Κυριακή 14 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Ελβετία: Όλα τα σημεία-κλειδιά για την διάσκεψη ειρήνης για την Ουκρανία

Ελβετία: Όλα τα σημεία-κλειδιά για την διάσκεψη ειρήνης για την Ουκρανία

Οι χώρες που είχαν ειδικό ρόλο στην Διάσκεψη για την Ειρήνη στην Ουκρανία δημοσίευσαν ένα σχέδιο κοινού ανακοινωθέντος. Ποια είναι τα σημαντικά του σημεία.

Τα κράτη τα οποία πήραν μέρος στη Σύνοδο Κορυφής για την ειρήνη στην Ουκρανία δημοσίευσαν ένα πρώτο σχέδιο, το οποίο βασίζεται στη «Φόρμουλα Ειρήνης της Ουκρανίας και άλλες ειρηνευτικές προτάσεις που είναι σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

Το ζητούμενο ήταν μια «συνολική, δίκαιη και διαρκή ειρήνη, βασισμένη στο διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών». Όπου τα μέλη που κατάρτισαν το Σχέδιο, δεσμεύονται να απέχουν «από την απειλή ή τη χρήση βίας κατά της εδαφικής ακεραιότητας ή της πολιτικής ανεξαρτησίας οποιουδήποτε κράτους, τις αρχές της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας».

Ουσιαστικά πρόκειται για μια επαναβεβαίωση των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων τους, συμπεριλαμβανομένων των χωρικών υδάτων, και την επίλυση των διαφορών με ειρηνικά μέσα ως αρχές του διεθνούς δικαίου, όπως αναφέρει το σχέδιο.

Όπως ήταν αναμενόμενο η Σύνοδος Κορυφής για την Ειρήνη στην Ουκρανία, εκφράζει τα θέλω της Ουκρανίας και των συμμάχων της. Όμως δίνει μια βάση επανέναρξης των συνομιλιών και -γιατί όχι- διαπραγμάτευσης.

Ποια είναι τα τρια σημεία-κλειδιά της διάσκεψης για την Ουκρανία

Η Σύνοδος Κορυφής καλεί για την ασφαλή και περιβαλλοντικά ορθή χρήση της πυρηνικής ενέργειας και των πυρηνικών εγκαταστάσεων. Τα μέλη που θα συνυπογράψουν το τελικό κοινό ανακοινωθέν, ζητούν όλοι οι «ουκρανικοί πυρηνικοί σταθμοί και εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένου του πυρηνικού σταθμού Ζαπορίζια, να λειτουργούν με ασφάλεια και προστασία υπό τον πλήρη κυρίαρχο έλεγχο της Ουκρανίας και σύμφωνα με τις αρχές του ΔΟΑΕ και υπό την εποπτεία του».

Στην συνέχεια ζητείται η αδιάλειπτη παραγωγή και προμήθεια τροφίμων στο όνομα της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας. Στην πράξη ζητείται η ελεύθερη διέλευση τροφίμων στη Μαύρη και την Αζοφική Θάλασσα, είναι ζωτικής σημασίας χωρίς περιορισμούς. Το σχέδιο καταδικάζει τις επιθέσεις κατά εμπορικών πλοίων σε λιμάνια και κατά μήκος ολόκληρης της διαδρομής, καθώς και τις επιθέσεις εις βάρος υποδομών. Ζητάται η ελέυθερη διακίνηση των ουκρανικών γεωργικών προϊόντων.

Ύστερα ζητείται η άμεση και πλήρη ανταλλαγή όλων των αιχμαλώτων πολέμου. Όλα τα εκτοπισμένα και παράνομα εκτοπισμένα παιδιά της Ουκρανίας και άλλοι Ουκρανοί πολίτες που κρατούνται παράνομα στη Ρωσία, πρέπει να επιστραφούν στην Ουκρανία. «Πιστεύουμε ότι η επίτευξη της ειρήνης απαιτεί τη συμμετοχή και το διάλογο μεταξύ όλων των μερών» αναφέρεται προς το τέλος του σχεδίου κοινού ανακοινωθέντος.

Το πρώτο αίτημα αντανακλά στην ανάγκη της Ουκρανίας για ενέργεια μετά τις επιθέσεις και τα καθημερινά μπλακ άουτ ή τις προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος στην Ουκρανία. Το ζήτημα της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας τίθεται σωστά, αλλά θα προσφέρει κρίσιμα οικονομικά έσοδα στην Ουκρανία. Το τρίτο ζητούμενο, η ανταλλαγή αιχμαλώτων, αντιμετωπίζει το πρόβλημα έλλειψης στρατιωτών της Ουκρανίας, με το κομμάτι για τα παιδιά που βρίσκονται στη Ρωσία ή τυχόν πολίτες που βρίσκονται παρά τη θέλησή τους να είναι απόλυτα ειλικρινές, ενδυναμώνοντας παράλληλα το αίτημα της ανταλλαγής στρατιωτών αιχμαλώτων.

Sports in

H Γκαζιαντέπ ανακοίνωσε τον Διούδη και τον παρουσίασε σαν… Μπάτμαν! (pic, vid)

Στην Τουρκία θα συνεχίσει την ποδοσφαιρική του καριέρα ο Σωκράτης Διούδης, με την Γκαζιαντέπ να ανακοινώνει την απόκτηση του 31χρονου τερματοφύλακα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 14 Ιουλίου 2024