Σάββατο 20 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο ακυρώνει τους περιορισμούς πρόσβασης στο χάπι της άμβλωσης

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο ακυρώνει τους περιορισμούς πρόσβασης στο χάπι της άμβλωσης

«Ο αγώνας συνεχίζεται», δήλωσε επί του θέματος ο πρ΄ποεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποκατέστησε τους όρους πρόσβασης στη μιφεπριστόνη, το χάπι που χρησιμοποιείται στην πλειονότητα των αμβλώσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο οι υποστηρικτές του δικαιώματος στην άμβλωση, ανάμεσά τους ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, κάλεσαν σε συνεχή επαγρύπνηση απέναντι στις απειλές κατά του δικαιώματος αυτού.

Στην ομόφωνη απόφασή τους, οι εννέα δικαστές του δικαστηρίου, το οποίο έχει συντηρητική πλειοψηφία, αρνούνται το «έννομο συμφέρον», προϋπόθεση για προσφυγή στη δικαιοσύνη, των εναγόντων -ιατρικών ενώσεων ή επαγγελματιών εχθρικών προς στην άμβλωση-, οι οποίοι δεν συνταγογραφούν ούτε χρησιμοποιούν αυτό το χάπι.

Επομένως, οι δικαστές ακυρώνουν την εφετειακή απόφαση, την οποία ούτως ή άλλως είχαν αναστείλει.

Εφετείο, αποτελούμενο από υπερσυντηρητικούς δικαστές, είχε επαναφέρει το 2023 αρκετούς από τους περιορισμούς στην πρόσβαση στη μιφεπριστόνη, χάπι που χρησιμοποιείται για τη φαρμακευτική διακοπή της κύησης, οι οποίοι είχαν αρθεί από την Αμερικανική Υπηρεσία Φαρμάκων (FDA) από το 2016.

«Οι ενάγοντες δεν απέδειξαν ότι η χαλάρωση των κανόνων της FDA πιθανότατα θα τους έβλαπτε», έγραψε ο δικαστής Μπρετ Κάβανο στην απόφαση εκ μέρους του Ανώτατου Δικαστηρίου.

«Για τον λόγο αυτό, τα ομοσπονδιακά δικαστήρια δεν είναι η κατάλληλη οδός για να απαντηθούν οι ανησυχίες των εναγόντων σχετικά με τις ενέργειες της FDA», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι (οι ενάγοντες) μπορούν να προσφύγουν στην εκτελεστική ή τη νομοθετική εξουσία.

Η ιστορική απόφαση του 2022

Ο Τζο Μπάιντεν, για τον οποίο η προστασία του δικαιώματος στην άμβλωση είναι ορόσημο στην εκστρατεία του για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου απέναντι στον Ρεπουμπλικάνο προκάτοχό του Ντόναλντ Τραμπ, έλαβε γνώση της απόφασης τονίζοντας ωστόσο ότι «ο αγώνας συνεχίζεται».

Με την ιστορική του απόφαση τον Ιούνιο 2022 που ακυρώνει την ομοσπονδιακή εγγύηση του δικαιώματος στην άμβλωση, το δικαστήριο με συντηρητική πλειοψηφία έδωσε εκ νέου στις πολιτείες πλήρη ελευθερία να νομοθετούν σε αυτόν τον τομέα.

Το Ινστιτούτο Guttmacher δήλωσε «ανακουφισμένο» από την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τη μιφεπριστόνη

Έκτοτε, σχεδόν 20 εξ αυτών έχουν απαγορεύσει την άμβλωση, είτε αυτή γίνεται με φαρμακευτική αγωγή είτε χειρουργικά, ή έχουν θεσπίσει αυστηρό πλαίσιο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επαίρεται γιατί διορίζοντας τρεις συντηρητικούς δικαστές στο Ανώτατο Δικαστήριο, επέτρεψε την ανατροπή της νομολογίας του Ιουνίου 2022.

Το Ινστιτούτο Guttmacher, ένα κέντρο έρευνας υπέρ της άμβλωσης, του οποίου οι μελέτες αποτελούν αναφορά, δήλωσε «ανακουφισμένο» από την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τη μιφεπριστόνη, τη «μόνη λογική απόφαση» που είναι δυνατή, αλλά αποδοκίμασε το γεγονός ότι η καταγγελία αυτή «κακή τη πίστει, και χωρίς τεκμηριωμένη ή επιστημονική βάση» έφθασε στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας.

Sports in

Άγιαξ – Ολυμπιακός 1-0: Το ελληνικό «χρυσάφι» του Μεντιλίμπαρ

Η ευλογημένη γενιά του Youth League είναι εδώ διεκδικώντας. Και ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ επιβεβαιώνει πως…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Ιουλίου 2024