Τους κανόνες για ξέπλυμα χρήματος παραβίασε η HSΒC στην Ελβετία – Τι εντόπισαν οι αρχές
Η ελβετική χρηματοοικονομική ρυθμιστική αρχή, Finma, ανακοίνωσε ότι η HSBC Private Bank απέτυχε να πραγματοποιήσει επαρκείς ελέγχους σχετικά με δύο πολιτικά συνδεδεμένα άτομα
Ο ελβετικός τραπεζικός κλάδος της HSBC «παραβίασε σοβαρά τη νομοθεσία της χρηματοπιστωτικής αγοράς» και του έχει απαγορευτεί προσωρινά να συναλλάσσεται με «πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα» λόγω παραβίασης των κανόνων πρόληψης ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
Η ελβετική χρηματοοικονομική ρυθμιστική αρχή, Finma, ανακοίνωσε ότι η HSBC Private Bank απέτυχε να πραγματοποιήσει επαρκείς ελέγχους σχετικά με δύο «επαγγελματικές σχέσεις υψηλού κινδύνου» με πολιτικά συνδεδεμένα άτομα, αποτυγχάνοντας να ελέγξει σωστά τόσο την προέλευση όσο και τον σκοπό ή το ιστορικό των εμπλεκόμενων περιουσιακών στοιχείων.
«Αδιευκρίνιστες» συναλλαγές της HSBC
Οι συναλλαγές μεταξύ ενός κυβερνητικού ιδρύματος στο Λίβανο και την Ελβετία που κρίθηκαν «υψηλού κινδύνου» και αξίας άνω των 300 εκατομμυρίων δολαρίων «δεν διευκρινίστηκαν και δεν τεκμηριώθηκαν επαρκώς, καθιστώντας αδύνατο να διαπιστωθεί ο νόμιμος χαρακτήρας αυτών των συναλλαγών», ανέφερε σε σημερινή ανακοίνωσή της η εποπτική αρχή.
Οι συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 2002 και 2015, με κεφάλαια που προέρχονται από το κυβερνητικό ίδρυμα στο Λίβανο να μεταφέρονται στην Ελβετία πριν επιστρέψουν σε άλλους λογαριασμούς στον Λίβανο.
«Ποτέ η τράπεζα δεν διευκρίνισε γιατί ένας μεταβατικός λογαριασμός που διατηρήθηκε σε αυτήν χρησιμοποιήθηκε για αυτές τις συναλλαγές», είπε η Finma.
Η ρυθμιστική αρχή σημείωσε ότι έως ότου διενεργηθεί έλεγχος από την HSBC σε όλες τις δραστηριότητές της με οποιοδήποτε πολιτικά συνδεδεμένο άτομο ή πρόσωπο που θεωρείται υψηλού κινδύνου, η τράπεζα δεν μπορεί να συνάψει νέες επιχειρηματικές σχέσεις με πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα.
Η Finma, η οποία δρομολόγησε για πρώτη φορά διαδικασίες κατά της τράπεζας τον Δεκέμβριο του 2021, επισήμανε ότι η τράπεζα δεν ειδοποίησε το γραφείο αναφοράς ξεπλύματος χρήματος ακόμη και το 2016, όταν αποφάσισε να κλείσει τις σχετικές επιχειρηματικές σχέσεις υπό το φως των διαφόρων κινδύνων, ενώ δεν υποβλήθηκε καμιά αναφορά μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020.
Πηγή: ΟΤ
- Και επίσημα ο Γεντβάι στην Αλ Σαμπάμπ (pic)
- Greeks Most Pessimistic in Eurozone on Inflation, Growth, ECB Says
- Εξωδικαστικός μηχανισμός: Ανοίγει τη Δευτέρα – Οι κρίσιμες λεπτομέρειες
- Ελληνική οικονομία: Η επόμενη «μάχη» μετά το δημόσιο χρέος
- Γιατί ο Μέσι είναι νοκ άουτ απο το All Star game του MLS
- Βόλος: Νεκρός εντοπίστηκε 65χρονος έπειτα από φωτιά στο σπίτι του
- Μότσαρτ: Ο σπεκουλαδόρος δούκας, η απλήρωτη αμοιβή και το χειρόγραφο που βρέθηκε 248 χρόνια αργότερα
- Λαμία: Μητέρα κρατούσε αγκαλιά το νεκρό παιδί της για πάνω από ένα 24ωρο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 26.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/george-dumitrache-B9N8Vv55hn4-unsplash-315x220.jpg)






![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-230x130.jpg)



































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442