Σάββατο 13 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
ΤΑΙΠΕΔ: Τελειώνει με νομοσχέδιο το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, ο νέος ρόλος για το PPF

ΤΑΙΠΕΔ: Τελειώνει με νομοσχέδιο το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, ο νέος ρόλος για το PPF

Ο νέος ρόλος για το PPF που ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη

Δεκατρία χρόνια μετά την ίδρυση του και με απολογισμό 48 αποκρατικοποιήσεις και παραχωρήσεις υποδομών στα πέτρινα χρόνια των μνημονίων, το ΤΑΙΠΕΔ τελειώνει…

Ό,τι πουλήθηκε, πουλήθηκε και ό,τι πήγε στο δημόσιο χρέος, πήγε, με βάση τον σκοπό ίδρυσης του ΤΑΙΠΕΔ, όπως αυτός θεσπίστηκε το 2011. Από το 2011 μέχρι το 2020 μετρά 9 δισ. ευρώ έσοδα κι αν προστεθούν και άλλα 5,7 δισ. ευρώ που υπολογίζει για το 2024 ο κρατικός προϋπολογισμός, τότε στα ταμεία του ΤΑΙΠΕΔ συγκεντρώνονται τουλάχιστον 16 δισ. ευρώ. Χρήματα τα οποία με βάση τη συμφωνία δανειστών και ελληνικού δημοσίου κατευθύνονται για την απομείωση του δημόσιου χρέους.

Τίτλοι τέλους στο ΤΑΙΠΕΔ

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νομοσχέδιο που θα παρουσιαστεί επισήμως αύριο 18 Ιουνίου από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη θα προβλέπεται η απορρόφηση του ΤΑΙΠΕΔ αλλά και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από το Υπερταμείο. Και το ΤΧΣ να θυμίσουμε ότι είχε δημιουργηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και μετά την εξυγίανσή τους πλέον ο ρόλος του τελειώνει. Ήδη είναι σε εξέλιξη η διάθεση των πακέτων μετοχών που ανήκαν στο κράτος μέσω του ΤΧΣ.

Σε ό,τι αφορά το ΤΑΙΠΕΔ, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι παύει πια να υφίσταται το σκέλος του που ασχολούταν με τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Σύμφωνα με πηγές, «ο σκοπός του εκπληρώθηκε και πλέον ό,τι έχει απομείνει προς αξιοποίηση μπορεί να υλοποιηθεί από το Υπερταμείο και το PPF – Μονάδα Ωρίμανσης Έργων.

Υπερταμείο

Για το Υπερταμείο στο οποίο είναι σήμερα θυγατρικές το ΤΑΙΠΕΔ και το ΤΧΣ ενδυναμώνεται ο ρόλος του και διευρύνονται οι δραστηριότητες του.

Όπως προαναφέρθηκε το Υπερταμείο απορροφά τις δύο προαναφερόμενες εταιρείες. Ως ανεξάρτητη νομική οντότητα και θυγατρική μένει μόνο το PPF, το οποίο και συνεχίζει τον αναπτυξιακό του ρόλο που είναι η ωρίμανση έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και η προκήρυξη διεθνών διαγωνισμών για την εκτέλεση τους. Πέραν αυτών των έργων το PPF αναλαμβάνει και την υλοποίηση συμβάσεων άλλων εταιρειών και φορέων του δημοσίου.

Επενδυτικό Ταμείο

Εξάλλου, όπως έχει αναγγείλει και ο κ. Χατζηδάκης συστήνεται Επενδυτικό Ταμείου υπό το Υπερταμείο.

Το Ταμείο αυτό θα προικοδοτηθεί με τα μισά κεφάλαια από την πώληση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο ελληνικό δημόσιο. Οι δύο εταιρείες ύδρευσης ανήκαν κατά πλειοψηφία στο Υπερταμείο και το ΤΑΙΠΕΔ και με νόμο η κυβέρνηση αποφάσισε την επιστροφή τους στο κράτος. Ουσιαστικά θα πρέπει το δημόσιο να εξαγοράσει τις μετοχές που κατέχουν Υπερταμείο και ΤΑΙΠΕΔ.

Το Επενδυτικό Ταμείο θα επενδύει κεφάλαια σε ελληνικές εταιρείες του ιδιωτικού τομέα με αναπτυξιακές προοπτικές καθώς και σε κλάδους αιχμής, όπως στην τεχνολογία, την πράσινη και μπλε οικονομία κλπ.

ΔΕΚΟ

Με το νομοσχέδιο έρχονται όμως και σαρωτικές αλλαγές σε ΔΕΚΟ που υπάγονται στο Υπερταμείο.

Τέτοιες είναι οι εταιρείες του ομίλου ΟΑΣΑ, τα ΕΛΤΑ, οι Οργανισμοί Κεντρικών Αγορών Αθήνας και Θεσσαλονίκης κλπ.

Όπως έχει αναγγείλει ο κ. Χατζηδάκης στόχος είναι οι ΔΕΚΟ αυτές – ως επί το πλείστον προβληματικές – να μετατραπούν σε «μικρές ΔΕΗ».

Έτσι αναμένεται να θεσπιστεί ευελιξία στις προσλήψεις προσωπικού και στελεχών και ενδεχομένως και στο μισθολογικό των εταιρειών. Ευελιξία θα θεσπιστεί και στις προμήθειες αγαθών και υπηρεσιών.

Πηγή ΟΤ

Sports in

Η επιστροφή του Βεζένκοφ και το… άλλο σενάριο για Πίτερς και Πετρούσεφ

Πώς θα διαμορφωθεί το ρόστερ του Ολυμπιακού αν τελικά γίνει πράξη η επιστροφή του Σάσα Βεζένκοφ στο λιμάνι;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 13 Ιουλίου 2024