H Περιφέρεια Κρήτης σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τον θαλάσσιο χωρικό σχεδιασμό
Ο κύριος στόχος του Εργαστηρίου ήταν η παροχή εργαλείων για να προσδιοριστούν οι βασικές πτυχές που απαιτούνται για τη δημιουργία μιας Κοινότητας Πρακτικής.
Η Περιφέρεια Κρήτης στα πλαίσια της συνεργασίας στο ευρωπαϊκό έργο REGINA, συμμετείχε στο Διεθνές Εργαστήριο με θέμα το Θαλάσσιο Χωρικό Σχεδιασμό, στην πόλη – λιμάνι Βίγκο στη βορειοδυτική Ισπανία.
Το Εργαστήριο επικεντρώθηκε στην προσομοίωση της οικοδόμησης μιας Κοινότητας Πρακτικής (CoP) μεταξύ των συμμετεχόντων ευρωπαϊκών παραθαλάσσιων περιφερειών προκειμένου να βελτιώσουν τη συμμετοχή τους στις εθνικές διαδικασίες Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, με εστίαση στην αντιμετώπιση των αδύναμων ενδιαφερομένων πολιτών ή φορέων.
Που στοχεύει το πρόγραμμα

Ο κύριος στόχος του Εργαστηρίου, σύμφωνα με όσα έχουμε πληροφορηθεί, ήταν η παροχή εργαλείων για να προσδιοριστούν οι βασικές πτυχές που απαιτούνται για τη δημιουργία μιας Κοινότητας Πρακτικής (CoP) σε ένα συγκεκριμένο επιλεγμένο θέμα, δηλαδή πως χτίζεται μια αποτελεσματική Διαβούλευση.
Επίσης στο Εργαστήριο συζητήθηκαν τα θέματα : της ανάγκης ύπαρξης τοπικά προσαρμοσμένων σχεδίων, πώς να βελτιωθεί η συμμετοχή των πιο αδύναμων ενδιαφερομένων πολιτών και της ανταλλαγής καλών πρακτικών.

Συγκεκριμένα θέματα – παραδείγματα που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν οι Κοινότητες Πρακτικής (CoP) είναι η ανάπτυξη θαλάσσιων αιολικών πάρκων, (αυτό το παράδειγμα αναφέρθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης με βάση την εμπειρία της πρόσφατης διαβούλευσης για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα στο Λασίθι), προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή (άνοδος της στάθμης της θάλασσας και διάβρωση), βιώσιμος τουρισμός, υδατοκαλλιέργεια και αλιεία από την προοπτική του Θαλάσσιου Χωρικού Σχεδιασμού.
- Χιλιάδες συλλήψεις σε επιχείρηση της Interpol για τη διαδικτυακή απάτη –
- Πέθανε η ακτιβίστρια Πάολα Ρεβενιώτη: «Αναπνέουμε πιο ελεύθερα χάρη σε εκείνη»
- Θεσσαλονίκη: Διασωληνωμένος σε κρίσιμη κατάσταση ο νεαρός που έκανε βουτιά στο νερό και έσπασε τον αυχένα του
- Ο Λεμπρόν… σκέφτεται τους Χιτ του Γιάννη: «Οι τρεις ομάδες που εξετάζει για το επόμενο βήμα»
- Το… δώρο του Ερντογάν στους ηγέτες του ΝΑΤΟ – Γιατί ο Στάρμερ δεν το πήρε μαζί του
- Άργος: Στο μικροσκόπιο της βαλλιστικής οι 13 κάλυκες και οι τρύπες από σφαίρες στον τοίχο – Βίντεο από το σημείο
- Θάλεια Ματίκα – Τάσος Ιορδανίδης: Επεισοδιακή παράσταση στο Κιλκίς λόγω μιας ακρίδας
- Στον Ολυμπιακό ο Ζότα Σίλβα! (pic)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 09.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/afrah-XwMmC_x6nsY-unsplash-1-315x220.jpg)










































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442