειακή ανταγωνιστικότητα και συνοχή.

Στο εταιρικό σχήμα του έργου συμμετέχουν 10 φορείς από 9 χώρες της Ε.Ε.:Ελλάδα, Σουηδία, Ρουμανία, Αυστρία, Σλοβακία, Λιθουανία, Ισπανία, Πορτογαλία και Γαλλία.

Η διάρκεια του έργου  είναι 4 έτη, με επίσημη έναρξη την 1η Απριλίου 2024.

Εναρκτήρια συνάντηση

Κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας συνάντησης παρουσιάστηκαν τα εργαλεία πολιτικής των Περιφερειών που συμμετέχουν στο έργο και η σύνδεσή τους με τις δυνατότητες που παρέχει η βαθιά τεχνολογική καινοτομία.

Κατά τη δεύτερη ημέρα της συνάντησης, πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικές επισκέψεις (study visits) σε οργανισμούς που διαμορφώνουν το οικοσύστημα βαθιάς τεχνολογίας στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.

Η πρώτη επίσκεψη μελέτης – μεταξύ άλλων – πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τις τελευταίες έρευνες και τα επιτεύγματα των εργαστηρίων του ΕΚΕΤΑ.

Μέσα από αυτές τις βιωματικές εμπειρίες, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δουν σε βάθος παραδείγματα και καινοτόμες δράσεις καθώς και να αξιολογήσουν τις δυνατότητες αξιοποίησης αυτών των καλών πρακτικών με στόχο τη βελτίωση των δικών τους περιφερειακών πολιτικών.

Sports in

Και θα στο ξεπληρώσει η ιστορία…

Ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί μένει στο λιμάνι του και βάζει πλώρη για νέα θρυλικά κατορθώματα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024