Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την ανθεκτικότητα των πόλεων

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την ανθεκτικότητα των πόλεων

Σε αυτήν την πρώτη πρόσκληση, η διαδικασία επιλογής θα δώσει προτεραιότητα σε περιφέρειες/κοινότητες με αυξημένη ευπάθεια.

Το Φεβρουάριο του 2021, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε μια στρατηγική της ΕΕ για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή που καθορίζει πώς η ΕΕ μπορεί να προσαρμοστεί στις αναπόφευκτες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και να γίνει ανθεκτική στο κλίμα έως το 2050. Προωθώντας περαιτέρω την πεποίθηση ότι πρέπει να προσαρμοστούμε τώρα στο κλίμα του αύριο, η ΕΕ ξεκίνησε μια συγκεκριμένη αποστολή για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας όλων, είτε είναι περιφέρειες, πόλεις, πολίτες, είτε εταιρείες, στην κλιματική αλλαγή.

Η αποστολή της ΕΕ για την προσαρμογή στο κλίμα δίνει τη δυνατότητα στην Ευρώπη να προετοιμαστεί για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και να επιταχύνει τη μετατροπή σε μια Ευρώπη ανθεκτική στο κλίμα. Το έργο Pathways2Resilience (P2R) στοχεύει να αυξήσει την ανθεκτικότητα των ευρωπαϊκών περιοχών και κοινοτήτων απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Ενώ οι κλιματικοί κίνδυνοι αυξάνονται και πολλές περιοχές/κοινότητες δυσκολεύονται να τους αντιμετωπίσουν, είναι επίσης βασικοί παράγοντες για το μετριασμό και προσαρμογή στις επιπτώσεις της. Η προσέγγιση του P2R για τη μετασχηματιστική προσαρμογή στο κλίμα επιδιώκει να ενδυναμώσει τις περιφέρειες και τις κοινότητες μέσω της καινοτομίας των συστημάτων και της δημιουργίας ικανοτήτων για την ανθεκτικότητα στο κλίμα.

Διάρκεια έργου και προθεσμία υποβολής προτάσεων

Το P2R είναι ένα πενταετές έργο που υλοποιείται από μια κοινοπραξία 14 οργανισμών, που συντονίζεται από το EIT Climate-KIC. Ως μέρος των εργασιών του, το P2R θα υποστηρίξει τουλάχιστον 100 περιφέρειες/κοινότητες με ένα σύνολο 21 εκατομμυρίων ευρώ, κατά τη διάρκεια δύο προσκλήσεων, για τη συν – σχεδίαση προγραμμάτων για ένα μέλλον ανθεκτικό στο κλίμα και αντίστοιχες μετασχηματιστικές οδούς προσαρμογής και ατζέντα καινοτομίας που διασφαλίζουν μακροπρόθεσμο αντίκτυπο. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται για τις λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες/κοινότητες που είναι ευάλωτες στις κλιματικές επιπτώσεις και έχουν χαμηλή προσαρμοστική ικανότητα.

Ως εκ τούτου, σε αυτήν την πρώτη πρόσκληση, η διαδικασία επιλογής θα δώσει προτεραιότητα σε περιφέρειες/κοινότητες με αυξημένη ευπάθεια. Αυτή η πρόσκληση στοχεύει να συγκεντρώσει ένα ποικίλο και περιεκτικό χαρτοφυλάκιο περιοχών, διασφαλίζοντας μια ολοκληρωμένη επικύρωση του πλαισίου P2R. Τελικά, αυτή η στρατηγική θα ενισχύσει τη δέσμευση του έργου να βοηθήσει τις περιφέρειες και τις κοινότητες στην ανάπτυξη αποτελεσματικών μετασχηματιστικών σχεδίων προσαρμογής. Η πρόσκληση στοχεύει στην παροχή οικονομικής υποστήριξης σε 40 περιφέρειες/κοινότητες μέσω συμφωνιών επιχορήγησης, έως ανώτατου ποσού 210.000 €, μαζί με υπηρεσίες υποστήριξης και δραστηριότητες ανάπτυξης ικανοτήτων διάρκειας έως και 18 μηνών.

Προθεσμία: 22 Φεβρουαρίου 2024 Πληροφορίες: https://www.pathways2resilience.eu/Πηγή: Δελτίο Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεμάτων και Αναπτυξιακού Σχεδιασμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024