Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Ιταλία: Το οργανωμένο έγκλημα επικεντρώνεται πλέον «περισσότερο στη διαφθορά απ' ό,τι στη βία»

Ιταλία: Το οργανωμένο έγκλημα επικεντρώνεται πλέον «περισσότερο στη διαφθορά απ’ ό,τι στη βία»

«Σήμερα οι μαφίες προτιμούν να κατευθύνουν την προσοχή τους στην επιχειρηματική σφαίρα», αναφέρεται στην έκθεση που παραδόθηκε στο κοινοβούλιο της Ιταλίας.

Τα ιταλικά συνδικάτα του οργανωμένου εγκλήματος επικεντρώνουν όλο και περισσότερο στη διαφθορά και τη διείσδυση στη νόμιμη οικονομία και λιγότερο στη βία, σύμφωνα με έκθεση προς το κοινοβούλιο της Διεύθυνσης Ερευνών κατά της Μαφίας για τις δραστηριότητες του οργανωμένου εγκλήματος κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι τα συνδικάτα του οργανωμένου εγκλήματος προσαρμόζονται εδώ και κάποιο χρόνο στις κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές και έχουν «αντικαταστήσει τη χρήση βίας, η οποία μειώνεται όλο και περισσότερο, αν και δεν αποκηρύσσεται, με στρατηγικές σιωπηρής διείσδυσης και πράξεων διαφθοράς».

Η κύρια πηγή εσόδων για το οργανωμένο έγκλημα πάντως, παραμένει το λαθρεμπόριο ναρκωτικών

«Σήμερα οι μαφίες προτιμούν να κατευθύνουν την προσοχή τους στην επιχειρηματική σφαίρα, επωφελούμενες από το τεράστιο κεφάλαιο που έχουν συσσωρεύσει μέσω παράνομων δραστηριοτήτων», αναφέρεται ακόμα στη έκθεση.

Εντούτοις υπογραμμίζεται επίσης ότι η κύρια πηγή εσόδων για το οργανωμένο έγκλημα παραμένει το λαθρεμπόριο ναρκωτικών.

Σύμφωνα με την έκθεση, πάνω από 29 δισεκατομμύρια ευρώ σε περιουσιακά στοιχεία κατασχέθηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 για ύποπτες διασυνδέσεις με δραστηριότητες της μαφίας.

Ο κίνδυνος

Στην έκθεση υπογραμμίζεται ο κίνδυνος να επιδιώξουν οι μαφίες να πάρουν ένα κομμάτι από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΕΣΑΑ, NRRP), ένα τεράστιο πρόγραμμα που επιδιώκει να κάνει πιο «πράσινη» και πιο σύγχρονη την ιταλική οικονομία με τη βοήθεια σχεδόν 200 δισεκ. ευρώ σε επιδοτήσεις και χαμηλότοκα δάνεια από την ΕΕ.

Υπογραμμίζεται επίσης ότι το υπουργείο Εσωτερικών έχει εφαρμόσει στρατηγικές για να εμποδίσει κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 διατυπώθηκαν 11.890 αιτήματα για διεξαγωγή ερευνών κατά του οργανωμένου εγκλήματος αναφορικά με το ΕΣΑΑ και οκτώ από αυτά οδήγησαν σε απαγορεύσεις.

Πηγή: ΑΠΕ, ANSA

Sports in

Νίκησε, αλλά δεν ξεμπέρδεψε ο ΠΑΟΚ (3-2)

Ο ΠΑΟΚ με τρία γκολ από τους δύο στόπερ του, Εκόνγκ και Κουλεράκη, νίκησε με 3-2 την Μπόρατς Μπάνια Λούκα κι έκανε το πρώτο βήμα για την πρόκριση στον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024