Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Οι CEO's συρρέουν ανοιχτά στο πλευρό του Τραμπ προσδοκώντας να ορίσουν την ατζέντα

ΗΠΑ: Οι CEO’s συρρέουν ανοιχτά στο πλευρό του Τραμπ προσδοκώντας να ορίσουν την ατζέντα

Διευθύνοντες σύμβουλοι μεγάλων οικονομικών κολοσσών συρρέουν διακριτικά ή και όχι στο πλευρό του Ντόναλντ Τραμπ, προσδοκώντας μια θέση στο τραπέζι.

Όταν ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε την προεδρία το 2016, οι ηγέτες των επιχειρήσεων συνέρρευσαν για να συναντηθούν μαζί του, ελπίζοντας να μετριάσουν τις εμπορικές πολιτικές και τη λαϊκιστική ρητορική του, ενθαρρύνοντας παράλληλα τη φιλική προς τις επιχειρήσεις ατζέντα του για τη φορολογία και την απορρύθμιση, όπως εξιστορεί η Wall Street Journal.

Τώρα, εν έτη 2024 συρρέουν για να τον συναντήσουν ξανά. Από τότε που ο Τραμπ νίκησε τον τελευταίο μεγάλο αντίπαλό του στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών, πολλά μεγάλα ονόματα από τον κόσμο της οικονομίας έχουν συνταχθεί πίσω του.

Μια δεύτερη θητεία του Τραμπ θα μπορούσε να είναι πιο ευχάριστη με τον κατάλληλο αντιπρόεδρο στο πλευρό του, υποστηρίζει μερίδα των CEO’s

Αυτή την εβδομάδα, μια σειρά από ανώτατα στελέχη άκουσαν προσεκτικά καθώς υποσχέθηκε περισσότερες φορολογικές μειώσεις και αντιστάθμισε κάποιες από τις πιο σκληρές υποσχέσεις του για τη μετανάστευση.

Διστακτική αγάπη

Τα στελέχη λένε ότι η προθυμία τους να ακούσουν τον Τραμπ πηγάζει από την απογοήτευση με τον πρόεδρο Μπάιντεν, την αυξανόμενη συνειδητοποίηση ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να κερδίσει και την επιθυμία να διαμορφώσουν την ατζέντα του Ρεπουμπλικανού πριν από τις εκλογές αντί να αγωνίζονται να το κάνουν μετά. Πολλοί που αποστασιοποιήθηκαν από τον Τραμπ μετά την εξέγερση στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021 από τους υποστηρικτές του πρώην προέδρου έχουν μαλακώσει τις επικρίσεις τους.

Ακόμα και διευθύνοντες σύμβουλοι όπως ο Τζέιμι Ντίμον της JPMorgan Chase και ο Μπράιαν Μούνιχαν της Bank of America, οι οποίοι ιστορικά (και θεσμικά) αποφεύγουν να κάνουν δηλώσεις, έχουν δείξει σημάδια προτίμησης στις πολιτικές του Τραμπ ή έχουν μιλήσει λιγότερο θετικά για τις πολιτικές του Μπάιντεν.

Ο Ντίμον, ο Μούνιχαν, η διευθύνουσα σύμβουλος της Citi Τζέιν Φρέιζερ και ο Τσάρλι Σάρφ της Wells Fargo ήταν όλοι παρόντες στη συνάντηση του Business Roundtable την Πέμπτη, όπου ο Τραμπ μίλησε στην ομάδα. Αυτή είναι μια ιστορία από μόνη της.

Τρίβουν τα χέρια τους οι CEO’s των κολοσσών πως θα έχουν άμεση πρόσβαση στον πρόεδρο των ΗΠΑ, τρίβει και ο υποψήφιος πρόεδρος τα δικά του.

Τι περιμένουν από τον Τραμπ

Ο Τραμπ τους είπε ότι ως πρόεδρος των ΗΠΑ θα είναι καλύτερος από τον Μπάιντεν σε θέματα φορολογίας και οικονομίας. Είπε ότι ο φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι στο 20%, ενώ κάποια στιγμή υποστήριξε ότι θα μπορούσε να μειωθεί μέχρι και στο 15%, τον αρχικό στόχο της προεκλογικής του εκστρατείας, σύμφωνα με άτομο που ήταν εκεί.

Ο Ντίμον εξέπληξε τους συναδέλφους του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας στις αρχές του έτους, όταν σε τηλεοπτική του εμφάνιση δήλωσε ότι ο Τραμπ είχε «κάπως δίκιο» σε ορισμένα πράγματα, όπως το εμπόριο και η μετανάστευση.

Ο Μούνιχαν, πιο συγκρατημένος από τον Ντίμον, επέκρινε τις πολιτικές του Μπάιντεν ως κακές για τις επιχειρήσεις, βασιζόμενος σε συζητήσεις με πελάτες της τράπεζας. Έχει πει στους τηλεθεατές ότι οι πελάτες της τράπεζας, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται στο κέντρο της χώρας, διαμαρτύρονται για τις πολιτικές του Μπάιντεν και συγκεκριμένα για την αδειοδότηση ενεργειακών έργων και τη σύναψη συμφωνιών.

Ο Τραμπ λέει στους επιχειρηματίες κυρίως αυτά που θέλουν να ακούσουν. Εκτός από περισσότερες φοροελαφρύνσεις, έχει πει ότι θα είναι φιλικός προς την τεχνητή νοημοσύνη και ότι θα μειώσει τις ρυθμίσεις (τους κανόνες), ιδίως για τις συναλλαγές. Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Μπάιντεν ήταν από τις πιο επιθετικές τα τελευταία χρόνια προσπαθώντας να εμποδίσει τις συγχωνεύσεις και να περιορίσει τις γιγαντιαίες εταιρείες.

H νύφη του προέδρου Τραμπ, Λάρα, έχει μπει για τα καλά στη μάχη των εκλογών στηρίζοντας τον πεθερό της.

Τραμπ εναντίον…Δημοκρατίας

Αλλά οι πολιτικές του Τραμπ σε τομείς όπως η μετανάστευση και οι δηλώσεις που έχει κάνει και οι οποίες αμφισβητούν το κράτος δικαίου κάνουν τις επιχειρήσεις επιφυλακτικές. Την Πέμπτη, έθεσε στους Ρεπουμπλικάνους της Βουλής των Αντιπροσώπων την ιδέα -χωρίς να εισέλθει σε λεπτομέρειες- για ένα ομοσπονδιακό σύστημα εσόδων με όλους τους δασμούς, αρκετά μεγάλο ώστε να αντικαταστήσει τον φόρο εισοδήματος. Ενώ έχει κατηγορηθεί και για μια μεγαλειώδη εκστρατεία προπαγάνδας εν μέσω πανδημίας.

Δήλωσε σε επιχειρηματίες ότι τάσσεται υπέρ των αλλαγών στο μεταναστευτικό σύστημα και ότι θέλει να δοθεί η ευκαιρία στους μορφωμένους αλλοδαπούς και στους φοιτητές πανεπιστημίων που έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό στις ΗΠΑ να παραμείνουν στη χώρα.

Είπε ότι δεν επιθυμεί την αποχώρηση των ΗΠΑ από τον ΝΑΤΟ, αλλά ότι κάθε κράτος-μέλος θα πρέπει να πληρώνει το μερίδιο που του αναλογεί. Τα έθνη που είναι μέλη της συμμαχίας δεσμεύονται να δαπανούν το 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος τους για την άμυνα.

Δεν είχαν πολλά προβλήματα όμως με τον Μπάιντεν

Παρά τη γκρίνια ορισμένων CEO, οι επιχειρήσεις ευημερούσαν υπό τον Μπάιντεν. Οι μετοχές βρίσκονται κοντά σε ρεκόρ, τα εταιρικά κέρδη είναι αυξημένα, ο πληθωρισμός έχει μειωθεί και η οικονομία έχει μέχρι στιγμής καταφέρει μια ήπια προσγείωση παρά τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Βιομηχανίες όπως η ενέργεια που φαινόταν να κινδυνεύουν από τις πολιτικές του Μπάιντεν τα πήγαν καλά.

Μεγάλο μέρος της εταιρικής Αμερικής φοβόταν μια επαναληπτική μάχη Μπάιντεν-Τραμπ. Για μήνες, οι χρηματοδότες με βαθιά τσέπη έψαχναν για εναλλακτικές λύσεις αντί των δύο ανδρών. Οι αγαπημένοι τους υποψήφιοι περιλάμβαναν τη Νίκι Χέιλι.

Κάποιοι μάλιστα πρότειναν υποψηφιότητες με μεγάλη πιθανότητα, όπως η υπουργός Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο, η οποία μιλούσε τη γλώσσα τους, δεδομένου του επιχειρηματικού της υπόβαθρου. (Ο Μπιλ Ακμαν, hedge funder, προέτρεψε ανεπιτυχώς τον ίδιο τον Ντίμον να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος).

Οι άνθρωποι του προέδρου είναι πάντα δίπλα του για να τον κολακέψουν και να συμφωνήσουν με οποιαδήποτε ιδέα, όσο τρελή και αν είναι για τον μέσο άνθρωπο.

Δεν τον συμπαθούν, αλλά…

Η ομάδα του Τραμπ είχε άγχος ότι οι διευθύνοντες σύμβουλοι μπορεί να μην ήταν πολύ φιλόξενοι, εν μέρει λόγω της πρόσφατης καταδίκης του πρώην προέδρου στη δίκη του για τα χρήματα που είχε δώσει για να τα εξαφανίσει, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει το θέμα. Αλλά πολλοί από αυτούς που δεν συμπαθούν τον Τραμπ ή κάποια από τα πράγματα που έχει κάνει ή πει φάνηκε ότι ήταν πρόθυμοι να δώσουν στον Τραμπ μια δεύτερη ματιά, είπε η πηγή.

Η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ αμφισβήτησε τον χαρακτηρισμό ότι η ομάδα του ήταν νευρική, λέγοντας ότι ο Τραμπ, ως επιχειρηματίας ο ίδιος, αισθανόταν άνετα στο σκηνικό. «Ο πρόεδρος Τραμπ έγινε θερμά δεκτός από όλους στην αίθουσα και επαινέθηκε για τις πολιτικές του προτάσεις σχετικά με την απορρύθμιση και τις φορολογικές περικοπές», δήλωσε ο εκπρόσωπος Στίβεν Τσανγκ.

Πολλά στελέχη λένε ότι μια δεύτερη θητεία του Τραμπ θα μπορούσε να είναι πιο ευχάριστη με τον κατάλληλο αντιπρόεδρο στο πλευρό του. Ο γερουσιαστής της Νότιας Καρολίνας Τιμ Σκοτ, ο γερουσιαστής της Φλόριντα Μάρκο Ρούμπιο, ο γερουσιαστής του Οχάιο Τζέι Ντι Βανς και άλλες πιθανές επιλογές αντιπροέδρων έχουν γίνει δημοφιλείς στους ανθρωπότυπους της αμερικανικής Οικονομίας.

Ο κυβερνήτης της Βόρειας Ντακότα Νταγκ Μπέργκαμ, ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας και πρώην υποψήφιος πρόεδρος, είναι επίσης στη λίστα των αντιπροέδρων.

Ο Βανς, πρώην κεφαλαιούχος επιχειρηματικών κεφαλαίων που υποστηρίχθηκε από τον Ρεπουμπλικανό χρηματοδότη Πίτερ Θίελ, έκανε πρόσφατα «γύρες» στη Silicon Valley βολιδοσκοπώντας τις πιθανότητές του. Ορισμένα στελέχη μπορεί να έχουν τη δική τους καριέρα στο μυαλό τους.

Ο διαχειριστής αμοιβαίων κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου Τζον Πόλσον και ο επενδυτής Σκοτ Μπέσεντ είναι μεταξύ εκείνων των οποίων τα ονόματα έχουν ακουστεί για το υπουργείο Οικονομικών, ανέφερε η Wall Street Journal.

O Τζέιμι Ντίμον της JPMorgan Chase δείχνει 100% υπέρ του Τραμπ.

Οι πλούσιοι και φιλόδοξοι άνθρωποι του προέδρου

Η συνάντηση προσέλκυσε μερικά από τα κορυφαία στελέχη επιχειρήσεων της χώρας, μεταξύ των οποίων ο διευθύνων σύμβουλος της Apple Τιμ Κουκ και ο διευθύνων σύμβουλος της Walmart Νταγκ ΜακΜίλον. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει συμβουλευτεί τον ΜακΜίλον για μια σειρά θεμάτων, όπως ο πληθωρισμός και θέματα εφοδιαστικής αλυσίδας, σύμφωνα με πηγές.

Ο Τραμπ είχε ορισμένους υποστηρικτές μεταξύ των ηγετών της Silicon Valley όταν έβαλε υποψηφιότητα στο παρελθόν. Αυτή τη φορά η ομάδα αυτή φαίνεται να είναι πιο διαδεδομένη και πιο ηχηρή. Για πολλούς, η υποστήριξή τους πηγάζει περισσότερο από την απογοήτευση για το επιχειρηματικό κλίμα από την προεδρία Μπάιντεν παρά από έναν έξαλλο ενθουσιασμό για μια ακόμη θητεία Τραμπ.

O Έλον δηλώνει Team Donald

Μεταξύ των πιο ορατών είναι ο Έλον Μασκ, ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla και ιδιοκτήτης της X, ο οποίος έχει μιλήσει κατ’ ιδίαν με τον Τραμπ και άλλους υποστηρικτές του πρώην προέδρου, ανέφερε η Journal. Οι δύο τους έχουν συζητήσει έναν πιθανό συμβουλευτικό ρόλο για τον Μασκ σε περίπτωση που ο Τραμπ διεκδικήσει εκ νέου τον Λευκό Οίκο. Στις 5 Ιουνίου, ο Μασκ έγραψε στο Twitter: «Η περιοχή του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο (εταιρείες τεχνολογίας) μετατοπίζεται προς τον Τραμπ».

Ο Τραμπ έχει κερδίσει όλο και περισσότερο πίσω τους υποστηρικτές που δεν είχαν συνεισφέρει μέχρι πρόσφατα στην εκστρατεία του, συμπεριλαμβανομένης της Μίριαμ Άντελσον, μακροχρόνια δωρήτρια των Ρεπουμπλικανών μαζί με τον εκλιπόντα σύζυγό της Σέλντον, η οποία σχεδιάζει να υποστηρίξει ομάδα λόμπι υπέρ του Τραμπ.

Οι δωρητές από τον χρηματοπιστωτικό τομέα έχουν δώσει περισσότερα από 56 εκατομμύρια δολάρια στην εκστρατεία του Τραμπ και σε εξωτερικές ομάδες, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Center for Responsive Politics. Αυτοί οι δωρητές, οι οποίοι προέρχονται από τράπεζες, επενδυτικές εταιρείες και ασφαλιστικές εταιρείες, έδωσαν περίπου 40 εκατομμύρια δολάρια στην εκστρατεία του Μπάιντεν και σε συναφείς βραχίονες συγκέντρωσης κεφαλαίων για την καμπάνια του τελευταίου.

Sports in

Τα εγκώμια του Άγιαξ για τα «μωρά» του Θρύλου και η συνομιλία Ντάνι Μπλιντ – Καραπαπά

Θαμπώθηκαν οι Ολλανδοί με τους μικρούς του Ολυμπιακού. Και δεν σταμάτησαν να μοιράζουν συγχαρητήρια. Στο μεταξύ ήταν εκεί και ο Ντάνι Μπλιντ και…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024