Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα: Γιατί ο Τζέφρι Πάιατ πιστεύει πως η Ελλάδα μπορεί να γίνει ηγέτιδα στα υπεράκτια αιολικά πάρκα

Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα: Γιατί ο Τζέφρι Πάιατ πιστεύει πως η Ελλάδα μπορεί να γίνει ηγέτιδα στα υπεράκτια αιολικά πάρκα

«Έχω συνομιλήσει με Έλληνες υπουργούς γιατί βλέπουμε ευκαιρίες για την Ελλάδα να λειτουργήσει ως ηγέτης του offshore στην Ευρώπη» είπε ο Τζέφρι Πάιατ στο συνέδριο για το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα.

Την άνοδο της Ελλάδας στη δεύτερη θέση στο μερίδιο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή της ΕΕ, γεγονός που της δίνει την ευκαιρία να αποτελέσει ηγετική δύναμη στα υπεράκτια αιολικά πάρκα, υπογράμμισε ο Τζέφρι Πάιατ μιλώντας στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη για το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα και του Ιδρύματος Ζόραν Ζάεφ.

Παράλληλα, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα ενεργειακών πόρων αναφέρθηκε στις ενέργειες που κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες για την ενεργειακή μετάβαση. «Το πιο σημαντικό που κάνει η κυβέρνηση Μπάιντεν για αυτά τα ζητήματα είναι ότι ψηφίστηκε από το Κονγκρέσο ένας νόμος για τον πληθωρισμό και άλλαξε τελείως τον τρόπο που προσεγγίζουν οι ΗΠΑ τα ζητήματα αυτά. Έχουν επενδυθεί 224 εκατ. χάρη σε αυτό το νομοθέτημα της μείωσης του πληθωρισμού. Πρόκειται για το πιο σημαντικό νομοθέτημα που άπτεται της κλιματικής αλλαγής στις ΗΠΑ και μέσα από αυτό θα μπορέσουμε να περιορίσουμε κατά 40% τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2030» σημείωσε ο κ. Πάιατ.

«Ο στόχος μας είναι να επιταχύνουμε τις επενδύσεις και την καινοτομία για να επωφεληθούν όλοι» πρόσθεσε ο Αμερικανός αξιωματούχος. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκπέμπουν περίπου το 11% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως, όμως δεν μπορούμε να λύσουμε το ζήτημα της κλιματικής κρίσης αν δεν συνεργαστούμε και οι υπόλοιποι» συμπλήρωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών για τους Ενεργειακούς Πόρους των ΗΠΑ, επαναλαμβάνοντας ότι αν θέλουμε να πετύχουμε τους στόχους για την κλιματική αλλαγή θα πρέπει να ασχοληθούμε με όλα τα ζητήματα.

Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα Ελληνικές εταιρείες που πρωτοπορούν

Ο κ. Πάιατ, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα και νυν υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα ενεργειακών πόρων, αναφέρθηκε σε δύο ελληνικές εταιρείες που όπως είπε μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο.

Η εταιρεία «Ελληνικά Καλώδια» προσφέρει υλικό για την κατασκευή του καλωδίου που θα συνδέει στο δίκτυο ηλεκτροδότησης υπεράκτιο αιολικό πάρκο που πρόκειται να κατασκευαστεί έξω από τις ακτές της Βιρτζίνια, όπου ζει και ο ίδιος ο κ. Πάιατ.

Ο Αμερικανός υφυπουργός αναφέρθηκε επίσης στην εταιρεία Sunlight, η οποία διαθέτει εγκαταστάσεις παραγωγής μπαταριών στην Θράκη αλλά και στις ΗΠΑ. Οι μπαταρίες, εξήγησε, είναι απαραίτητες για την ενεργειακή μετάβαση, καθώς μπορούν να αποθηκεύουν το πλεόνασμα της παραγωγής από ΑΠΕ και να το διοχετεύουν στο δίκτυο όποτε χρειάζεται.

Οι δύο ελληνικές εταιρείες μπόρεσαν να αξιοποιήσουν τα φορολογικά κίνητρα που προσφέρει ο νέος αμερικανικός νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού, βασικό εργαλείο προσέλκυσης επενδύσεων για την ενεργειακή μετάβαση και την επίτευξη των κλιματικών στόχων των ΗΠΑ, ανέφερε ο κ. Πάιατ. Μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί κονδύλια 224 δισ. δολαρίων, είπε.

«Έχω συνομιλήσει με Έλληνες υπουργούς γιατί βλέπουμε εξαιρετικές ευκαιρίες για την Ελλάδα να λειτουργήσει ως ηγέτης του offshore στην Ευρώπη» δήλωσε, αναφερόμενος στα υπεράκτια αιολικά πάρκα που σχεδιάζει και η Ελλάδα.

Στα Δυτικά Βαλκάνια, πρόσθεσε ο κ. Πάιατ, υπάρχει επίσης αφθονία αναξιοποίητης γεωθερμικής ενέργειας, θέμα για το οποίο διεξάγονται συζητήσεις με τη Βουλγαρία.

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ο Αμερικανός υφυπουργός Ενεργειακών Πόρων έκανε επίσης εκτενή αναφορά στις ενεργειακές υποδομές που θα επιτρέψουν στην Ευρώπη να απεξαρτηθεί οριστικά από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Η Συμφωνία των Πρεσπών, ανέφερε, επέτρεψε να ξεκινήσει η συζήτηση για διασύνδεση και συνεργασία στην περιοχή των Βαλκανίων. Οι ΗΠΑ στηρίζουν τον αγωγό που θα μεταφέρει στην Ευρώπη αέριο από την Αλεξανδρούπολη μέσω της Βόρειας Μακεδονίας, είπε.

Με στόχο την ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία οι ΗΠΑ στηρίζουν επίσης την κατασκευή αγωγού που θα μεταφέρει αέριο από την Αίγυπτο μέσω Κύπρου.

Ο κ. Πάιατ, τέλος, αναφέρθηκε και στην ΔΕΗ.. «Είμαστε υπέρ της μετατροπής της ΔΕΗ σε μια πιο φιλόδοξη επιχείρηση που θα ασχολείται περισσότερο με την αγορά» είπε.

«Θα επενδύσει εξάλλου στη Ρουμανία, και αυτό θα έχει ένα πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Sports in

Μεγάλη μεταγραφή για τη Νότιγχαμ Φόρεστ – Κόκκινος ο Νίκολα Μιλένκοβιτς (pic)

Την απόκτηση του Νίκολα Μιλένκοβιτς από τη Φιορεντίνα ανακοίνωσε σήμερα (18/7) η Νότιγχαμ Φόρεστ, με τις δύο πλευρές να υπογράφουν συμβόλαιο πενταετούς διάρκειας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024